Pääministeri Marin osallistui EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokoukseen Sloveniassa
Keskiviikkona 6. lokakuuta järjestetyn huippukokouksen aiheena oli yhteistyön syventäminen unionin ja Länsi-Balkanin maiden välillä. Erityisesti kokouksessa olivat esillä Länsi-Balkanin maiden EU-jäsenyysperspektiivi, taloudellisen yhteistyön syventäminen sekä koronaviruskriisin hoito.
Kokouksessa todettiin EU-maiden sitoutuminen ehdollisuuteen perustuvaan laajentumisprosessiin. Varsinainen laajentuminen ei ollut kuitenkaan kokouksen asialistalla. Länsi-Balkanin alue on EU-maiden keskellä ja alueen vakaus on tärkeää EU:lle ja Suomelle. Jäsenyyskriteerien edellyttämät uudistukset modernisoivat yhteiskuntia ja hyödyttävät kansalaisia jo ennen jäsenyyden toteutumista. Jäsenyysperspektiivin vahvistaminen on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa suurvaltojen vaikuttaminen Länsi-Balkanin alueella voimistuu.
Kokouksessa keskityttiin erityisesti taloudellisen yhteistyön syventämiseen Länsi-Balkanin ja EU:n välillä. Komissio julkisti lokakuussa 2020 Länsi-Balkanin talous- ja investointisuunnitelman sekä alueen vihreän agendan toimintasuunnitelman. Niiden avulla tuetaan alueen kilpailukykyä, vihreää ja digitaalista siirtymää, yhteyksien kehittämistä, alueellisen yhteismarkkinan luomista sekä kauppaa ja EU-lähentymistä. Keskeisiä aloja ovat kiertotalous, jätehuolto, ilmanlaadun parantaminen, liikenneyhteydet sekä roaming-maksujen alentaminen EU:n ja Länsi-Balkanin välillä.
EU on Länsi-Balkanin maiden merkittävin tukija koronakriisiin vastaamisessa. Länsi-Balkanin maat ovat saaneet unionilta huomattavia avustuksia ja ne ovat voineet hyödyntää esimerkiksi EU:n yhteishankintasopimusta rokoteostoissaan. EU myös tukee alueen kykyä vastata kriiseihin jatkossakin. Länsi-Balkan on yksi EU:n rokotetuen ensisijaisista kohdealueista. Pandemiatilanne on alueen maissa edelleen huolestuttava ja rokotekattavuus alhainen.
Kokouksen julkilausumassa sekä EU että Länsi-Balkanin maat vahvistavat myös sitoutumistaan tehokkaisiin toimiin järjestäytyneen rikollisuuden, terrorismin ja radikalisaation, ihmiskaupan ja rahanpesun estämiseksi.
Pääministeri Marin tapasi kokouksen yhteydessä kahdenvälisesti sekä Kroatian pääministeri Andrej Plenkovićin ja Kosovon pääministeri Albin Kurtin kanssa.
Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Voionmaa (kansainväliset asiat) p. 0295 160 306 ja erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, valtioneuvoston kanslia