Hyppää sisältöön

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Säätytalolla
Avoin hallinto perustuu ymmärrettävyyteen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2017 14.49
Uutinen

- Avoimuus ja osallisuus kulkevat käsi kädessä. Meidän on huolehdittava eri tahojen mahdollisuudesta vaikuttaa, kun valmistelemme uusia palveluita. Asiakaslähtöisyys, ymmärrettävyys ja helppokäyttöisyys ovat lähtökohtana myös digitaalisten palvelujen kehittämisessä. Näenkin hallinnon ennen kaikkea palveluna meille kaikille, kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen sanoi avatessaan Avoimen hallinnon kolmannen toimintaohjelman käynnistystilaisuuden Säätytalolla.

- Avoimen hallinnon ohjelmassa painotetaan ymmärrettävyyttä, avointa maakuntaa ja julkisuutta. Avoin ja selkeä viestintä kansalaisille onkin avainasemassa. Otamme melkoisen harppauksen valtionhallinnon avoimuudessa syksyn aikana, kun valtion hankintatiedot julkaistaan kaikille avoimessa verkkopalvelussa. Suomi toimii tässä kansainvälisenä esimerkkinä.
- Miksi avoimuus ja sen kehittäminen on tärkeää? Saamme parempia tuloksia vähemmällä rahalla. Demokratian vahvistaminen on osaltaan tärkeä tekijä yhteiskunnan toimivuuden kannalta, ministeri totesi puheenvuoronsa lopuksi.

Tilaisuuteen osallistui n. sata henkilöä eri kansalaisjärjestöistä, vanhusneuvostoista, valtionhallinnosta ja kunnista. Tilaisuudessa kuultiin myös Hollolan, Oulun ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton puheenvuorot, miten he ovat käytännössä toteuttaneet osallistamisen menetelmiä. Akatemiatutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta tarkasteli päätöspuheenvuorossaan luottamuksen rakentumista demokratiassa yksilö- ja instituutiotasolla.

Avoimen hallinnon uudistuneet verkkosivut löytyvät avoinhallinto.fi –osoitteesta. Sivusto on osa demokratia.fi – sivustoa. Maakuntauudistuksen ajantasainen tieto löytyy alueuudistus.fi –sivustolta.

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka Valtio työnantajana Valtiovarainministeriö