Hyppää sisältöön

Suomi ja Ruotsi tiivistävät poliisiyhteistyötä raja-alueella

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 16.5.2024 13.09
Tiedote

Suomen ja Ruotsin välisen raja-alueen poliisiyhteistyötä koskeva sopimus tehostaa turvallisuuden ylläpitämistä pohjoisella raja-alueella. Tasavallan presidentin on määrä hyväksyä sopimus ja vahvistaa lait perjantaina.

Sopimusta sovelletaan Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kuntien alueilla. Ruotsissa sopimus koskee Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kuntien alueita.

Sopimuksen tarkoitus on tehostaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä sekä rikosten ehkäisemistä, selvittämistä ja tutkintaa raja-alueella.

Valtiosopimus kattaa vakavien rikosten estämiseen liittyvät kiireelliset tilanteet

Sopimuksessa on kyse uudenlaisesta yhteistyöstä Suomen ja Ruotsin poliisien välillä. Maiden välillä ei ole aiemmin ollut kahdenvälistä sopimusta poliisiyhteistyöstä.

Sopimus sisältää määräykset pyynnöstä ja ilman pyyntöä toteutettavista kiireellisistä toimenpiteistä. Kummassakin tilanteessa toisen valtion viranomainen voi ylittää rajan ja ryhtyä toimiin vain, jos kyse on sellaisen vakavan rikoksen torjumisesta, johon liittyy ihmisen henkeä, terveyttä tai ruumiillista koskemattomuutta uhkaava vaara. Tällaisia vakavia rikoksia ovat esimerkiksi raiskaus, törkeä pahoinpitely ja henkirikokset.

Sopimuksessa tarkoitetun avun antaminen on vapaaehtoista. Apua ei olisi mahdollista antaa esimerkiksi silloin, kun vapaata poliisipartiota ei ole saatavilla. Tehtäviä tulevat lisäksi hoitamaan vain poliisimiehet, jotka ovat vapaaehtoisesti hakeutuneet tehtäviä vastaavaan koulutukseen ja antaneet ennalta suostumuksensa hoitaa niitä.

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat valtiosopimuksen raja-alueen poliisiyhteistyöstä vuonna 2021. Lait tulevat voimaan asetuksella säädettävänä ajankohtana.

Lisätiedot: 
poliisijohtaja Hannele Taavila, p. 0295 488 568, [email protected]