Hyppää sisältöön

Ministeri Risikko: Poliisin toiminnassa ei tingitä olennaisesta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 26.1.2017 13.56
Tiedote

Sisäministeri Paula Risikon mukaan poliisi kehittää toimintaansa, jotta sisäisen turvallisuuden viranomaisten toimintakyky ja kiireellisten hälytyspalveluiden saatavuus turvataan. Sisäministeri otti kantaa asiaan puhuessaan Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen Kotkan uuden poliisitalon vihkiäisissä torstaina 26. tammikuuta.

Turvallisuus on kivijalka

Kuluvan vuoden talousarviossa on poliisin osalta riittävät määrärahat asetettujen sisäisen turvallisuuden tavoitteiden saavuttamiseen. Hallitus osoitti poliisille vuodelle 2017 talousarviossa määrärahan, jolla mahdollistettiin muun muassa 200 määräaikaisen poliisin jatkaminen tehtävissään myös kuluvana vuonna. Näin kyettiin ylläpitämään poliisien määrä noin 7200 poliisimiehessä.

– Tämä on arvokas ja merkittävä lisäys huomioiden maamme taloudellinen tilanne ja kaikkialla yhteiskunnassa tehtävät säästötoimenpiteet. Poliisin resurssien turvaaminen on yhteinen tavoitteemme. Turvallisuus on vakaan ja hyvinvoivan yhteiskunnan kivijalka, ministeri Risikko alleviivaa.

Olennaisesta ei tingitä

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Risikon mukaan nyt kuitenkin ollaan monella tapaa vedenjakajalla.

– Tulevat vuodet ovat nyt tiedossa olevien määrärahakehysten osalta sangen haastavia poliisin talouden kannalta. Olennaisesta ei kuitenkaan tingitä. Vaikka niukat resurssit vaativatkin toiminnan sopeuttamista ja viranomaisten tehtävien priorisointia, sisäisen turvallisuuden viranomaisten toimintakyky ja kiireellisten hälytyspalveluiden saatavuus turvataan.

Poliisihallitus on käynnistänyt toimenpiteitä, joilla operatiivinen suorituskyky turvataan kaikissa tilanteissa. Poliisin työnjakoa muiden ammattihenkilöiden kanssa kehitetään. Samalla poliisitoiminnan vaikuttavuutta tullaan lisäämään muiden muassa määrittämällä ja priorisoimalla tarkemmin poliisitoiminnan painopisteitä.

– Poliisi ei ole yksin taloustilanteensa kanssa: ongelmat on tiedostettu ja tulemme tekemään kovasti töitä, jotta poliisin toiminta ja palvelutaso turvataan, Risikko toteaa.

Kansa luottaa poliisiin

Suomessa kansalaisten turvallisuuden tunne ja erityisesti luottamus poliisiin on pysynyt korkeana. Viimeisimpään poliisibarometriin vastanneista 96 prosenttia kertoi luottavansa poliisiin melko tai erittäin paljon.

– Tämä luottamus on ansaittu jokapäiväisellä työllä kansalaisten parissa. Parhaimmillaan poliisi pystyy myös omalla toiminnallaan vaikuttamaan paitsi turvallisuuspalvelujen tarjontaan, myös niiden kysyntään, Risikko summaa.

Uusi poliisitalo Kotkaan

Sisäministeri Risikko vieraili Kotkassa vihkimässä uuden poliisitalon. Talo on suunniteltu sujuvoittamaan asiakkaiden ja työntekijöiden arkea. Asiakaspalvelutilat ovat helposti saavutettavissa, ja kaikki kansalaisen tarvitsemat palvelut ovat samalla asiakaspalvelualueella.

– Turvallisuus muuttuu ajassa ja poliisin on muututtava sen mukana. Tämä talo on hyvä esimerkki laajemmasta kehityksestä, jossa poliisin palvelut tuodaan edelleen aiempaa lähemmäksi ihmisiä, sisäministeri sanoi.

Lisätietoja:
Erityisavustaja Juuso Rönnholm, p. 050 574 1504, [email protected]

Paula Risikko