Hyppää sisältöön

Suomi tukee yli 61 miljoonalla humanitaarista avustustyötä maailman vaikeimmissa kriisitilanteissa

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2016 14.28 | Julkaistu suomeksi 18.3.2016 klo 9.50
Tiedote

Tiedote 46/2016
17.3.2016

Suomi antaa 61,9 miljoonaa euroa humanitaarista apua maailman pahimpiin kriisikohteisiin. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan 17. maaliskuuta tekemällä päätöksellä apua myönnetään muun muassa Syyriaan ja sen lähialueille, Etelä-Sudaniin, Keski-Afrikan tasavaltaan, Etiopiaan ja Jemeniin.

Eniten apua annetaan Syyriaan ja sen naapurimaihin, joihin kanavoidaan 15 miljoonaa euroa eri järjestöjen kautta. Humanitaarisen avun tarpeessa on Syyriassa yli 13,5 miljoonaa ihmistä, ja lähes 5 miljoonaa syyrialaista on paennut naapurimaihin.

Tukea annetaan myös maihin, joissa on pitkittyneitä ja jopa vuosikymmeniä kestäneitä kriisejä, kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa, Afganistanissa ja Somaliassa.

"Suomi kohdistaa avun sinne missä tarve on suurin. Humanitaarisen avun tarkoituksena on pelastaa ihmishenkiä ja lievittää inhimillistä kärsimystä. Hätäapu on samalla muistutus ihmisarvon kunnioittamisesta", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

"Vastaamme ruoka-, terveys-, koulutus- ja suojelutarpeisiin esimerkiksi Syyrian kriisissä, Jemenissä, ja Etelä-Sudanissa. Annamme apua myös Etiopiaan, jossa kärsitään pahimmasta kuivuudesta vuosikymmeniin", toteaa ministeri Lenita Toivakka.

Tuesta 35,9 miljoonaa euroa annetaan järjestöjen maa- ja aluekohtaisiin operaatioihin. Apu kanavoidaan YK-järjestöjen kuten pakolaisjärjestö UNHCR:n, Maailman ruokaohjelma WFP:n, lastenjärjestö Unicefin sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen kautta. Suomen Punainen Risti kanavoi tukea Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle ICRC:lle sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainväliselle liitolle IFRC:lle. Lisäksi tukea kanavoidaan suomalaisten kansalaisjärjestöjen Suomen Punaisen Ristin, Kirkon Ulkomaanavun, Fida Internationalin, Suomen World Visionin, Plan International Suomen ja Pelastakaa Lasten kautta.

Tuki myönnetään kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista. Päätös perustuu laajalti YK:n keskitettyyn hätäapuvetoomukseen, joka on tällä hetkellä noin 18,3 miljardia euroa.

Tuesta 18 miljoonaa euroa myönnetään yleistukena UNHCR:lle, YK:n humanitaarisen avun koordinointiyksikkö OCHAlle, kansainvälistä strategiaa katastrofiriskien vähentämiseksi valmistelevalle sihteeristölle ISDR:lle,YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:lle sekä Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle ICRC:lle. Tämän lisäksi Suomi antaa Maailman ruokaohjelma WFP:lle 8 miljoona euroa, joka myönnetään monenkeskisen kehitysyhteistyön varoista.

Humanitaarisen avun maa- ja aluekohtainen varainmyöntö keväällä 2016

Lähi-itä: 17,78 miljoonaa euroa

  • Syyrian kriisi 15 miljoonaa (UNHCR 3,5 MEUR alueellinen apu, UNHCR 1 MEUR Syyria, WFP 1,21 MEUR alueellinen apu, WFP 2,5 MEUR Syyria, UNICEF 2 MEUR Syyria, SPR/ICRC 2,5 MEUR Syyria, SPR/IFRC 1,2 MEUR Syyria, Kirkon Ulkomaanapu 0,5 MEUR Jordania, Plan 0,59 MEUR Jordania)
  • Jemen 2 miljoonaa (WFP)
  • Irak 0,78 miljoonaa (Pelastakaa Lapset 0,4 MEUR, Suomen World Vision 0,38 MEUR)

Afrikka: 15,68 miljoonaa euroa

  • Niger 1 miljoonaa (SPR/ICRC)
  • Uganda 0,38 miljoonaa (Suomen World Vision)
  • Keski-Afrikan tasavalta 2,7 miljoonaa (UNHCR 2 MEUR alueellinen apu, Kirkon Ulkomaanapu 0,7 MEUR)
  • Kongon demokraattinen tasavalta 0,7 miljoonaa (FIDA)
  • Etelä-Sudan 4,9 miljoonaa (UNHCR 2,2 MEUR alueellinen apu, SPR/ICRC 2 MEUR, Kirkon Ulkomaanapu 700 000 EUR)
  • Etiopia 2,5 miljoonaa (WFP 2 MEUR, SPR/IFRC 0,5 MEUR)
  • Somalia 3,5 miljoonaa (SPR/ICRC 2,4 MEUR, Kirkon Ulkomaanapu 0,7 MEUR, Pelastakaa Lapset 0,4 MEUR)

Aasia: 1,9 miljoonaa euroa

  • Afganistan 1,2 miljoonaa (SPR/ICRC)
  • Myanmar 0,7 miljoonaa (Kirkon Ulkomaanapu)

Eurooppa: 0,5 miljoonaa euroa

  • Ukraina 0,5 miljoonaa (SPR)

Lisätietoja: humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos, p. 040 132 141 ja ministeri Toivakan erityisavustaja Juha Kirstilä, p. 040 552 8200.