Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnan kokous 6.3.2015

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.3.2015 9.43
Tiedote

EU-ministerivaliokunnan kokouksessa 6. maaliskuuta käsiteltiin muun muassa Kreikan toisen sopeutusohjelman pidennykseen liittyviä jatkotoimia ja komission Ranskalle antamia uusia suosituksia.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kannan varautumisessa Kreikan pankkijärjestelmän vakautustoimiin. Euroryhmän helmikuun kokouksessa sovittiin, että Kreikan rahoitusvakausrahastossa jäljellä olevat ohjelmavarat (noin 11 mrd.) ovat käytettävissä ohjelman pidennyksen loppuun asti, mutta siirtyvät Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) haltuun. Ministerivaliokunnassa sovittiin, että aiemman linjan mukaisesti Suomi voi hyväksyä rahoitusvakausvälineen hallussa olevien ohjelmavarojen käyttämisen pankkien pääomarakenteen vahvistamiseen, jos Euroopan keskuspankki yhteisen pankkivalvojan ominaisuudessa sitä esittää. Suomi voi hyväksyä pyynnön, jos varojen käyttö on välttämätöntä rahoitusvakauden turvaamiseksi, se tapahtuu EU:n valtiontukisäännösten mukaisesti ja omistajan- ja sijoittajanvastuu toteutuu. Varojen käyttö ei lisäisi Suomen vastuita.

EU-ministerivaliokunta keskusteli myös komission Ranskalle antamasta määräajasta korjata liiallinen alijäämänsä vuoteen 2017 mennessä. Suomi on korostanut vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjen noudattamista ja tukee komission vaatimusta siitä, että Ranska esittää kolmen kuukauden aikana vaadittavat korjaustoimet kuluvalle vuodelle ja vuosille 2016–2017.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia