Hyppää sisältöön

Siviilitiedustelulainsäädäntöä pidetään tarpeellisena ja kannatettavana

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2017 13.37
Tiedote 90/2017

Sisäministeriössä valmistelussa oleva ehdotus siviilitiedustelua koskevaksi lainsäädännöksi on tarpeellinen ja kannatettava. Tätä mieltä on suurin osa niistä 65 tahoista, jotka antoivat lausuntonsa huhtikuussa julkaistusta mietinnöstä. Ehdotuksen lausuntokierros päättyi kesäkuussa ja yhteenveto lausunnoista julkaistiin 7.9.

Lausuntopalautteessa tunnustetaan laajasti ehdotuksen päätavoite suojata kansallista turvallisuutta. Lausunnoissa puolletaan tuomioistuimelle ehdotettua roolia luottamukselliseen viestintään puuttuvien tiedustelumenetelmien käytöstä päättäjänä. Myös aikeita tehostaa laillisuusvalvontaa kannatetaan. Sen sijaan jatkovalmistelussa toivotaan lisäpanostusta taloudellisten vaikutusten arviointiin sekä täsmennystä ehdotukseen siviilitiedustelun kohteista. Myös tietoliikennetiedustelun tehokkuutta epäillään osassa lausuntoja. Kysymys siitä, miten ja missä laajuudessa tietoa luovutettaisiin esitutkintaviranomaisille jakaa edelleen mielipiteitä.

Tiedustelulainsäädäntö on herättänyt paljon keskustelua Turun terroristiseksi teoksi epäillyn puukotusiskun jälkeen. Tässä yhteydessä on puhuttu perustuslain muuttamisesta nopeutetussa järjestyksessä. Turun tapahtumat eivät kuitenkaan ole olleet peruste perustuslain muutoksen kiirehtimiselle, vaan tarve muuttaa perustuslakia nopeastikin oli virkamiesvalmistelussa tunnistettu vaihtoehto jo paljon ennen Turun tapahtumia.

Tavoitteena kansallisen turvallisuuden suojaaminen

Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut nopeasti. Suomeen esitetään tiedustelulainsäädäntöä, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksia suojautua kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvilta vakavilta uhkilta. Tällaisia uhkia ovat esimerkiksi terrorismi, vieraiden valtioiden Suomeen kohdistama vakoilu tai elintärkeän infrastruktuurin lamauttaminen.

Lainsäädännön tavoitteena on mahdollistaa tehokas tiedonsaanti uhkista ja näin tukea valtion ylimmän johdon päätöksentekoa sekä varmistaa sen perustuminen oikeaan, ajantasaiseen ja luotettavaan tietoon.

Sisäministeriön johtaman työryhmän työ painottui suojelupoliisin tehtäviin ja toimivaltuuksiin. Hankkeen valmistelua jatketaan tiiviissä yhteistyössä puolustusministeriön sotilastiedustelua ja oikeusministeriön perustuslain muuttamista koskevien lainsäädäntöhankkeiden kanssa. Oikeusministeriö valmistelee myös tiedustelutoiminnan valvontaa koskevaa hanketta.

Lainsäädäntöjen valmistelutyö jatkuu kolmessa ministeriössä ja tavoitteena on saada esitykset eduskunnan käsiteltäviksi tulevalla syysistuntokaudella.

Siviilitiedustelulainsäädäntö. Lausuntotiivistelmä. Sisäministeriön julkaisu 21/2017

Siviilitiedustelulainsäädännön valmistelu

Lisätietoja:

lainsäädäntöjohtaja Katriina Laitinen, p. 0295 488 559
lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi, p. 0295 488 561
erityisasiantuntija Heli Heikkola, p. 0295 488 224