Terveet tilat -ohjelmasta keskusteltiin parlamentaarisesti
Sisäilmaongelmien ratkaisemiseen tähtäävästä Terveet Tilat 2028 -ohjelmasta keskusteltiin parlamentaarisesti 5. kesäkuuta Sonck-salissa Helsingissä. Keskustelussa eduskuntaryhmien edustajat antoivat palautetta valtioneuvoston 3. toukokuuta hyväksymästä ohjelmasta.
Keskustelua isännöivät asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee. Terveet tilat -ohjelmaa käsiteltiin puolueiden eduskuntaryhmien kanssa, koska toimenpideohjelman valmistelukin aloitettiin vuosi sitten eduskuntaryhmien kanssa käydyn keskustelun tuloksena. Nyt toisella kerralla haluttiin vakiinnuttaa tapa keskustella säännöllisesti, jotta yhteys jatkuisi koko kymmenen vuoden ohjelmakauden eli myös seuraavien hallituksien aikana. ”Kaikki eduskuntaryhmät näyttävät hyvin vahvasti sitoutuneen ohjelmaan”, Tiilikainen kiitteli keskustelun jälkeen ja totesi, että eri puolueita yhdistää huoli sisäilmasta. Eduskunnan sisäilmaryhmä antoi ministeri Tiilikaiselle ja ohjelman sihteeristölle ehdotuksensa keinoiksi saada muutosta aikaan pikaisesti.
Kymmenvuotisen Terveet tilat -ohjelman tavoitteena on laajempi rakenteellinen muutos, mikä tarkoittaa säännöllisten kiinteistön kuntotarkastusten vakiinnuttamista, jotta sisäilmaongelmat tunnistetaan nopeasti ja niihin päästään puuttumaan ajoissa. Tämän nk. Terveet tilat -toimintamallin mukaisesti tarkastetaan säännöllisesti paitsi rakennusten kunto, myös käyttötarkoitukseen sopivuus ja käyttäjien kokemukset. Terveydenhuollossa kehitetään hoitoa ja kuntoutusta sekä tarkastellaan tarpeita uudistaa sosiaaliturvaa. Rakennus- ja kiinteistöalalla lisätään koulutusta ja kehitetään osaamista kosteudenhallinnassa ja rakennusvalvonnassa.
Vaikka ohjelma katsoo pitkän ajan päähän, liikkeelle lähdetään heti. Eri puolilla Suomea tehdään nyt jo valtavati työtä sisäilman parantamisen eteen, ja hyviä käytäntöjä voidaan jakaa heti. Samoin sisäilmasta oireilevia voidaan tukea, neuvoa ja ohjata samalla, kun sisäilmaoireiden hoitoa, kuntoutusta ja sosiaaliturvaa uudistetaan laajemmin.