Hyppää sisältöön

Vuodenvaihteen muutoksia sisäministeriön hallinnonalalla

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2024 11.00
Tiedote

Vuoden 2025 alussa tulee voimaan uusia lakeja ja asetuksia. Tärkeimmät sisäministeriön hallinnonalan muutokset on koottu tähän tiedotteeseen.

Kansainvälinen suojelu muutetaan väliaikaiseksi – turvallisuus huomioidaan entistä paremmin

Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kesto lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen. Lakimuutokset tulevat voimaan 2.1.2025.

Pakolaiselle myönnetään jatkossa oleskelulupa kolmeksi vuodeksi nykyisen neljän vuoden sijaan. Myös jatkoluvan kesto lyhennetään aiemmasta neljästä vuodesta kolmeen vuoteen.

Ensimmäinen oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella myönnetään vuodeksi aiemman neljän vuoden sijaan. Jatkolupa toissijaisen suojelun perusteella myönnetään kahdeksi vuodeksi aiemman neljän vuoden sijaan.

Paloturvallisuuslaitteita koskeva sääntely uudistuu

Sisäministeriö antoi 19. joulukuuta kolme paloturvallisuuslaitteita koskevaa asetusta. Uudet asetukset liittyvät pelastustoimen laitteista annetun lain uudistamiseen. Uusi paloturvallisuuslaitelaki ja uusitut sisäministeriön asetukset tulevat voimaan 1.1.2025.

Paloturvallisuuslaitelaissa säädetään rakennuksiin asennettavien paloilmoittimien ja automaattisten sammutuslaitteistojen vaatimuksista, asennus- ja huoltotöistä sekä tarkastuksista. Paloilmoittimet ja automaattiset sammutuslaitteistot on tarkastettava ennen laitteiston käyttöönottoa ja sen jälkeen kolmen vuoden välein. Uutena asiana laissa säädetään uusintatarkastuksesta, jos tarkastuslaitos havaitsee määräaikaistarkastuksessa laitteistossa vakavia puutteita.

Paloturvallisuuslaitelaissa säädetään myös käsisammuttimien tarkastuksesta ja huollosta sekä tarkastus- ja huoltotöistä. Käsisammutin on tarkastettava kahden vuoden tai vuoden välein riippuen käsisammuttimen sijoituspaikasta. Tarkastusvelvoite ei koske koteihin hankittuja käsisammuttimia, mutta nekin suositellaan tarkastettavaksi säännöllisesti.

Asetusten tarkoituksena on selkeyttää ja ajantasaistaa paloturvallisuuslaitteita koskevaa sääntelyä sekä varmistaa, että paloturvallisuuslaitteet ovat toimivia ja tarkoitukseen sopivia. Tämä osaltaan edistää hallitusohjelman tavoitetta tehostaa onnettomuuksien ja tulipalojen ehkäisyä.

Poliisin ja suojelupoliisin maksuihin muutoksia vuonna 2025

Sisäministeriö on antanut asetukset poliisin ja suojelupoliisin maksuista. Asetukset tulevat voimaan 1.1.2025.

Muun muassa passin ja henkilökortin hinnat nousevat ensi vuoden alussa. Sähköisesti haetun passin hinta on ensi vuonna 53 euroa ja perinteisen käyntiasioinnin kautta vireille laitetun passin hinta on 57 euroa. Sähköisesti haetun passin hintaa korotetaan 9 euroa ja henkilökohtaisesti vireille laitetun passin 7 euroa. Henkilökortin uusi maksu on henkilökohtaisesti vireille laitettuna 67 euroa ja sähköisesti vireille laitettuna 63 euroa.

Suojelupoliisin henkilöturvallisuusselvitysten maksuja korotetaan vuonna 2025. Ennakkoarvion mukaan eniten tehdään suppeita henkilöturvallisuusselvityksiä, joiden maksu nousee 15 euroa 80 euroon. Suojelupoliisi tekee turvallisuusselvityksiä sekä henkilöistä että yrityksistä. Suojelupoliisi voi tehdä turvallisuusselvityksen tilanneen tahon hakemuksesta turvallisuusselvityksen henkilöstä tai yrityksestä, joka on antanut suostumuksensa selvityksen tekoon.

Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten maksuihin muutoksia

Sisäministeriö on antanut uuden asetuksen Maahanmuuttoviraston hakemusten käsittelymaksuista. Lisäksi asetusta vastaanottopalveluista perittävästä maksusta muutetaan. Asetukset tulevat voimaan 1.1.2025.

Useiden oleskelulupahakemusten käsittelymaksuja korotetaan, jotta ne vastaavat käsittelyn kustannuksia. Lisäksi tilapäistä suojelua saavien oleskelulupakorttien uusiminen muuttuu maksulliseksi. Sähköisen hakemuksen käsittelymaksu on 20 euroa ja paperisen 40 euroa. Kortin uusiminen ei ole välttämätöntä: ensimmäinen oleskelulupakortti on jatkossakin maksuton ja voimassa koko tilapäisen suojelun ajan, vaikka kortissa lukisi vanhentunut voimassaolotieto.

Vastaanottopalveluista voidaan periä kohtuullinen maksu sellaisilta vastaanottokeskusten asiakkailta, joilla on säännöllisiä tuloja tai merkittävää varallisuutta. Vastaanottopalveluista perittävä maksu korotetaan nyt enintään 9 eurosta enintään 12 euroon vuorokaudelta. Maksua ei ole korotettu vuoden 2011 jälkeen, vaikka vastaanottotoiminnan kustannukset ovat kasvaneet merkittävästi. Nyt tavoitteena on nostaa maksua asteittain vastaamaan vastaanottotoiminnan todellisia kustannuksia.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Berit Kiuru, p. 0295 488 283, [email protected] (kansainvälinen suojelu)
johtava asiantuntija Sanna Montin, p. 0295 488 314, [email protected] (kansainvälinen suojelu) 7.1. alkaen
neuvotteleva virkamies Kirsi Rajaniemi, p. 0295 488 432, [email protected] (paloturvallisuuslaitteet)
yli-insinööri Jaana Rajakko, p. 0295 488 435, [email protected] (paloturvallisuuslaitteet)
neuvotteleva virkamies Johanna Kari, p. 0295 488 662, [email protected] (poliisin maksut)
neuvotteleva virkamies Noora Jokela, p. 0295 488 567, [email protected] (Suojelupoliisin maksut)
johtava asiantuntija Katja Kaukonen, p. 0295 488 675, [email protected] (oleskelulupahakemusten käsittelymaksut)
erityisasiantuntija Tiina Järvinen, p. 0295 488 625, [email protected] (vastaanottopalveluista perittävät maksut)