Pääministeri Sipilä: EU tarvitsee suunnitelman tekoälyn hyödyntämiseksi
Pääministeri Juha Sipilä haastoi pyydetyssä avauspuheenvuorossaan EU-maiden johtajia vastaamaan tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin yhdessä, EU:n tasolla. Pääministeri Sipilä puhui EU:n puheenjohtajamaan Viron järjestämässä epävirallisessa digitaalisessa huippukokouksessa Tallinnassa tänään 29. syyskuuta. Huippukokouksessa EU-johtajat pohtivat digitalisaation hyötyjä ja sen edistämismahdollisuuksia.
- EU tarvitsee tekoälyä koskevan pitkän tähtäimen vision ja toimintasuunnitelman, joka identifioi tämän uuden kehityksen tuomia liiketoimintamahdollisuuksia ja vaikutuksia yhteiskuntaan. Meidän tulee harkita tarkoin, mitkä konkreettisia toimia EU-tasolla tarvitsemme onnistuaksemme, pääministeri Sipilä sanoi.
Pääministeri Sipilä otti puheenvuorossaan esiin useita konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tekoäly jo näkyy ympärillämme, vaikka emme sitä aina huomaakaan.
- Meillä on jo autoja, jotka teknisesti pystyisivät ajamaan ilman kuljettajaa. Suomessa meillä on myös merialue, missä testaamme itseohjautuvia aluksia. Tekoälyn avulla syöpädiagnooseja pystytään tekemään nopeammin. Käytämme tekoälyä itse asiassa päivittäin, kun käytämme hakukoneita tai älypuhelimia, pääministeri Sipilä totesi kollegoilleen.
Sipilä nosti puheenvuorossaan esiin esimerkkinä NMT-verkon, joka syntyi aikanaan Pohjoismaissa poliittisen päätöksenteon vauhdittamana. Se edisti teknologian kehitystä ja sen myötä syntyi paljon työpaikkoja
Valitettavasti EU on menettänyt johtoasemansa melkein kaikilla alueilla, mukaan lukien mobiili- ja tietotekniikka. Kun työskentelin vielä yrittäjänä, kysyin usein päätöksentekijöiltä, mikä on ”NMT-päätöksemme” nyt? Se on kysymykseni myös meille tänään, Sipilä sanoi.
- Uskon, että vastaus liittyy tekoälyyn ja digitalisaatioon. Euroopan pitää kehittyä nopeammin näiden suhteen. Jos haluamme tuottaa lisäarvoa ja menestyä globaalissa kilpailussa, meidän tulee olla kehityksen eturintamassa, Sipilä sanoi.
Pääministeri Sipilä kertoi, että Suomen hallitus on sitoutunut toteuttamaan muun muassa tarvittavat lainmuutokset ja kehittämään koulutusta. Hän kertoi myös, että Suomen hallitus saa tekoälykoulutusta tammikuussa.
Sipilä muistutti lisäksi, että teknologian kehittyessä meidän eteemme tulee uusia lainsäädännöllisiä kysymyksiä teknisestä, moraalisesta, eettisestä sekä turvallisuusnäkökulmasta.
Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia