Valtioneuvoston kirjelmä STM/2022/34
« Valtioneuvoston yleisistunto 3.3.2022 13.00
Sosiaali- ja terveysministeriö
Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan unionin huumevirastosta
U 21/2022Käsittelytiedot eduskunnan verkkosivuilla
Ministeri
Aki Lindén
Esittelijä
Neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta, p. +358 295 163 713
Asia
Komissio antoi esityksen ehdotukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan Unionin huumevirastosta 12.1.2022 (COM(2022) 18 final). Esityksen tarkoituksena on lisätä ja vahvistaa Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) toimintamahdollisuuksia. Komission näkemyksen mukaan asetus (EY) 1920/2006 ei sellaisenaan enää sovellu nykyisiin ja tuleviin haasteisiin vastaamiseen. Komission mielestä tarkoituksenmukaisin keino viraston toimeksiannon tarkistamiseen on korvata seurantakeskus uudella virastolla ja nimetä se samalla uudestaan Euroopan unionin huumausainevirastoksi (EUDA). Esityksen tavoitteena on, että uusi virasto voisi vastata tehokkaasti uusiin haasteisiin, tarjota jäsenvaltioille parempaa tukea ja lisätä yhteistyötä kansainvälisellä tasolla. Ehdotuksen tarkoituksena on laajentaa viraston toimialuetta monipäihdekäyttöön erityisesti, kun muita aineita käytetään yhdessä laittomien huumausaineiden kanssa. Tavoitteena on myös vahvistaa seurantaa ja uhkien arviointivalmiuksia, perustaa virtuaalilaboratorio sen varmistamiseksi, että kaikki rikostekniset ja toksikologiset tiedot ovat viraston saatavilla, vahvistaa kansallisten yhteyspisteiden asemaa, kehittää EU:n tason ennaltaehkäisy- ja valistuskampanjoita sekä antaa terveysvaroituksia mahdollisissa markkinoille tulevista erityisen vaarallisista aineista. Ehdotuksen tavoitteena on myös selkiyttää viraston asemaa kansainvälisessä yhteistyössä. Samalla ehdotuksella mukautetaan viraston institutionaalinen kehys myös Euroopan parlamentin, EU:n neuvoston ja Euroopan komission yhteiseen lähestymistapaan hajautetuista EU:n virastoista.
Esitys
Valtioneuvosto päättää lähettää eduskunnalle valtioneuvoston kirjelmän liitteineen
Vaikutukset
Ehdotuksella ei odoteta olevan vaikutuksia kansalliseen lainsäädäntöön. Asetusehdotuksella olisi merkittäviä vaikutuksia EU:n budjettiin. Asetusehdotuksella toteuttaminen vaatii todennäköisesti kansallista lisäresursointia. Resurssitarvetta voidaan arvioida paremmin, kun lopullinen sisältö on selvillä.
Päätös
Valtioneuvosto hyväksyi esityksen