Valtioneuvoston periaatepäätös STM/2021/100

« Valtioneuvoston yleisistunto 27.5.2021 10.00

Sosiaali- ja terveysministeriö

Valtioneuvoston periaatepäätös COVID-19 -epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamisesta annettavasta toimintasuunnitelmasta sekä toimintasuunnitelman tarkistamisesta

Ministeri

Krista Kiuru

Esittelijä

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen, p. 029 5163280

Asia

Sosiaali- ja terveysministeriö on valtioneuvoston periaatepäätöksen 22.12.2020 puoltamana päivittänyt hybridistrategian toimintasuunnitelman toukokuun 2021 loppuun. Toimintasuunnitelma on ohjannut tartuntatautilain toimeenpanosta vastaavia viranomaisia suositusten ja rajoitusten epidemiologisesti tarkoituksenmukaisessa käytössä ja sen voimassaolo päättyy 31.5.2021. Toimintasuunnitelma on aiemmin laadittu sen hetkisen tiedon varassa kutakin puolivuotisjaksoa varten. Koska globaali pandemia edelleen kuitenkin jatkuu, toimintasuunnitelma päivitetään 1.6.2021 lukien yleisiltä periaatteiltaan toistaiseksi voimassa olevaksi. Toimintasuunnitelma kumotaan, kun se ei enää ole tarpeen tarkoitustaan varten. Epidemiatilanne ja rokotusten eteneminen edellyttävät, että toimintasuunnitelmaa tarkistetaan epidemian vaihekuvauksia ja niihin liitettyjä suosituksia koskevalta sisällöltään kesän ja syksyn 2021 aikana. Ensimmäiset tarkasteluajankohdat ovat kesäkuun 24. päivään mennessä ja seuraavan kerran elokuun alkupuolella. Kunkin tarkistuksen sisältö ja sen voimassaolo vahvistetaan erikseen. Toimenpiteiden on oltava epidemiologisesti perusteltuja. Tässä tarkoituksessa toimintasuunnitelmassa kuvataan kolme epidemian vaihetta luonnehtivaa kuvausta, perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe, joiden avulla suositusten ja rajoitusten tarvetta ja kohdentamista arvioidaan ja joita käytetään päätöksenteon tukena alueellisesti ja valtakunnallisesti. Vaihekuvausten joitakin yksityiskohtia on tarkennettu kevään 2021 kokemusten perusteella ja ennakoiden rokotusten etenemistä. Koska merkittävä osa väestöstä on kuitenkin vielä vailla kattavaa rokotusten antamaa suojaa, rajoitustoimista on luovuttava ja yhteiskuntaa avattava hyvin harkiten. Kiihtymisvaiheen toimenpiteet voivat olla perusteltuja jo perustasolla, mikäli valtakunnallinen ja lähialueiden epidemiologinen tilanne on vaikeutuva. Leviämisvaiheen uhatessa on jatkossakin perusteltua ottaa viipymättä käyttöön kaikki tarpeelliset toimenpiteet. Siltä osin kun suosituksissa on kyse leviämisvaiheen yleisötilaisuuksien rajoittamisesta sisätiloissa, toimintasuunnitelmassa annetut suositukset perustuvat aiemmin voimassa olleen suunnitelman sisältöön. Suosituksen sisältö tullaan tarkastelemaan kesäkuun alkupuolella erityisesti tältä osin erikseen ja suhteessa muihin rajoitustoimenpiteisiin, joiden alaan sisältyy vastaavia terveysturvallisuuden turvaamisen uusia mahdollisuuksia. Tässä tarkastelussa huomioidaan myös epidemiatilanteen hidastumisen seurannasta saatavat tiedot sekä tarkennetut vaikutusarviot.

Esitys

Valtioneuvosto puoltaa, että sosiaali- ja terveysministeriö tekee päätöksen toimintasuunnitelmasta COVID-19 -epidemian hillinnän hybridistrategian toteuttamiseen ja edellyttää, että toimintasuunnitelmaa tarkistetaan erikseen kesän ja syksyn 2021 aikana

Vaikutukset

Toimintasuunnitelmalla tuetaan alueellisia epidemian leviämisen estämistoimia. Epidemiatilanteen heikentymiseen on reagoitava nopeasti ja ennakoivasti. Epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla ensisijaisesti paikallisin ja alueellisin toimenpitein. Tehokas tartunnanjäljitys ja tartuntojen leviämisen estämiseen kohdennetut paikalliset ja alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa. Rajoitusten hallittu purkaminen alueilla tarkoittaa vaiheistamista, tilanteen kehityksen säännöllistä ja huolellista seurantaa ja tarvittaessa myös perääntymistä purkamissuunnitelmista epidemiatilanteen muuttuessa. Alueellisilla toimenpiteillä pyritään turvaamaan vakaa kehitys ja epidemiantorjunta niin alueen kuin koko valtakunnallisen tilanteen kannalta. Voimassa olevat rajoitukset ja suositukset ovat kuormittaneet ja kuormittavat yhä yhteiskuntaa monin tavoin. Pitkään jatkunut epidemia on ollut haastava yhteiskunnalle sekä ihmisten jaksamiselle ja odotuksille. Epidemian rajoitustoimilla on hyötyjen ohella haitallisia sosiaalisia, yhteiskunnallisia ja taloudellisia vaikutuksia, joita voi olla vaikea erottaa epidemian itsensä vaikutuksista. Haitallisia vaikutuksia on pyritty lieventämään hallituksen päättämillä useilla tukitoimilla, joilla on autettu ihmisiä, yhteisöjä ja yrityksiä koronakriisin keskellä.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.