Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston yleisistunto 5.6.2014

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 5.6.2014 10.40
Tiedote 231/2014

HALLITUKSEN ESITYKSET

Valtioneuvosto antoi 5.6.2014 eduskunnalle seuraavat hallituksen esitykset:

Hallituksen esitys (HE 79/2014 vp) ilmailulaiksi ja laiksi meripelastuslain 14 §:n muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi ilmailulaki. Esityksen mukaisella uudella ilmailulailla säänneltäisiin ilmailua Suomessa ja ilmailua suomalaisella ilma-aluksella Suomen ulkopuolella. Laissa säädettäisiin muun muassa ilma-aluksia ja niiden henkilöstöä samoin kuin ilmailua palvelevaa maahenkilöstöä koskevista turvallisuus- ja kelpoisuusvaatimuksista, ilmailun luvista ja rekistereistä, lentopaikoista ja maalaitteista, lentoasemien maahuolinnasta, siviili-ilmailun turvaamisesta, lennonvarmistuksesta, ilmailuonnettomuuksien tutkinnasta, ilmailun etsintä- ja pelastuspalvelusta sekä seuraamuskäytännöistä. Esityksessä on otettu huomioon ilmailussa ja erityisesti Euroopan unionilainsäädännössä sekä kansainvälisessä sääntelyssä vuoden 2009 ilmailulain säätämisen jälkeen tapahtunut kehitys ja sen asettamat vaatimukset. Hallituksen esitykseen sisältyy esitys meripelastuslain 14 §:n muuttamisesta. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian eduskunnan hyväksynnän jälkeen, kuitenkin viimeistään 13.11.2014 puolustusvoimauudistusta ja ilmatilauudistusta koskevien muutosten toimeenpanemiseksi. (LVM neuvotteleva virkamies Risto Saari 0295 342 311)

Hallituksen esitys (HE 80/2014 vp) eduskunnalle laiksi valtion eläkelain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen palveluksessa olevien sotilashenkilöiden eläkkeen määräytymistä koskevia säännöksiä. Muutoksella yksinkertaistettaisiin eläkelaskentaa. Eläkkeiden taso säilyisi entisellään. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2015. (STM hallitusneuvos Erik Strömberg 0295 163 190)

Hallituksen esitys (HE 81/2014 vp) eduskunnalle laiksi Teijon kansallispuistosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki Teijon kansallispuistosta. Siihen tulisi kuulumaan noin 3 385 hehtaaria valtion omistamia alueita Salon kaupungissa. Valtaosa alueesta on nykyisin valtion retkeilyaluetta, ja lähes koko alue sisältyy myös Natura 2000 -verkostoon. Kansallispuiston perustamisella suojeltaisiin varsinaissuomalaista salomaaluontoa, johon kuuluu metsiä, kallioita, soita ja lintukosteikkoja. Alueella on merkitystä myös kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja retkeily- ja virkistyskäytön sekä matkailuelinkeinon edistämisessä. (YM lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen 050 374 0247)

Hallituksen esitys (HE 82/2014 vp) eduskunnalle ilmastolaiksi. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi ilmastolaki. Ilmastolaki olisi luonteeltaan valtion viranomaisia koskeva tavoitteellinen puitelaki, johon ei sisältyisi eri toimialoja koskevaa aineellista lainsäädäntöä. Lailla asetettaisiin Suomen kansainvälisiin sopimuksiin, Euroopan unionin lainsäädäntöön ja poliittisiin sitoumuksiin perustuva kasvihuonekaasujen pitkän aikavälin päästövähennystavoite. Ilmastolailla turvattaisiin se, että ilmastopolitiikan suunnitelmat perustuisivat laajaan ja monipuoliseen tietopohjaan, eri osapuolille annettaisiin mahdollisuus esittää suunnitelmista näkemyksensä ja että ilmastopolitiikan seuranta olisi kattavaa ja riittävää. Ilmastolailla säädettäisiin ilmastopolitiikan keskipitkää ja pitkää aikaväliä koskevista suunnitelmista, joilla pyrittäisiin lain kattamalta osalta vähentämään kasvihuonekaasujen päästöjä ja tältä osin hillitsemään ilmastonmuutosta. Lisäksi laissa säädettäisiin myös ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelmasta, jonka avulla pyrittäisiin vahvistamaan valmiuksia hallita ilmastonmuutokseen liittyvät riskit ja sopeutua ilmastonmuutokseen. Eduskunnan myötävaikutus ilmastopolitiikan muotoutumiseen taattaisiin lakisääteisellä selontekomenettelyllä sekä eduskunnalle toimitettavan ilmastovuosikertomuksen avulla. Suunnitelmien toteutumista eduskunta seuraisi saadessaan vuosittaisen kertomuksen päästökehityksestä, päästövähennystavoitteiden toteutumisesta ja tavoitteiden toteuttamisen mahdollisesti edellyttämistä lisätoimista. Ilmastolaissa säädettäisiin myös ministeriöiden ilmastolain mukaisista tehtävistä. Ilmastopolitiikassa tarvittavan riippumattoman tieteellisen tiedon turvaamiseksi asetettaisiin tieteellinen asiantuntijaelin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen alkavan vaalikauden alusta tai mahdollisimman pian sen jälkeen. (YM ympäristöneuvos Magnus Cederlöf 050 361 6439)

