Hyppää sisältöön

”Olen kävelevä esimerkki anteeksiannosta”

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2021 15.05 | Julkaistu suomeksi 22.12.2021 klo 10.50
Uutinen

Mogadishussa asuva Abdirizak Warsame Ahmed käänsi lapsuudessa sattuneessa onnettomuuden voimavarakseen. Onnettomuudessa hän menetti molemmat kätensä. Kädettömästä pojasta kasvoi mies, joka jakaa tänä päivänä rauhan ja toivon sanomaa Somaliassa. Ahmed on mukana ulkoministeriön rauhaa edistävässä viestintähankkeessa.

Abdirizak Warsame Ahmed on tullut tunnetuksi anteeksiannon sanomastaan. Kuva: Wali Hashi

Pikkupoikana Abdirizak Warsame Ahmed paimensi lampaita. Eräänä päivänä lampaat karkasivat. Rangaistukseksi Ahmedin täti sitoi pojan kädet köydellä kiinni ja unohti pojan yksin. Noin 17 tunnin päästä köydet avattiin ja poika kiidätettiin sairaalaan. Köysi oli sidottu niin tiukalle, että 8-vuotiaan Ahmedin kädet olivat ehtineet halvaantua ja tulehtua. Seuraavana aamuna kädet jouduttiin amputoimaan.

Alkoi uudenlaisen elämän opettelu ja pitkään näytti, ettei kädettömällä pojalla ole juurikaan tulevaisuutta Somaliassa. Toisin kävi.

Ahmed päätti antaa tädilleen anteeksi. Tästä alkoi tarina, jota hän haluaa jakaa somalialaisille nuorille.

”Meidän täytyy muistaa, että kaikki ihmiset tekevät virheitä. Siksi meidän tulee oppia antamaan ja pyytämään anteeksi. Haluan kertoa nuorille, miten olen selvinnyt kaikista haasteista ja antanut anteeksi ihmiselle, jonka vuoksi menetin käteni.”

Ulkoministeriön viestintäosaston tuella Ahmedista kuvattiin viime vuonna dokumentti, jota esitettiin somalialaisilla televisiokanavilla. Puhuttelevan tarinan myötä nuori mies on tullut tunnetuksi somalialaisten keskuudessa. Ahmedia onkin pyydetty puhujaksi erilaisiin tilaisuuksiin, tapahtumiin ja haastatteluihin erityisesti Mogadishussa.

Tänä vuonna osana ministeriön hanketta Ahmed matkusti Somalian eteläosaan Kismanyon kaupunkiin, jossa hän kiersi eri kouluissa kolmen päivän ajan. Hän puhui sovinnosta ja anteeksiannosta sadoille nuorille. Myös koulukiertueesta tehtiin dokumentti.

Somaliassa median vaikutus on merkittävä

Ulkoministeriön hankkeesta on saatu sisältöä myös anteeksiannon päivään, jota vietetään Somaliassa ja somaliyhteisöissä ympäri maailmaa 28. kesäkuuta. Niin anteeksiannon päivän kuin ulkoministeriön hankkeiden ideoija ja toteuttaja on suomalainen toimittaja ja median moniosaaja Wali Hashi.

”Jonain päivänä hanke loppuu, mutta Ahmedin ja hänen kaltaisten nuorien rauhanlähettiläiden avulla työ jatkuu”, Hashi sanoo.

Hashin mukaan suurimmat yleisöt anteeksiannon sanomalle on mahdollista tavoittaa median ja etenkin sosiaalisen median keinoin.

” Somaliassa vallitsee oraalinen kulttuuri, jossa median avulla jaettu tarina, draama, musiikki ja runous ovat oleellinen osa kulttuurin, tiedon, arvojen ja asenteiden leviämisessä. Sosiaalisen median avulla erilaiset ajatusmallit leviävät räjähdysmäisesti. Somalialaiset nuoret saavat median kautta valtavasti tietoa, varsinkin kun maan koulutusjärjestelmä ei ole vielä täysin päässyt jaloilleen pitkän sisällissodan jäljiltä,” Hashi kuvailee.

Tulevina vuosina hankkeen suunnitelmissa on järjestää nuorille keskusteluohjelmia, työpajoja ja musiikkituotantoa. Ulkoministeriön ja Hashin toteuttamaa viestintätyötä on tarkoitus jatkaa Somaliassa aina vuoteen 2023 saakka.