Kotouttamisen toimintasuunnitelmalla varaudutaan kasvavaan maahanmuuttoon
Kasvava maahanmuutto edellyttää viranomaisten kotouttamispalveluilta uudenlaista varautumista. Kotouttamisen toimintasuunnitelma valmistautuu tilanteeseen, jossa ensi vuonna kotouttamispalvelujen piiriin tulee arviolta 10 000 henkilöä enemmän kuin viime vuosina. Maahanmuuton ministerityöryhmä hyväksyi toimintasuunnitelman kokouksessaan 27.11.2015.
Toimintasuunnitelmassa painotetaan maahanmuuttajien osaamisen tunnistamista, kuntaan siirtymisen sujuvuutta ja työllistymistä. Lisäksi yhteensä yli 30 toimenpidettä kattavat muun muassa maahanmuuttajien palvelutarpeeseen varautumisen kunnallisissa peruspalveluissa. Maahanmuuttajilta edellytetään aktiivista osallistumista kotouttamistoimiin.
Ministeri Lindström: Kotouttaminen on suuri haaste
– On tärkeää, että oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat pääsevät osalliseksi suomalaista yhteiskuntaa. Ohituskaistoja ei ole kuitenkaan tarkoitus rakentaa, ja tulijoiden on noudatettava suomalaisen yhteiskunnan sääntöjä. Haaste on suuri, ja kotouttamisessa tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja, kotouttamisesta vastaava oikeus- ja työministeri Jari Lindström linjaa.
Järjestöillä ja yrityksillä on tärkeä rooli kotoutumisen tukemisessa viranomaisten kumppaneina. Ne voivat esimerkiksi tukea maahanmuuttajien kotoutumista alkuvaiheessa ja luoda verkostoja työelämään ja muuhun yhteiskuntaan.
Osaamista kartoitetaan jo vastaanottovaiheessa
Toimintasuunnitelmassa linjataan, että jo vastaanottokeskuksissa kartoitetaan turvapaikanhakijoiden osaamista silloin, kun he odottavat hakemuksen käsittelyä. Oleskeluluvan jälkeen laaditaan laajempi maahanmuuttajan osaamiskartoitus. Tämä voidaan tehdä osittain jo vastaanottokeskuksissa, jos kuntaan muutto pitkittyy.
Osaamiskartoitus auttaa maahanmuuttajien ohjaamista niihin kuntiin, joilla on vastaavaa koulutustarjontaa tai elinkeinomahdollisuuksia. Nopea siirtyminen kuntaan helpottaa maahanmuuttajien kotoutumista. Kuntaan muuton jälkeen kunta tai TE-toimisto laatii maahanmuuttajalle yksilöllisen kotoutumissuunnitelman.
Maahanmuuttajien koulutusta ja työllistymistä kehitetään
Toimintasuunnitelman mukaan työ- ja elinkeinoministeriö, ELY-keskukset ja TE-toimistot tehostavat maahanmuuttajien nopeaa työllistymistä. Keskeistä on, että maahanmuuttajien osaaminen tunnistetaan tehokkaasti ja heidät ohjataan koulutukseen, työhön tai näiden yhdistelmiin. Työkokeilua lisätään ja sähköisiä palveluita kehitetään. Maahanmuuttajien innovaatio- ja yritystoiminnan mahdollisuuksia pyritään hyödyntämään huomattavasti aikaisempaa enemmän.
Työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö arvioivat maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämistapaa, sisältöä ja kestoa. Työllistymisen nopeuttamiseksi koulutusta räätälöidään täydentämään maahanmuuttajan tunnistettua osaamista ja olemassa olevaa ammatillista pätevyyttä.
– Samalla on syytä varautua myös siihen, että useat maahanmuuttajat eivät onnistu integroitumaan yhteiskuntaan tai työllistymään vielä pitkään aikaan. Monet tarvitsevat myös pitempijaksoista koulutusta ja muuta tukea, ministeri Lindström toteaa.
Kotoutuminen tapahtuu kunnassa
Kotoutumista edistäviä toimenpiteitä järjestetään TE-palveluiden ohella osana kuntien peruspalveluja. Kotoutumisessa korostuvat erityisesti asumisen, varhaiskasvatuksen, opetuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Toimintasuunnitelma painottaa kuntien ja TE-toimistojen asiantuntijoiden osaamisen tukemista, jotta he pystyvät vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen.
Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa kotouttamispalveluiden yleisestä kehittämisestä, suunnittelusta ja ohjauksesta yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Kotouttamispalveluja toteuttavat kunnat, ELY-keskukset, aluehallintovirastot ja TE-toimistot.
Tämän hetken ennusteen mukaan turvapaikanhakijoita saapuu tänä vuonna Suomeen noin 30 000–35 000. Heistä arviolta kolmannes saanee oleskeluluvan.
Toimintasuunnitelma on luettavissa työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivulla osoitteessa www.tem.fi/kotouttaminen
Lisätiedot:
oikeus- ja työministerin erityisavustaja Sakari Puisto, TEM, p. 029 504 8150
ylijohtaja Tuija Oivo, TEM, p. 050 396 0168
maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman, TEM, p. 029 504 7048
hankepäällikkö Sonja Hämäläinen, TEM, p. 029 504 7112
neuvotteleva virkamies Sanna Sutter, SM, p. 029 548 8633
sosiaalineuvos Viveca Arrhenius, STM, p. 029 516 3286
johtaja Kirsi Kangaspunta, OKM, p. 029 533 0136
neuvotteleva virkamies Katja Palonen, VM, p. 029 553 0322
erityisasiantuntija Tuula Tiainen, YM, p. 029 525 0295
maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho, MMM, p. 029 516 2218