VALTIONEUVOSTON ASETUKSET

Valtioneuvosto antoi 5.6.2014 seuraavat asetukset:

Valtioneuvoston asetus alle 18-vuotiaana vahinkoa kärsineen ansiotulon määrän vahvistamisesta. Asetuksessa vahvistetaan tulonsaajien keskimääräisiin ansiotuloihin perustuva euromäärä, jota voidaan käyttää vahinkoa kärsineen oletettuna ansiotulona määrättäessä ansionmenetyskorvausta vahingonkorvauslain nojalla. Asetuksen mukaista ansiotuloa voidaan käyttää ansionmenetyskorvauksen perustana, kun henkilövahingon johdosta pysyvästi ja täydellisesti työkykynsä menettänyt ei ollut vahingon tapahtuessa täyttänyt 18 vuotta. Asetus tulee voimaan 9.6.2014. (OM lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen 0295 150 332)

Valtioneuvoston asetus opintotukiasetuksen muuttamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen 4 §:n muuttamisesta. Opintotukiasetusta (260/1994) on muutettu valtioneuvoston asetuksella opintotukiasetuksen muuttamisesta (360/2014). Asetus tulee voimaan 1.8.2014. Asetuksella muutettiin muun muassa korkeakouluopiskelijan opintojen riittävän edistymisen kriteerejä, josta säädetään asetuksen 4 pykälässä. Asetuksen (360/2014) 4 §:n 5 momentin suomenkielisen sanamuodon mukaan opintosuorituksia katsotaan olevan erityisen vähän, jos suorituksia on keskimäärin vähemmän kuin 1 opintopiste tukikuukautta kohti tarkastelujakson ajalta. Tarkastelujakso voi olla seurantalukuvuosi ja sitä seuraava syyslukukausi. Momentin suomenkielistä sanamuotoa muutetaan siten, että tarkastelujakso voi olla seurantalukuvuosi tai seurantalukuvuosi ja sitä seuraava syyslukukausi. Samalla korjataan saman lainkohdan ruotsinkielisen sanamuodon kieliopillinen virhe. Asetus tulee voimaan 1.8.2014. (OKM hallitussihteeri Aino Still 0295 330 396)

Valtioneuvoston asetus metsästysasetuksen muuttamisesta. Asetusta (666/1993) muutetaan siten, että hallin metsästys ei enää vaadi pyyntilupaa vaan sitä voi metsästää vuosittain asetettavan suurimman sallitun saalismäärän, eli kiintiön puitteissa. Vuosittainen kiintiö asetetaan maa- ja metsätalousministeriön asetuksella. Vuosittaista kiintiötä seurataan hallisaaliin ilmoitusvelvollisuudella. Asetus tulee voimaan 1.8.2014. (MMM vanhempi hallitussihteeri Rami Sampalahti 0295 162 419)

Valtioneuvoston asetus Saimaan luonnonsuojelualueista. Asetuksen tarkoituksena on eri luonnonsuojeluohjemissa ja Natura 2000 -verkostossa osoitettujen alueiden suojelun toimeenpano luonnonsuojelulain mukaisina muina luonnonsuojelualueina. Asetukseen on sisällytetty myös eräitä muita, kuten METSO-ohjelman mukaisesti valtiolle hankittuja alueita. Alueet on muodostettu erityisesti edistämään saimaannorpan suojelua Natura 2000 -verkostoon kuuluvilla alueilla. Perustettavien yhdeksän luonnonsuojelualueen pinta-ala on yhteensä noin 13 623 hehtaaria. Asetus tulee voimaan 1.9.2014. (YM lainsäädäntöneuvos Heikki Korpelainen 050 374 0247)

Valtioneuvoston asetus raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta. Asetuksella säädetään markkinoille luovutettavan raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta. Asetuksella täsmennetään raskaan ja kevyen polttoöljyn määritelmiä, polttoaineiden rikkipitoisuuksien määritysmenetelmiä sekä tullin valvontaa koskevia velvoitteita. Asetuksella pidetään voimassa nykyiset säädökset Suomessa käytettävän raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta. Asetuksella pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2012/33/EU) neuvoston direktiivin 1999/32/EY muuttamisesta meriliikenteessä käytettävien polttoaineiden rikkipitoisuuden osalta siltä osin kuin vaatimukset koskevat raskaan ja kevyen polttoöljyn käyttöä. Asetus tulee voimaan 18.6.2014. (YM neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen 050 362 2057)

Valtioneuvoston asetus biosidivalmisteista. Asetuksessa säädetään kansallisella kemikaalilain mukaisella menettelyllä hyväksyttyjen biosidivalmisteita koskevien hyväksymispäätösten voimassaolosta ja peruuttamisesta nykyisin voimassa olevaa asetusta vastaavasti. Asetuksella annettavat uudet säännökset koskevat tuholaistorjuntaan tarkoitettujen valmisteiden käyttöä koskevan tuholaistorjujan tutkinnon ja erityistutkinnon sisältöä. Asetus tulee voimaan 15.6.2014. (YM neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi 0295 250 209)

VALTIONEUVOSTON PÄÄTÖKSET

Valtioneuvosto teki 5.6.2014 seuraavat päätökset:

Periaatepäätös Team Finland 2015 –strategiasta. Valtioneuvosto päättää verkoston toimintaa ohjaavat strategiset painopisteet vuosittain. Ensimmäinen Team Finland -strategia hyväksyttiin kesäkuussa 2013. Strategiapäivityksessä kehitetään ja syvennetään Team Finlandin toimintaa sekä linjataan toimintaa koskevat painopisteet tulevalle vuodelle. (VNK valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen 0295 160 280)

Päätös määrätä lääketieteen tohtori, neurologian ja psykiatrian erikoislääkäri Risto Ilmari Vataja vakuutusoikeuden sivutoimiseksi lääkärijäseneksi toimikaudeksi 5.6.2014-31.12.2018. (OM kehittämispäällikkö Tuula Kivari 0295 150 546)

Päätös määrätä lainopillinen asiamies Albert Lauri Kristian Mäkelä sivutoimisen jäsenen varajäseneksi vakuutusoikeuteen käsittelemään ja ratkaisemaan vakuutusoikeuslain 11 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettuja asioita (yrittäjäeläkeasiat) toimikaudeksi 5.6.2014-31.12.2014. (OM kehittämispäällikkö Tuula Kivari 0295 150 546)

Päätös määrätä maa- ja metsätalousministeriön maatalousylitarkastaja Sanna Koivumäki valtioneuvoston esittelijäksi. (MMM hallitusneuvos Riitta Itkonen 0295 162 383)

Päätös hyväksyä ihmishengen turvallisuudesta merellä vuonna 1974 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen liittyviin vuoden 1994 suurnopeusalussäännöstöön, vuoden 2000 suurnopeusalussäännöstöön sekä turvallisuusjohtamisjärjestelmäsäännöstöön tehdyt muutokset. Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä (IMO, International Maritime Organisation) on tehty vuonna 1974 kansainvälinen yleissopimus ihmishengen turvallisuudesta merellä, jäljempänä SOLAS-yleissopimus. Suomi liittyi sopimukseen 21.2.1981 (SopS 11/1981). Yleissopimusta on muutettu lukuisia kertoja Kansainvälisen merenkulkujärjestön meriturvallisuuskomitean (MSC) päätöksillä. Meriturvallisuuskomitea hyväksyi 92. istunnossaan kesäkuussa 2013 useita päätöslauselmia, joilla tehtiin muutoksia SOLAS-yleissopimukseen liittyviin suurnopeusalussäännöstöihin sekä turvallisuusjohtamisjärjestelmäsäännöstöön. Muutokset ovat teknisiä. (LVM hallitusneuvos Silja Ruokola 0295 342 367)

Päätös asettaa Innovaatiorahoituskeskus Tekesin johtokunta toimikaudeksi 1.7.2014-30.6.2017. Kokoonpano: puheenjohtaja: Executive Vice President, Chief Development Officer Kai Öistämö Nokia Oyj; varapuheenjohtaja: ylijohtaja Taina Susiluoto työ- ja elinkeinoministeriö; jäsenet: professori Liisa Välikangas Aalto-yliopisto, T&K- ja teknologiajohtaja Heidi Fagerholm Kemira Oyj, toimitusjohtaja Eero Pekkola Oilon Oy, Partner Timo Ahopelto Lifeline Ventures Oy ja tutkimusjohtaja Aki Kangasharju Nordea Finland. (TEM neuvotteleva virkamies Anne Rothovius 0295 063 532)

Periaatepäätös Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman jatkamisesta 2014-2025. Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) tavoitteena on osaltaan pysäyttää metsäisten luontotyyppien ja metsälajien taantuminen ja vakiinnuttaa luonnon monimuotoisuuden suotuisa kehitys vuoteen 2025 mennessä. Ohjelma sisältää 14 toimenpidettä, jotka parantavat metsien suojelualueverkostoa, edistävät talousmetsien luonnonhoitoa, lisäävät tietämystä metsien monimuotoisuudesta, edistävät metsä- ja ympäristöorganisaatioiden välistä yhteistoimintaa sekä lisäävät metsien monimuotoisuutta koskevaa viestintää ja koulutusta. (YM ympäristöneuvos Mikko Kuusinen 050 345 0582)

NIMITYSASIAT

Valtioneuvosto päätti 5.6.2014 seuraavat nimitysasiat:

Oikeustieteen kandidaatti, lainsäädäntöneuvos Ari Rouhe ulkoasiainministeriön hallintojohtajan virkaan 1.9.2014-31.8.2019. (UM henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen 0295 351 439)

Valtioneuvosto myönsi lainsäädäntöneuvos Ari Rouheelle virkavapautta 1.9.2014-31.8.2019. (UM henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen 0295 351 439)

Lähetystöneuvokset Olli Kantanen 4.8.2014 lukien, Päivi Laine, Paula Parviainen sekä Anne Vasara 1.7.2014 lukien ulkoasiainneuvoksen virkoihin. (UM henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen 0295 351 439)

VALTIONEUVOSTON RATKAISUEHDOTUKSET TASAVALLAN PRESIDENTILLE

EDUSKUNNAN VASTAUKSET

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti vahvistaisi seuraavat lait:

Laki ulkomaalaislain muuttamisesta (HE 9/2014 vp). Ulkomaalaislain kansainvälistä suojelua koskevia säännöksiä täsmennetään ja vallitseva soveltamiskäytäntö nostetaan lain tasolle. Laki tulee voimaan 1.7.2014. (SM neuvotteleva virkamies Sanna Sutter 0295 488 633)

Laki valtion talousarviosta annetun lain 7 ja 10 §:n muuttamisesta (HE 10/2014 vp). Laki muutetaan siten, että siirtomäärärahan enimmäiskäyttöaika voi valtion monivuotisissa rakennus- ja muissa investointihankkeissa olla viisi vuotta. Lisäksi kumotaan talousarviolain valtion rakennushankkeita koskeva, monivuotiseen valtuuteen liittyvä säännös. Laki tulee voimaan 1.7.2014. (VM budjettineuvos Outi Luoma-Aho 0295 530 086)

Laki kirkkolain muuttamisesta (HE 13/2014 vp). Kirkkolaissa säädetään kootusti kirkollisista vaaleista sekä kirkon luottamushenkilöistä ja luottamustoimesta. Tuomiokapitulin maallikkojäsentä koskevan vaalikelpoisuusrajoitus poistetaan ja pappisvirkaan perustuvan äänioikeuden rajoituksia supistetaan. Kirkkoherran oikaisuvaatimus- ja valitusoikeus seurakuntavaalien ja kirkkoherran välittömän vaalin äänioikeutettujen luettelosta korvataan vaalilautakunnan mahdollisuudella oikaista itse äänioikeutettujen luettelossa havaittuja virheitä. Laki tulee voimaan 1.7.2014. (OKM hallitusneuvos Merja Leinonen 0295 330 191)

Laki vesikulkuneuvorekisteristä, laki henkilötietojen käsittelystä rajavartiolaitoksessa annetun lain 22 §:n muuttamisesta, laki yksityisestä huvialuksesta suoritettavasta polttoainemaksusta annetun lain 2 §:n muuttamisesta, laki henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa annetun lain 13 §:n muuttamisesta, laki öljyvahinkojen torjuntalain 31 §:n muuttamisesta, laki meripelastuslain 14 §:n muuttamisesta, laki tullilain 28 §:n muuttamisesta, laki rikoslain 2 a luvun 9 §:n muuttamisesta, laki rikesakkorikkomuksista annetun lain 12 §:n muuttamisesta ja laki vesikulkuneuvorekisteristä annetun lain 39 ja 40 §:n muuttamisesta (HE 14/2014 vp). Vesikulkuneuvorekisterin ylläpitäminen siirretään maistraateilta Liikenteen turvallisuusvirastolle sekä säädetään niistä menettelytavoista, joilla vesikulkuneuvo ja sen moottori rekisteröidään vesikulkuneuvorekisteriin. Muihin lakeihin tehdään vesikulkuneuvorekisteristä annetusta laista johtuvat tekniset muutokset. Lait tulevat voimaan 1.8.2014. Laki rikesakkorikkomuksista annetun lain 12 §:n muuttamisesta ja laki vesikulkuneuvorekisteristä annetun lain 39 ja 40 §:n muuttamisesta tulevat voimaan samana päivänä kuin rikesakkorikkomuksista annettu laki (756/2010). (LVM neuvotteleva virkamies Laura Aho 0295 342 009)

Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamisesta (HE 15/2014 vp). Lakia muutetaan siten, että merituulivoimalan kokeiluhanke voidaan hyväksyä syöttötariffijärjestelmään, vaikka hankkeelle on investointia varten myönnetty valtiontukea. Sähkön tuottajalle säädetään mahdollisuus ennakkoon varmistaa etuoikeus saada tuulivoimala hyväksytyksi syöttötariffijärjestelmän tuulivoimaloiden 2 500 megavolttiampeerin kokonaiskapasiteettiin. Lisäksi oikaisuvaatimusjärjestelmän soveltamista laajennetaan ja valituslupa otetaan käyttöön. Laki tulee voimaan 30.6.2014. Lain 9 §:n 2 momentin ja 15 §:n 3 momentin 2 kohdan voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella. (TEM hallitusneuvos Anja Liukko 0295 062 078)

Laki alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoinnista annetun lain 12 §:n muuttamisesta ja laki Maaseutuvirastosta annetun lain 2 §:n muuttamisesta (HE 42/2014 vp). Alueiden kehittämisestä ja rakennerahastotoiminnan hallinnoinnista annettuun lakiin lisätään säännökset vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston hallinto- ja todentamisviranomaisesta, toimenpideohjelman valmistelusta sekä rahaston teknisen avun hyväksyttävyydestä. Lisäksi Maaseutuvirastosta annettua lakia muutetaan niin, että Maaseutuviraston tehtäviin lisätään vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston hallintoviranomaistehtävät. Lait tulevat voimaan 1.7.2014. (TEM hallitusneuvos Tuula Manelius 0295 064 909)

Laki mielenterveyslain muuttamisesta (HE 199/2013 vp). Mielenterveyslakia muutetaan niin, että myös muu kuin virkasuhteinen julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa toimiva laillistettu lääkäri voi laatia tarkkailulähetteen laissa säädetyillä edellytyksillä. Muu kuin virkasuhteinen lääkäri voi ilmoittaa terveyskeskukselle tai muulle kunnalliselle päivystävälle terveydenhuollon yksikölle todennäköisesti tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa olevasta henkilöstä tutkimuksiin noutamista tai virka-apupyynnön tekemistä varten. Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalle potilaalle on varattava mahdollisuus saada hoitavan sairaalan ulkopuolisen, riippumattoman lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta tehdään päätös. Sairaalan on huolehdittava siitä, että ulkopuolinen lääkäri kutsutaan paikalle potilaan tutkimista ja lausunnon antamista varten. Potilaalle tulee lisäksi antaa mahdollisuus saada hoitonsa jatkamisen edellytykset arvioitaviksi hoidon kestäessä. Laki tulee voimaan 1.8.2014. (STM hallitusneuvos Riitta-Maija Jouttimäki 0295 163 383)

