Hyppää sisältöön

Muutoksenhakusäädöksiä yhtenäistetään

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2016 13.43
Tiedote

Hallitus antoi 29.9.2016 eduskunnalle esityksen muutoksenhakusäännösten kehittämisestä ja yhdenmukaistamisesta.

Esityksessä jatketaan hallintoasioiden muutoksenhakusäännösten yhdenmukaistamista työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan lainsäädännössä niin, ettei muutoksenhaussa ole erilaisten hallintoasioiden osalta perusteettomia eroja. 

Oikaisuvaatimuksen ja valitusluvan käyttöalaa laajennettaisiin uusiin asiaryhmiin. Tavoitteena on siirtää TEM:n hallinnonalan lainsäädännössä painopistettä hallintoasioiden muutoksenhaussa mahdollisimman varhaiseen asian käsittelyvaiheeseen. Tämä lyhentää muutoksenhaun kokonaiskestoa ja parantaa hallintotuomioistuinten toimintaedellytyksiä. Muutoksilla pyritään myös säännösten yhtenäiseen kirjoitustapaan.

Ehdotus liittyy hallitusohjelman linjaukseen säädösten sujuvoittamisesta. Linjaus tarkoittaa muun muassa lupa- ja valitusprosessien nopeuttamista ja viranomaisten keskinäisten valitusten minimointia. Hallitusohjelma ja siihen liittyvä kärkihanke säädösten sujuvoittamisesta edellyttävät arvioimaan uudelleen myös TEM:n hallinnonalan lainsäädännön muutoksenhakusäännöksiä. TEM:n hanke on jatkoa oikeusministeriön vuonna 2014 toteuttamalle hankkeelle, jonka yhteydessä muutettiin noin 180 lain muutoksenhakusäännöksiä. Uudistukset tulivat voimaan tämän vuoden alusta.

Tähän hallituksen esitykseen on otettu sellainen lainsäädäntö, jonka osalta ei ole muuta erillisvalmistelua parhaillaan käynnissä tai suunnitteilla. Muussa valmistelussa, kuten tuotelainsäädännössä muutoksenhakusäännöksien uudistaminen on loppusuoralla eduskunnassa. Erillisvalmistelua on käynnissä ja suunnitteilla noin 20 lain osalta. Näistä merkittävin on valitusmäärien osalta julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön uudistaminen. Asia on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Päivi Kantanen, TEM, p. 029 504 8938