Hyppää sisältöön

Nuorilla on merkittävä rooli väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisyssä

opetus- ja kulttuuriministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.2.2017 10.02
Tiedote

Nuoria tarvitaan väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisyssä. Sisäministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö haluavat lisätä yhteistyötä nuorten kanssa. Ministeriöt järjestivät 9.2. pyöreän pöydän keskustelun väkivaltaisesta radikalisoitumisesta otsikolla "Mitä nuoret tekevät väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisemiseksi". Keskusteluun osallistui ministereiden lisäksi nuoria sekä nuorisotyön ammattilaisia.

- Väkivaltainen radikalisoituminen koskettaa nuoria monella tavalla. Kaikki väkivaltaisesti radikalisoituneet eivät ole nuoria, mutta moni heistä on nuori. Nuoret ovat kohderyhmä, johon kaikki väkivaltaiset ääriliikkeet kohdistavat propagandaa ja rekrytointia, sanoo sisäministeri Paula Risikko.

Ennalta ehkäisevä työ avainasemassa

- Väkivaltaisen radikalisoitumisen torjunnassa ennaltaehkäisevä työ on avainasemassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön toimiala tavoittaa kaikki nuorisoikäluokat koulutuksen, kulttuurin, harrastusten, nuorisotyön ja liikunnan välityksellä, joten voimme tehdä paljon, sanoo opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

- Käynnistimme opetus- ja kulttuuriministeriössä viime keväänä laajan ohjelman vihapuheen ja rasismin estämiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. Merkityksellinen Suomessa -ohjelma sisältää kymmenen toimenpidettä, joilla ministeriömme koko kenttää ohjataan työhön suvaitsevamman ja osallisuutta korostavamman Suomen puolesta, ministeri jatkaa.

Nuorelle liittyminen väkivaltaiseen, aatemaailmalla perusteltuun toimintaan voi olla koko tulevan elämän kannalta tuhoisa ratkaisu. Kokemukset ovat osoittaneet, että palaaminen ns. tavalliseksi kansalaiseksi on usein vaikeaa. Muiden on vaikea luottaa ihmiseen, jolla on väkivaltainen tausta.

Tavoitteena yhteistyön jatkuminen nuorten kanssa

Sisäministeriö toteutti viime kesänä yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun ja Demos Helsingin kanssa nuorten yhteiskunnallisen Safari-leirin. Leirin aiheena oli, mitä nuoret itse voivat tehdä väkivaltaisen radikalisoitumisen ennalta ehkäisemiseksi. Tavoitteena on saada tietoa siitä, miten nuoret näkevät väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ääriliikkeiden toiminnan, miten ne vaikuttavat nuorten elämään ja mitä nuorten mielestä voidaan tehdä näiden ilmiöiden vaikutusten torjumiseksi.

- Lähtökohtana on, että jokainen nuori tuntisi olevansa arvostettu yhteisönsä jäsen. Olemme kehittäneet YAVE - Youth Against Violent Extremism verkoston, johon ovat tervetulleita sekä asiasta kiinnostuneet yksittäiset ihmiset että organisaatiot ja yritykset, kertovat Safari-leirillä mukana olleet Aarne Talvela ja Veera Tirinen.

- Nuorten työ, ajatukset ja esitykset olivat erittäin viisaita ja monipuolisia. Nuoret kannattaa ottaa mukaan työhön, sillä yhdessä heidän kanssaan saamme parempia tuloksia aikaiseksi. Tavoitteena on, että yhteistyö nuorten kanssa jatkuu, ministeri Risikko toteaa.

Yhdistyneiden kansakuntien päätöslauselma 2250 vaatii nuorten ottamista mukaan rauhanrakentamiseen ja väkivaltaisen ekstremismin torjuntaan. Tavoitteena on kumppanuus, ei vain nuorten kuuleminen.

Myös Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerin tammikuussa 2016 julkaisema väkivaltaisen ekstremismin ennalta ehkäisyn toimenpideohjelma korostaa nuorten osallisuuden merkitystä ja vaatii konkreettisia toimenpiteitä tämän varmistamiseksi.

YAVE Youth Against Violent Extremism
www.youtube.com/watch?v=z9VK4Tqe8dA

Lisätietoja:

kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, sisäministeriö, p. 0295 488 370, [email protected]
erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 050 302 8246

YAVE:n perustajajäsenet:
Aarne Talvela, p. 050 402 23 31, [email protected]
Veera Tirinen, p. 044 502 12 97, [email protected]