Laki jätelain muuttamisesta (HE 16/2014 vp). Sähkö- ja elektroniikkalaitteen jakelijan velvollisuutta ottaa vastaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromua täsmennetään. Lakiin lisätään säännökset, joiden mukaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden etämyyjän on nimettävä valtuutettu edustaja, joka vastaa myyjän sijasta tämän tuottajavastuuta koskevista velvollisuuksista maassa, johon laitteet myydään. Myös toiseen maahan sijoittautunut toimija voi nimetä valtuutetun edustajan vastaamaan kotimaisen tuottajan sijasta tämän velvollisuuksista. Lakiin lisätään säännökset käytettyjen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden siirtoja toiseen maahan koskevista menettelyistä ja valvontatoimista. Tuottajavastuuta koskeviin säännöksiin tehdään myös vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia. Säännöksiä eräiden asumisessa syntyvien yhdyskuntajätteiden omatoimisesta käsittelystä, toissijaisesta siivoamisvelvollisuudesta roskaamistapauksissa, ilmoittamisesta keräystoiminnasta jätehuoltorekisteriin, siirtoasiakirjasta, tarkastuksista ja laiminlyöntimaksusta sekä rangaistussäännöksiä muutetaan. Laki tulee voimaan 15.7.2014. (YM ympäristöneuvos Klaus Pfister 040 014 3908)

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti hyväksyisi Helsingissä toimivan Palestiinan edustuston asemasta Palestiinan kanssa tehdyn sopimuksen ja vahvistaisi lain Helsingissä toimivan Palestiinan edustuston asemasta Palestiinan kanssa tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta (HE 3/2014 vp). Palestiinan edustuston asemaa koskeva sopimus allekirjoitettiin Helsingissä 4.9.2013. Sopimuksella Suomi myöntää edustustolle saman kohtelun kuin täysivaltaiselle suurlähetystölle ja edustuston nimi muuttuu Palestiinan edustustoksi. Sopimuksen tekeminen ei merkitse Palestiinan valtion tunnustamista. Lain voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella. (UM lainsäädäntöneuvos Kaija Suvanto 0295 351 159)

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti päättäisi liittymisestä ELIXIR- konsortiosopimukseen, jolla perustetaan eurooppalainen luonnontieteiden tutkimusinfrastruktuuri biologiselle tiedolle (ELIXIR), valtuuttaisi opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun tai hänen estyneenä ollessaan kansliapäällikkö Anita Lehikoisen allekirjoittamaan konsortiosopimuksen ja vahvistaisi lain Eurooppalaisen luonnontieteiden tutkimusinfrastruktuurin biologiselle tiedolle (ELIXIR) perustavan sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta (HE 32/2014 vp). ELIXIR -tutkimusinfrastruktuurin tehtävänä on koota siihen osallistuvien maiden kansalliset keskukset ja osaaminen yhteen edistämään tutkijoiden työtä ja kasvavan tutkimustiedon hallintaa. Lain voimaantulosta säädetään valtioneuvoston asetuksella. (OKM opetusneuvos Marja-Liisa Niemi 0295 330 228)

KANSAINVÄLISET ASIAT

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti päättäisi seuraavat kansainväliset asiat:

Ministeri Jouko Leinosen tai hänen estyneenä ollessaan ministerineuvos Pekka Kososen valtuuttaminen allekirjoittamaan sopimus Suomen tasavallan hallituksen ja Arabiemiraattien liiton hallituksen välillä veroasioita koskevasta tiedonvaihdosta. Sopimus rakentuu eräin poikkeuksin Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) laatimille mallisopimuksille. Sopimus mahdollistaa verotusta koskevien tietojen vaihdon, jota voidaan tehokkaasti hyödyntää taistelussa kansainvälistä veropakoa vastaan. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa samanaikaisesti muiden Pohjoismaiden kanssa Pariisissa kesäkuun viimeisellä viikolla. (VM neuvotteleva virkamies Harri Joiniemi 0295 530 105)

Suurlähettiläs Päivi Kairamon tai hänen estyneenä ollessaan johtaja Jukka Liedeksen opetus- ja kulttuuriministeriöstä valtuuttaminen allekirjoittamaan julkaistujen aineistojen saatavuuden helpottamiseksi sokeille, näkövammaisille ja muulla tavoin lukemisesteisille henkilöille tehty Marrakeshin sopimus. Sopimus on eräänlainen uuden polven kansainvälinen tekijänoikeussopimus. Siinä ei käsitellä perinteisten sopimusten tapaan tekijänoikeuden perusnormien asettamista ja soveltamisalan märittelyä vaan sitä, millaisia rajoituksia tekijänoikeusjärjestelmään voidaan ja pitää tehdä näkövammaisten hyväksi. Tärkeä osa sopimuksen sisällöstä käsittelee sitä, millaisilla järjestelyillä suojattua aineistoa voidaan saattaa näkövammaisten saataville yli valtioiden rajojen. Tarkoitus on, että sekä Euroopan unioni että kaikki sen jäsenvaltiot saattavat sopimuksen osaltaan voimaan. Sopimus on 30.4.2014 allekirjoitettu unionin puolesta. (OKM hallitusneuvos Anna Vuopala 0295 330 331)

