Hyppää sisältöön

Näkökulma
Mitä Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja Donald Trumpin vaalivoitto tarkoittaa kansainväliselle ilmastotyölle?

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2024 15.30
Kolumni

Mitä Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja Donald Trumpin vaalivoitto tarkoittaa kansainväliselle ilmastotyölle? Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija Marjo Nummelin vastaa.

Miten Yhdysvaltojen vaalitulos vaikuttaa maanantaina Azerbaidzhanissa alkavaan Bakun ilmastokokoukseen?

Ehdottomasti se vaikuttaa kokouksen tunnelmaan. Odotettavissa on, että Yhdysvallat peruuttaa ilmastotoimissaan. Viime kerralla presidenttinä Trump veti Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja saman hän on uhannut tehdä nytkin. Samaan aikaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on kriittisessä tilassa. Kaikilta maailman mailta ja erityisesti suurilta talouksilta ja päästäjiltä vaaditaan toimien kirittämistä. Yhdysvallat tuottaa Kiinan jälkeen maailmassa eniten päästöjä. Tämä tuottaa neuvotteluihin moraalisen ja eettisen ongelman, jos yksi maailman suurimmista päästäjistä ei ole sitoutunut päästöjen hillintään ja ilmastorahoitukseen.

Pariisin sopimuksessa sovittu 1,5 asteen tavoite on karkaamassa käsistä ja isoilta talouksilta vaaditaan kiireellisiä toimia erityisesti energiasiirtymässä. Mitä on odotettavissa Trumpin hallintokaudella?

Viime vuonna Dubain ilmastokokouksessa saatiin historiallinen päätös, kun maailman maat sopivat, ettei fossiilisilla polttoaineilla ole tulevaisuutta. Trump on kertonut, että hän aikoo lisätä öljyn ja kaasun tuotantoa Yhdysvalloissa ja uskoo, että halvan energian tulviminen markkinoille laskee hintoja ja inflaatiota. Tämä on huolestuttava viesti ja merkittävä isku Pariisin sopimuksen toimeenpanolle sekä 1,5 asteen tavoitteelle. Mutta samaan aikaan osavaltiotasolla vihreä siirtymä etenee ja esimeriksi Teksasissa on tehty suuria investointeja aurinko- ja tuulivoimaan. Yhdysvalloista löytyykin edelleen vahvoja vetureita vihreälle siirtymälle osavaltio- ja paikallistasolla sekä yrityskentällä.

On puhuttu, että Trump saattaisi vetäytyä jopa kokonaan YK:n ilmastosopimuksesta. Onko tämä mahdollista?

YK:n ilmastosopimuksesta vetäytymistäkin on väläytelty Trumpin kampanjatiimissä. Tämä on kuitenkin vaikeampaa ja vetäytyminen vaatinee myös senaatin ja kongressin hyväksynnän. On kuitenkin muistettava, että Yhdysvalloissa on myös republikaanisia osa-valtioita, joille vihreä siirtymä on tärkeä ja edelläkävijäyrityksissä sen nähdään tuovan merkittävää kilpailuetua markkinoilla.

Kokouksen pääteema on rahoitus ja tarkoitus on sopia uudesta, yhteisestä ilmastorahoitustavoitteesta. Mitä vaikutuksia vaalituloksella on Bakun ilmastoneuvotteluihin?

Vaikka valta vaihtuu vasta tammikuussa, on selvää, ettei Yhdysvaltojen neuvotteludelegaatiolla ole enää vahvaa asemaa neuvotteluissa. Todennäköisesti Yhdysvallat ei tule Trumpin kaudella olemaan vahvasti rahoittajamaiden joukossa, eikä halua tehdä sitoumuksia poliittisella tasolla. Aiemmin EU on paikannut vajetta, jonka Yhdysvallat jätti. Nyt Euroopassa valtiontalouden tilanne on heikko useissa maissa ja EU tukee Ukrainaa sotaponnisteluissa. Neuvottelutilanne on erittäin haastava. 

Mitä käytännön vaikutuksia sillä on, jos Yhdysvallat ei poliittisella tasolla ole sitoutunut kansainvälisiin ilmastosopimuksiin?

Yhdysvalloissa osavaltioilla, kaupungeilla ja yrityksillä tulee olemaan isompi rooli ilmastotoimien eteenpäin viemisellä. Ilmastotyö ei Yhdysvalloissa pysähdy, mutta kyllä se merkittävästi hidastuu Trumpin kaudella. Suurin vaikutus tulee olemaan siinä, miten Kiina reagoi tilanteeseen. Aiemmin ollaan nähty, että jos Yhdysvallat ottavat pienempää roolia ilmastoneuvotteluissa, niin myös Kiina seuraa perässä. Nämä kaksi isoa maata ovat energiasiirtymän ja päästöjen vähentämisen keskiössä. Tämä on myös EU:n ilmastojohtajuudelle ja -diplomatialle näytön paikka.

Kirjoittaja

Marjo Nummelin
ympäristöneuvos
[email protected]
p. 029 525 0227

Ympäristöneuvos Marjo Nummelin on Suomen pääneuvottelija COP29-ilmastokokouksessa.

Näkökulma – ympäristöministeriön asiantuntijoiden kirjoituksia