Hyppää sisältöön

Ministeri Sirpa Paatero Etiopiaan seuraamaan kehitysyhteistyön tuloksia

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2015 15.30 | Julkaistu suomeksi 11.1.2015 klo 15.58
Tiedote 2/2015

Kehitysministeri Sirpa Paatero vierailee Etiopiassa 7.–10. tammikuuta. Matkan tarkoituksena on tutustua kahdenvälisissä kehitysyhteistyöhankkeissa saavutettuihin tuloksiin sekä keskustella Etiopian ja Afrikan Sarven alueen kehityksestä.

Kehitysministeri tapaa matkan aikana kehitysyhteistyöhankkeiden toteuttajia ja hyödynsaajia, Etiopian ja Afrikan Unionin johtoa sekä muita kansainvälisen yhteisön jäseniä Etiopiassa.

Etiopiassa asuu yli 90 miljoonaa ihmistä. Sen talouskasvu on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana erittäin vahvaa, noin 8 prosenttia vuodessa. Etiopia on myös panostanut merkittävästi koulutukseen ja terveyteen ja se on saavuttamassa suurimman osan vuosituhattavoitteista vuonna 2015. Kansalais- ja poliittiset oikeudet eivät kuitenkaan ole toteutuneet kansainvälisen yhteisön toivomalla tavalla.

Suomen ja Etiopian välistä kehitysyhteistyötä on tehty vuodesta 1967. Etiopia on yksi Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikaisista kumppanimaista. Valtioiden välistä kehitysyhteistyötä tehdään vesi-, opetus- ja maaseudun taloudellisen kehityksen sektoreilla. Suunnitellut maksatukset ovat vuositasolla 14 miljoonaa euroa vuosina 2015–2017.

Parhaita tuloksia on saavutettu vesisektorin yhteistyössä, jonka tuloksena yhteisöt ovat rakentaneet yli 8600 vesipistettä ja lähes kolme miljoonaa ihmistä on saanut puhdasta vettä. Myös opetussektorin yhteistyö on laajaa ja jatkunut pitkään. Suomi tukee opetuksen laadun kehittämisohjelmaa osallistumalla Maailmanpankin hallinnoimaan rahastoon.

Hankkeen hyödynsaajina on noin 21 miljoonaa peruskouluikäistä oppilasta, joista 48 prosenttia on tyttöjä. Lisäksi kahdenvälisessä erityisopetushankkeessa (2013–2017) on koulutettu jo yli 7000 opettajaa.

Viime vuosina on tuettu myös maaseudun taloudellista kehitystä. Maanviljelijöiden yritystoimintaa tuetaan Amharan osavaltiossa Agro-BIG hankkeella 2013–2015. Maanrekisteröintihanke REILA (2011–2016) edistää maanviljelijöiden köyhyyden vähentymistä ja ympäristön kestävää käyttöä virallistamalla maanviljelijöiden oikeudet käyttää maataan.

Ministeri Paatero tapaa matkallaan myös etiopialaisten ja suomalaisten kansalaisjärjestöjen edustajia sekä tutustuu Suomen tukemiin kansalaisjärjestöhankkeisiin. Suomalaisia kansalaisjärjestöjä tuetaan vuosittain noin 2 miljoonalla eurolla. Paikallisille järjestöille maksettu tuki on vuosittain noin 0,5 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Kehitysministerin erityisavustaja Sonja Kekkonen, puh. 0295 351 599 ja Itä- ja Länsi-Afrikan yksikön päällikkö Helena Airaksinen, puh. 0295 351 583.