Turvallisista konteista vuonna 1972 tehtyyn kansainväliseen yleissopimukseen tehtävien muutosten hyväksyminen. Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) meriturvallisuuskomitea (MSC) hyväksyi 92. istunnossaan 21.6.2013 päätöslauselman MSC.355(92), jolla tehtiin muutoksia Genevessä 2.12.1972 turvallisista konteista tehdyn kansainvälisen yleissopimuksen (SopS 111/1999) I─III liitteeseen. Muutokset koskevat muun muassa turvallisuuskilpeä, konttien hyväksymisen edellytyksiä ja konttien testausmenetelmiä. Muutokset ovat teknisiä ja saatetaan voimaan valtioneuvoston asetuksella. (LVM hallitusneuvos Silja Ruokola 0295 342 367)

Suurlähettiläs Ann-Marie Nyroosin tai hänen estyneenä ollessaan ministerineuvos Tito Gronowin valtuuttaminen allekirjoittamaan Euroopan viestintätoimiston (ECO) perustamista koskevan yleissopimuksen liitteeseen A tehdyt muutokset sellaisina kuin ne sisältyvät kyseisen sopimuksen 23.11.2011 konsolidoituun toisintoon ja edellä mainittujen sopimusmuutosten hyväksyminen. Liitteessä määrätään sopimuspuolina olevien valtioiden rahoitusosuuksien ja samalla äänestyksessä käytettävien äänten painotuksen perustana käytettävistä maksuyksiköistä. (LVM viestintäneuvos Kreetta Simola 0295 342 609)

NIMITYSASIAT

Valtioneuvosto esitti, että tasavallan presidentti päättäisi seuraavat nimitysasiat:

Ulkoasiainneuvos Olli Kantanen Riiassa olevan suurlähetystön päällikön tehtävään 4.8.2014 lukien. (UM henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen 0295 351 439)

Käräjätuomari Asko Erik Nurmi Turun hovioikeuden hovioikeudenlaamannin virkaan, hovioikeudenneuvos Sakari Juhani Laukkanen Rovaniemen hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenlaamannin virkaan ja hovioikeudenneuvos Teija Hannele Unkila toiseksi täytettävään virkaan, määräaikainen hovioikeudenneuvos, käräjätuomari Hagar Gabriela Nordström Vaasan hovioikeuden hovioikeudenneuvoksen virkaan ja hovioikeudenneuvos Kai Johannes Kokko Turun hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenneuvoksen virkaan 1.7.2014 lukien, hovioikeudenneuvos Kari-Matti Kauppila toiseksi täytettävään virkaan 1.8.2014 lukien ja hovioikeudenneuvos Juha Pekka Laaksonen kolmanneksi täytettävään virkaan 1.7.2014 lukien. (OM hallitusneuvos Heikki Liljeroos 0295 150 428)

Hovioikeudenneuvos Jukka Tapio Soininen Itä-Suomen hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenneuvoksen virkaan sekä määräaikainen hovioikeudenneuvos, käräjätuomari Eero Antero Antikainen toiseksi täytettävään virkaan 1.7.2014 lukien ja käräjätuomari Eija Liisa Pitkänen kolmanneksi täytettävään virkaan 1.9.2014 lukien, määräaikainen rikostuomari, hovioikeudenneuvos Timo Pekka Vilhelm Vuojolahti Helsingin hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenneuvoksen virkaan, hovioikeudenneuvos Ellen Birgitta Lemström toiseksi täytettävään virkaan ja hovioikeudenneuvos Leena Maria Järvilahti kolmanneksi täytettävään virkaan 1.7.2014 lukien, hallinto-oikeustuomari Merja Elina Velakoski-Kovalainen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden hallinto-oikeustuomarin virkaan 1.7.2014 lukien, ympäristölakimies Sinikka Eeva-Liisa Pärnänen Vaasan hallinto-oikeuden hallinto-oikeustuomarin virkaan 1.9.2014 lukien ja hallinto-oikeustuomari Paula Mirjami Paso Itä-Suomen hallinto-oikeuden ensiksi täytettävään hallinto-oikeustuomarin virkaan, hallinto-oikeustuomari Timo Juhani Tervonen toiseksi täytettävään virkaan ja hallinto-oikeustuomari Jukka Antero Hartikainen kolmanneksi täytettävään virkaan 1.7.2014 lukien. (OM hallitusneuvos Heikki Liljeroos 0295 150 428)

Määräaikainen hovioikeudenneuvos, asessori Kari Matti Lahdenperä Turun hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenneuvoksen virkaan, määräaikainen hovioikeudenneuvos, viskaali Erkki Juhani Reijonen toiseksi täytettävään virkaan ja määräaikainen hovioikeudenneuvos, asessori Soile Eeva Hannele Satopää kolmanneksi täytettävään virkaan, määräaikainen hovioikeudenneuvos, asessori Mirja Tuulikki Räsänen Itä-Suomen hovioikeuden hovioikeudenneuvoksen virkaan ja määräaikainen hovioikeudenneuvos, viskaali Arja Anita Mäki Helsingin hovioikeuden ensiksi täytettävään hovioikeudenneuvoksen virkaan, määräaikainen hovioikeudenneuvos, vanhempi oikeussihteeri Pekka Johannes Haapaniemi toiseksi täytettävään virkaan, määräaikainen hovioikeudenneuvos, asessori Ari Juhani Siltama kolmanneksi täytettävään virkaan ja määräaikainen hovioikeudenneuvos, käräjätuomari Terhi Outi Onerva Mattila neljänneksi täytettävään virkaan 1.7.2014 lukien. (OM hallitusneuvos Heikki Liljeroos 0295 150 428)

Käräjätuomari Timo Antero Lehtonen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden ensiksi täytettävään käräjätuomarin virkaan 1.8.2014 lukien ja käräjätuomari Atte Kalevi Andersson toiseksi täytettävään virkaan 1.7.2014 lukien, käräjätuomari Airi Hannele Lappi Pohjois-Savon käräjäoikeuden käräjätuomarin virkaan sekä esittelijäneuvos Kaarlo Emil Hakamies Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden käräjätuomarin virkaan 1.9.2014 lukien, määräaikainen käräjätuomari, asessori Minna Sari Kangasmäki Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden käräjätuomarin virkaan 1.7.2014 lukien ja määräaikainen käräjätuomari, viskaali Maria Sinikka Sofia Takki Etelä-Karjalan käräjäoikeuden ensiksi täytettävään käräjätuomarin virkaan ja määräaikainen hanketoimiston johtaja, kansliapäällikkö Marko Johannes Loisa toiseksi täytettävään virkaan 1.8.2014 lukien. (OM hallitusneuvos Heikki Liljeroos 0295 150 428)

Komentaja Juha Matti Pallaspurolle puolustusasiamiehen tehtävään Saksan Liittotasavallassa, Itävallassa ja Unkarissa annettujen määräysten peruuttaminen 1.8.2014 lukien asemapaikkana Berliini ja komentaja Arvi Ilkka Juhani Tavailan määrääminen puolustusasiamieheksi Saksan Liittotasavaltaan ja Itävaltaan 1.8.2014 lukien asemapaikkana Berliini, eversti Lars Anders Jacob Gardbergille puolustusasiamiehen tehtävään Ruotsissa annetun määräyksen peruuttaminen 1.8.2014 lukien asemapaikkana Tukholma ja eversti Manu Petteri Tuomisen määrääminen puolustusasiamieheksi Ruotsiin 1.8.2014 lukien asemapaikkana Tukholma, komentaja Jan Patrik Engströmille puolustusasiamiehen tehtävään Ranskassa, Espanjassa, Sveitsissä ja Italiassa annettujen määräysten peruuttaminen 1.8.2014 lukien asemapaikkana Pariisi, everstiluutnantti Pekka Antti Juhani Sviilille puolustusasiamiehen tehtävään Virossa, Latviassa ja Liettuassa annettujen määräysten peruuttaminen 1.8.2014 lukien asemapaikkana Tallinna ja komentaja Jussi Pärttyli Voutilaisen määrääminen puolustusasiamieheksi Viroon, Latviaan ja Liettuaan 1.8.2014 lukien asemapaikkana Tallinna ja everstiluutnantti Ilmo Markku Tapio Sulkinojalle puolustusasiamiehen tehtävään Syyriassa ja Libanonissa ja apulaispuolustusasiamiehen tehtävään Turkissa annettujen määräysten peruuttaminen 1.8.2014 lukien asemapaikkana Ankara ja komentajakapteeni Anssi Henrik Hatakan määrääminen puolustusasiamieheksi Libanoniin ja apulaispuolustusasiamieheksi Turkkiin 1.8.2014 lukien asemapaikkana Ankara. (PLM hallitusneuvos Jari Kajavirta 0295 140 430)

hallitus