Hyppää sisältöön

Asemaseutujen kehittämistä vahvistetaan kokoamalla valtion kiinteistöomistusta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 23.10.2018 15.51
Tiedote 492/2018

Talouspoliittinen ministerivaliokunta on puoltanut kokouksessaan 23.10.2018 asemaseuduilla sijaitsevan valtion eri toimijoiden omistaman kiinteistöomaisuuden kokoamista.

Omistuksen hajaantuminen useille valtion toimijoille on hankaloittanut laajojen kehittämiskokonaisuuksien muodostamista sekä neuvotteluja kaupunkien ja muiden osapuolten kanssa. Jatkossa valtiolla olisi asemaseutujen kehittämisessä yksi toimija ja selkeä etenemismalli. Tarkoituksena on perustaa tätä varten Senaatti-kiinteistöille tytäryhtiö.

Perustettavalla tytäryhtiön tavoitteena on vauhdittaa erityisesti asemaseutujen ja rautatieliikenteen kehittämistä. Toiminnassa huomioidaan kestävän kaupunkikehityksen periaatteet, kuten kohtuuhintainen asuminen ja vähähiilinen rakentaminen. Kaupunkien aktiivinen rooli kehittämishankkeissa tunnistetaan ja perustettava tytäryhtiö tekee kaupunkien kanssa tiivistä yhteistyötä.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tiettyjä periaatteita noudatettavaksi omaisuussiirtojen toteutuksessa.

  • Omistusjärjestelyt toteutetaan lähtökohtaisesti valtiontalouden kannalta budjettineutraalisti ja siten, että ne eivät vaaranna valtionyhtiöiden taloudellista toimintakykyä.
  • Siirrettävä omaisuus arvostetaan käypään arvoon, joka pohjautuu kaavoituksen nykytilaan.
  • Perustettavan tytäryhtiön liiketoiminnan on tarkoitus perustua kaavalliseen kehittämiseen.
  • Perustettava tytäryhtiö voisi harkintansa mukaan osallistua kaupunkien kanssa tehtävään pidemmälle menevään kiinteistöjen kehittämiseen erillisten yhtiöiden kautta, joihin tulee muitakin omistajia.

Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiön perustamisesta päätetään lähiviikkoina valtioneuvostossa. Yhtiön toiminnan on tarkoitus käynnistyä 1.1.2019.

Tavoitteena on, että uudistuksen edellyttämät omaisuusjärjestelyt ja muut toimenpiteet voidaan toteuttaa valtion eri toimijoiden kesken tammikuun 2019 loppuun mennessä.

Lisätietoja: ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, p. 046 923 3634, neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen, p. 0295 530 081 ja finanssineuvos Tero Meltti, p. 0295 530 770, valtiovarainministeriö