Hyppää sisältöön

EU-ministerutskottet fastställde ståndpunkterna inför EU-toppmöten

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.6.2018 11.29 | Publicerad på svenska 26.6.2018 kl. 14.28
Pressmeddelande 329/2018

Vid sitt möte tisdagen den 26 juni diskuterade EU-ministerutskottet frågor som kommer att behandlas vid Europeiska rådets möte torsdagen den 28 juni samt vid Europeiska rådets möte om Storbritanniens utträde och vid eurotoppmötet fredagen den 29 juni. Mötena hålls i Bryssel. EU-ministerutskottet behandlade också bland annat den kommande fleråriga budgetramen.

Vid Europeiska rådets junimöte diskuteras migration, säkerhet och försvar, innovationer, den fleråriga budgetramen samt yttre förbindelser.

När det gäller hantering av migrationsströmmarna förespråkar Finland en samordnad europeisk lösning och ett övergripande tillvägagångssätt. Tyngdpunkten bör skiftas till åtgärder i ursprungs- och transitländerna, vilket är möjligt bland annat genom att bättre svara mot de bakomliggande orsakerna till migrationen och utveckla omplaceringen från flyktinglägren. Dessutom måste EU-länderna på gemensamt överenskomna sätt begränsa illegala resor från ett EU-land till ett annat. Finland understöder också att övervakningen av EU:s yttre gränser effektiviseras samt förespråkar att möjligheterna till regionala landstigningscentraler utreds. Utgångspunkten för åtgärderna för att hantera migrationsströmmarna ska vara att trygga och respektera de mänskliga rättigheterna i enlighet med internationella förpliktelser.

I fråga om säkerhet och försvar anser Finland att det är viktigt att Europeiska rådet utfärdar framåtblickande riktlinjer. För Finland är det dessutom viktigt att EU och Nato fördjupar sitt samarbete. Arbetet med anknytning till hybridhot ska vara omfattande och långsiktigt.

Finlands ståndpunkt inför eurotoppmötet är att utvecklandet av ekonomiska och monetära unionen EMU ska stödja sig på reformarbete som baserar sig på marknadsdisciplin och som betonar medlemsländernas eget ansvar. Finlands strategiska mål för utvecklandet av EMU hänför sig särskilt till slutförandet av bankunionen, upplösningen av ödesgemenskapen mellan bankerna och staterna samt skapandet av skuldsaneringsförfaranden inom ramen för utvecklandet av Europeiska stabilitetsmekanismen. Vid eurotoppmötet strävar Finland efter en bra helhetslösning och tydliga mandat för eventuellt fortsatt arbete i eurogruppen i utvidgad sammansättning.

EU-ministerutskottet fick också en lägesrapport om innehållet i de program under nästa budgetperiod som gäller EMU och som kommissionen har föreslagit.

Dessutom behandlade EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter i fråga om bland annat strukturfondsprogram, ramprogrammet för forskning och innovation (Horisont Europa) och finansieringsförslag för migration och gränssäkerhet. Förslagen anknyter till förhandlingarna om budgetramen. Behandlingen av frågan fortsätter i statsrådet.

EU-ministerutskottet behandlade också Europeiska kommissionens förslag till utveckling av värdepapper med statsobligationer som underliggande tillgångar.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli