Valtioneuvoston päätös aluevalvonta-asetuksen muutoksesta
Aluevalvontalaissa säädetään sotilaiden ja sotilasajoneuvojen sekä valtionilma-alusten ja valtionalusten maahantulosta ja maassaolosta. Puolustusministeriö on aluevalvontalakiin kuuluvien asioiden ylin ohjaava viranomainen, joka voi myös ottaa lupa-asian ratkaistavakseen. Käytännössä lupaviranomaisena toimii Pääesikunta.
Pohjoismaisen puolustusyhteistyön sekä kansainvälisen koulutus- ja harjoitusyhteistyön kehittyessä puolustushallinnossa on katsottu tarpeelliseksi muuttaa toistuvaan maahantuloon oikeuttavaa lupaa (ns. vuosilupa). Tämä helpottaa kansainväliseen puolustusyhteistyöhön liittyviä lupamenettelyjä käytännön tasolla. Myös lupakäsittelystä aiheutuvaa hallinnollista taakkaa on nähty tarpeelliseksi keventää.
Valtioneuvosto on 10.11.2016 päättänyt aluevalvonta-asetuksen muutoksesta puolustusministeriön esityksen mukaisesti. Muutoksen jälkeen vuosilupamenettelyn piiriin kuuluisivat Euroopan talousalueeseen kuuluvien valtioiden lisäksi myös Schengen-maat, käytännössä uutena maana Sveitsi. Lupa maahantuloon voitaisiin myöntää kalenterivuodeksi kerrallaan samoilla perusteilla, joilla se on aiemmin voitu myöntää yksittäiseen maahantuloon. Vuosilupa voidaan jatkossa myöntää ilma-alusten lisäksi sotilasajoneuvoille, valtionaluksille ja sotilaille.
Maahantulon tarkoitusta ei asetusmuutoksen jälkeen enää rajata henkilö- ja huoltokuljetuksiin sekä aseistamattomiin ja ilman tiedustelun erityisvarustusta olevaan kalustoon, mikä mahdollistaa esimerkiksi sotilaallisen harjoitustoiminnan kehittämisen. Luvissa voitaisiin edelleen asettaa ehtoja maahantulolle, ja Suomi saa luvasta huolimatta aina halutessaan kieltää maahantulon. Maahantulijalta edellytettäisiin lupaehdoissa myös ennakkoilmoitusta, ja käytännössä maahantulo voi edellyttää muitakin lupia.
Lupien myöntämisen perusteeksi tulee olla jatkossakin aina selkeä peruste, esimerkiksi harjoitusyhteistyö Suomen kanssa. Aluevalvontalain mukaiset luvat myönnetään esimerkiksi kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan osalta aina sen jälkeen, kun tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteinen kokous (TP-UTVA) on käsitellyt Suomen kansainvälistä harjoitustoimintaa ja puolustusministeriö on hyväksynyt harjoitussuunnitelman.
Mahdollisen vuosiluvan tai kertaluontoisen luvan lisäksi sotilaalliseen harjoitukseen osallistuminen tai sellaisen toimeenpaneminen Suomen alueella edellyttää aluevalvontalain 9 §:n mukaista lupaa, ellei Suomea velvoittavasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu. Harkinta luvan myöntämisestä säilyy aina Suomella.
Puolustusministeriö tulee myös uudistamaan ja tarkentamaan lupien myöntämistä koskevaa ohjeistusta. Aluevalvontalain mukaisten lupien kokonaismäärän arvioidaan vähenevän noin kolmanneksen. Käytännön helpotus lupahallintoon on merkittävä, kun kansallista sääntelyä kevennetään.
Lisätietoja puolustusministeriössä antaa hallitussihteeri Teija Pellikainen, puh. 0295 140 606.