EU:n asedirektiivi lähes valmis - Suomen kärkitavoitteet saavutetaan
Neuvottelut EU:n asedirektiivin muuttamiseksi ovat tulossa päätökseensä ja viimeiset hyväksymiset itse sisällön suhteen ovat meneillään.
Euroopan parlamentti ilmoitti, että neuvotteluissa on päästy neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission kanssa yhteisymmärrykseen. Ensi viikolla puheenjohtajavaltio Slovakia raportoi neuvottelujen tuloksesta jäsenvaltioille, jonka jälkeen asia menee EU-neuvoston hyväksyntään. Tämän jälkeen Euroopan parlamentin IMCO (sisämarkkina-asiat) valiokunnan tulee vielä hyväksyä neuvottelutulos - todennäköisesti tammikuussa - ja sitten Euroopan parlamentti voisi hyväksyä asedirektiivin maaliskuussa täysistunnossa ja neuvosto ministerikokoonpanossa.
Suomen tavoite siitä, että maanpuolustuksen tarpeet turvataan ja aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa aseharrastajille, on toteutumassa.
Komission tavoitteena oli puuttua erityisesti terrori-iskuissa käytettyjen aseiden luvanvaraisuuteen. Päämäärä oli, että kaikkein vaarallisimmat aseet kielletään. Kielto olisi käytännössä lakkauttanut reserviläisammunnat kokonaan.
Suomen kanta oli alusta lähtien että emme hyväksy asedirektiiviin muutoksia, jotka vaikuttavat haitallisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiin ja reserviläisten koulutukseen.
Toisin kuin komission alkuperäisessä ehdotuksessa, vapaaehtoiseen maanpuolustukseen saadaan käyttää reserviläisaseita, lääkärintarkastuksia ei vaadita, A-luokan - eli kiellettyjen aseiden luokan - aseisiin voi saada hyvin monella perusteella poikkeusluvan. Niitä ovat mm. ampumaurheilu, kulttuuriset, tutkimukselliset ja historialliset tarkoitukset. Ikärajat säilyvät ennallaan eikä lupia tarvitse itse uusia viiden vuoden määräaikaisuuden jälkeen.
Direktiivi sallii myös aseiden etäkaupan, millä on merkitystä erityisesti Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien maassa.
Direktiivi tuo muutoksia kansalliseen säädöspohjaamme ja aiheuttaa tarpeen tarkentaa erityisesti aselainsäädäntöämme.
Lisätietoja antaa hallitussihteeri Perttu Wasenius puolustusministeriöstä puh 0295 140 603.