Hyppää sisältöön

Esitys työkoneissa käytetyn polttoöljyn polttoainetuesta lausuntokierrokselle

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 2.9.2022 10.31
Tiedote

TEM pyytää lausuntoa hallituksen esityksestä työkoneissa käytetyn polttoöljyn polttoainetuesta. Tämän vuoden syyskuussa voimaan tulleessa polttoainetukilain käsittelyssä eduskunta antoi lausuman, jossa kehotettiin valmistelemaan pikaisesti myös polttoöljylle vastaava tuki. Lausunnot pyydetään lähettämään 9.9.2022 mennessä. Lausuntoaika on poikkeuksellisen lyhyt tukimuodon kiireellisen voimaansaattamisen vuoksi.

Tukikausi olisi ajalta 1.2.-30.4.2022 ja tuen määrä tukikaudelta 14 prosenttia ostetun polttoöljyn työkonekäytöstä. Tuki on korkeampi kuin aiemmin säädetyn kuljetusalan osalta (lähinnä diesel), koska polttoöljyn hinnan nousu oli jyrkempi kuin dieselin erityisesti maaliskuussa.

Polttoöljyn käyttö liikennekuljetuksissa on kielletty, jolloin tuki kohdistuu työkoneisiin. Samalla tavoin kuin kuljetusalalla, hintakehitys on ajanut yrityksiä vaikeaan tilanteeseen, millä puolestaan voi olla heijastusvaikutus Suomen huoltovarmuuden ylläpitoon. Lakia ei sovellettaisi maatalouden alkutuotannon piirissä tapahtuvaan polttoöljyn käyttöön, jossa on eri EU-oikeusperusta ja erilliset tukiohjelmat. Lakia ei sovellettaisi kiinteistön lämmitykseen polttoöljyllä. 

Polttoaineiden hinnoissa tapahtui alkuvuonna (helmi-huhtikuu 2022) äkillinen nousu Venäjän Ukrainaan kohdistaneen hyökkäyssodan johdosta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.11.2022. Valtiokonttori toimii valtionapuviranomaisena.

Lisätiedot: 
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, TEM, p. 029 506 3732