Hyppää sisältöön

Elinkaarihankkeiden verotukseen esitetään muutoksia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2017 13.35
Tiedote

Hallituksen esitys antaisi kunnille mahdollisuuden käyttää niin sanottua elinkaarimallia esimerkiksi toimitila- ja liikenneväylähankinnoissa.

Nykyisin elinkaarimallia voidaan käyttää ainoastaan valtion väylähankkeissa. Hallitus esittää, että elinkeinoverolain ja arvonlisäverolain kokonaishoitopalvelusäännösten soveltamisalaa laajennetaan.

Kokonaishoitopalvelulla tarkoitettaisiin jatkossa suunnittelu-, rakentamis-, rahoitus- ja kunnossapitopalveluista muodostuvaa palvelukokonaisuutta, josta saatava vastike määräytyy käytön tai käytettävyyden perusteella. Kokonaishoitopalvelun kohteena voisivat olla tiet, rautatiet, rakennukset ja pysyvät rakennelmat sekä niihin tai niiden käyttöön välittömästi liittyvä irtaimisto.

Ehdotetut muutokset mahdollistaisivat elinkaarimallin käyttämisen kunnille toimitila-, raitiotie-, liikenneväylä- ja muissa hankinnoissa. Muutokset koskisivat pitkäkestoisten kokonaishoitopalveluhankkeiden tulojen ja menojen jaksottamista sekä arvonlisäveron suorittamisvelvollisuuden syntymisajankohtaa.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi vuoden alusta. Hallituksen esitys julkaistaan päätökset-sivulla.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Antti Sinkman (elinkeinoverotus), puh. 02955 30817, antti.sinkman(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Tuula Karjalainen (arvonlisäverotus), puh. 02955 30553, tuula.karjalainen(at)vm.fi