Hyppää sisältöön

Suomen ja Tanskan pääministerit kiirehtivät aseapua Ukrainaan ja Euroopan puolustusteollisuuden vahvistamista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.5.2024 15.33
Tiedote

Ukrainan tukeminen ja Venäjän uhka nousivat pääaiheiksi, kun pääministeri Petteri Orpo ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tapasivat Kööpenhaminassa maanantaina 6. toukokuuta.

”Keskustelumme osoitti jälleen, miten samoilla linjoilla maamme ovat. Me molemmat alleviivasimme, että Ukrainalle on toimitettava lisää aseistusta ja nopeasti. Pidämme molemmat myös erittäin tärkeänä, että Euroopan puolustusteollisuutta vahvistetaan ja ammustuotantoa nopeutetaan”, pääministeri Petteri Orpo kertoi pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Yksi keskusteluiden keskeisiä teemoja oli Itämeren alueen turvallisuus sekä pohjoismainen puolustus – ja turvallisuusyhteistyö myös puolustusteollisuuden osalta.

”Itämeren turvallisuustilanne on muuttunut merkittävästi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Suomen ja Tanskan yhteistyö on erittäin tärkeää, kun varaudumme erilaisiin skeenaarioihin ja vahvistamme resilienssiämme. Tämä koskee erityisesti syvempää yhteistyötä huoltovarmuuden varmistamisessa ja kriittisen infrastruktuurin turvaamisessa”, pääministeri Orpo sanoi.

Pääministerit keskustelivat myös ajankohtaisista EU-kysymyksistä kuten seuraavan Euroopan komission ohjelmasta ja Tanskan heinäkuussa 2025 alkavan EU-puheenjohtajuuskauden teemoista.

Kahdenvälisen tapaamisen jälkeen pääministerit avasivat juhlallisesti Suomen suurlähetystön uudistetut tilat kaksi vuotta kestäneiden korjaustöiden jälkeen. 

Lisätietoja: Erityisavustaja (kv-asiat) Marja Koskela p. 0295 160 978, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia