Hyppää sisältöön

Ministeri Adlercreutzin ja Tshekin eurooppaministeri Dvořákin tapaamisessa painottuivat toimet Euroopan rauhan ja kilpailukyvyn takaamiseksi

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 17.4.2024 16.16 | Julkaistu suomeksi 17.4.2024 klo 16.47
Tiedote
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja Tshekin eurooppaministeri Martin Dvořák kättelevät

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja Tshekin eurooppaministeri Martin Dvořák tapasivat Helsingissä keskiviikkona 17. huhtikuuta. Keskusteluissa korostui yhteinen tahto toimille, joilla turvataan Euroopan turvallisuus ja kilpailukyky kestävästi pitkällä aikavälillä.

Ministerien agendalla olivat laajasti ajankohtaiset EU-aiheet, kuten unionin laajentuminen ja oikeusvaltiokysymykset. Lisäksi ministerit keskustelivat toimista vahvistaa tukea Ukrainalle sen puolustautuessa Venäjän laitonta hyökkäystä vastaan.

Suomi ja Tshekki ja ovat samanmielisiä monessa kysymyksessä. Maita yhdistävät muun muassa vahva tuki Ukrainalle, EU:n kilpailukyvyn ja vapaiden sisämarkkinoiden merkityksen korostaminen, positiivinen suhtautuminen EU:n laajentumiseen ja halu kohdistaa lisärahoitusta Euroopan puolustusteollisuudelle. Lisäksi samanmielisyys näkyy energiakysymyksissä, erityisesti positiivisena suhtautumisena ydinvoimaan.

Keskusteluissa esillä oli myös tarve EU:n sisäiselle uudistumiselle, jotta se on valmis tulevaan laajentumiseen. Komissio aikoo toteuttaa perusteellisemmat arviot unionin uudistustarpeista vuoden 2025 alussa.

”EU:n laajentuminen tulee nähdä koko Euroopan turvallisuuden näkökulmasta. Ratkaisevassa roolissa on hakijamaiden oma sitoutuminen vaadittaviin uudistuksiin. Suomi ja EU ovat tässä työssä hakijamaiden tukena. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa etenkin sitoutuminen EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan on keskeistä”, sanoo ministeri Adlercreutz.

Ministeri Adlercreutz kiitti myös Tshekkiä maan aloitteesta ammustuotteiden yhteishankinnasta Ukrainalle. Tshekin aloite koskee yhteishankintaa useiden eri Euroopan maiden kanssa hyödyntäen Tšekin ammustuotteiden toimittajayhteyksiä Euroopan ulkopuolella. 

”Ampumatarvikkeiden yhteishankinta on erittäin tärkeä apu Ukrainan akuuttiin ammuspulaan sen puolustustaistelussa Venäjän laitonta ja brutaalia hyökkäystä vastaan. Suomi on päättänyt jo osallistua hankkeeseen 30 miljoonalla eurolla”, toteaa ministeri Adlercreutz.

Ministerit Adlercreutz ja Dvořák ovat kollegoja EU:n yleisten asioiden neuvostossa. Neuvosto vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle.

Lisätietoja: erityisavustaja Andreas Elfving p. 050 310 0274 ja erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745, valtioneuvoston kanslia