Hyppää sisältöön

Unionin kansalaisten vapaan liikkuvuuden direktiivin täytäntöönpanoa koskeva ulkomaalaislain muutosehdotus eduskunnalle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2006 12.09
Tiedote -

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudesta liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella annettiin 29 päivänä huhtikuuta 2004. Hallitus päätti tänään 19. lokakuuta esittää, että tasavallan presidentti antaisi eduskunnalle hallituksen esityksen ulkomaalaislakiin direktiivin johdosta tehtävistä muutoksista. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eduskunta on sen hyväksynyt.

Säännökset unionin kansalaisen ja häneen rinnastettavasta oleskelusta ovat ulkomaalaislain 10 luvussa. Ulkomaalaislain säännökset vastaavat pääosin direktiivin säännöksiä, sillä ulkomaalaislain valmistelun aikana tuolloin valmisteilla olleen direktiivin ehdotukset pyrittiin jo ottamaan huomioon mahdollisimman kattavasti. Hallituksen esitys ulkomaalaislaiksi annettiin eduskunnalle kuitenkin ennen kuin direktiiviehdotus oli ehditty hyväksyä EU:ssa. Nyt ulkomaalaislain säännökset saatetaan kaikilta osin direktiivin mukaisiksi. Samalla 10 luvun rakennetta ja säännösten sisältöä muutetaan vastaamaan paremmin direktiivin säännöksiä.

Direktiivin tavoitteena on parantaa unionin kansalaisten asemaa ja helpottaa kansallisten viranomaisten toimia unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä vapaan liikkumis- ja oleskeluoikeuden soveltamiseksi. Lisäksi direktiivillä pyritään yksinkertaistamaan unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oleskeluoikeuteen liittyviä muodollisuuksia.

Hallitus esittää vapaan liikkuvuuden soveltamisalaa kuvattavaksi nykyistä tarkemmin ulkomaalaislaissa. Lain 10 lukua sovellettaisiin vastaisuudessa ainoastaan sellaisiin unionin kansalaisiin, jotka käyttävät direktiivin mukaista liikkumisoikeuttaan. Suomen kansalaisen perheenjäseniin lukua sovellettaisiin siinä tapauksessa, että Suomen kansalainen käyttää direktiivin mukaista liikkumisoikeuttaan siirtymällä toiseen jäsenvaltioon ja oleskelemalla siellä. Hänen palattuaan Suomeen perheenjäseniin sovelletaan 10 luvun säännöksiä.

Lakiin kirjattaisiin myös mahdollisuus myöntää unionin kansalaiselle tai häneen rinnastettavalle taikka näiden perheenjäsenelle oleskelulupa ulkomaalaislain 4 luvun perusteella. Oleskeluoikeuden rekisteröinnin tulisi kuitenkin olla pääsääntö.

Unionin kansalainen saa jatkossakin oleskella Suomessa enintään kolme kuukautta ilman muita edellytyksiä kuin se, että hänellä on voimassa oleva henkilökortti tai passi. Tämän jälkeen hänen on haettava oleskeluoikeutensa rekisteröintiä. Unionin kansalaisen perheenjäsenelle myönnettäisiin jatkossa nykyisin käytössä olevan oleskelulupakortin sijasta perheenjäsenen oleskelukortti.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Jorma Kantola, (09) 160 43985