Hyppää sisältöön

Digitaalinen ratkaisu tehostaa valtion tulosohjausta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2024 8.58
Uutinen
Kuvituskuva.

Valtiovarainministeriön kehittämä tulosohjaussovellus sujuvoittaa valtion tulosohjausta ja tukee strategioiden ja poikkihallinnollisten ohjelmien käyttöönottoa ja seurantaa. Sovellusta on kehitetty niin sanottuna lowcode-ratkaisuna valtion asiantuntijoiden kesken. Sovelluksen käyttöä pilotoidaan syksyllä 2024 valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonaloilla.

Uuden sovelluksen taustalla on tavoite tehdä tulosohjauksesta entistä yhtenäisempää, läpinäkyvämpää ja helpommin ymmärrettävää esimerkiksi esittämällä tulostavoitteet visuaalisessa, havainnollisessa muodossa.

Uusi sovellus selkeyttää laajempien kokonaisuuksien tarkastelua 

Valtion tulosohjauksessa on noin sata virastoa. Tähän asti tulossopimukset on laadittu pääasiassa Word-dokumentteina, ja niiden toteutumisesta on raportoitu toimintakertomuksissa sekä erillisissä väliraporteissa vuoden aikana. Ministeriöt antavat lisäksi tilinpäätöskannanotoissaan palautetta virastojen suoriutumisesta. 

Tällä hetkellä tulosohjausta käsitellään sadoissa asiakirjoissa vuosittain, mutta kattavaa näkymää valtionhallinnon tuloksellisuudesta ei ole saatavilla. Uusi digitaalinen ratkaisu pyrkii korjaamaan tämän puutteen.

Sovellus tarjoaa yhtenäisen kokonaisnäkymän virastojen tulostavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen sekä mahdollistaa erilaiset yhteenvedot hallinnonaloittain ja koko valtion tasolla. Yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja poikkihallinnollisia ohjelmia tukevat tulostavoitteet on koottu yhteen, mikä helpottaa tulosohjauksen kytkemistä tiiviimmin laajempiin kokonaisuuksiin, kuten globaaliin kestävän kehityksen Agenda2030-toimintaohjelmaan. Sovellus myös tukee käytännön johtamista virastoissa.

Tulosohjaus tasapainottaa käytössä olevat resurssit ja saavutettavat tulokset

Tulosohjaus on sopimuspohjainen ohjausmalli, joka perustuu hallitusohjelman, hallinnonalojen ja virastojen tavoitteisiin. Tulosohjauksen tärkeimmät välineet ovat valtion talousarvio sekä ministeriön ja virastojen välinen tulossopimus.  

Sovellus helpottaa virastojen ja ministeriöiden tulosohjauksesta vastaavien työtä ja tulee tarjoamaan erilaisten yhteenvetojen ja visuaalisen raportoinnin kautta tietoa sekä virastojen henkilöstölle, tutkijoille että kaikille valtion tulosohjauksesta kiinnostuneille. Tietoja voi koostaa esimerkiksi valtioneuvosto-, tai hallinnonalatasoisesti tai teemoittain. 

Resurssitehokasta kehittämistä valtion asiantuntijoiden yhteistyönä

Tulosohjaussovellusta on kehitetty niin sanottuna lowcode-ratkaisuna ministeriöiden ja virastojen asiantuntijoiden kesken. Lowcode-ratkaisumallissa sovelluksia voidaan kehittää ilman syvällistä ohjelmointitaitoa. Se tarjoaa valmiita elementtejä ja visuaalisia työkaluja, joiden avulla käyttäjät voivat helposti rakentaa ja muokata sovelluksia, mikä nopeuttaa kehitystyötä ja vähentää koodin kirjoittamisen tarvetta. 

Kun sovelluksen kehittäjät tuntevat hallinnon prosessien realiteetit ja kehittämismahdollisuudet, tekninen ja toiminnan kehittäminen yhdistyvät saumattomasti. Kehittäjät ovat oman aiheensa asiantuntijoita, jolloin vältetään aikaa vievä ja virhealtis "tulkkaus" tekniikan ammattilaisten kanssa. Tämä nopeuttaa kehitystyötä ja auttaa pitämään kustannukset kohtuullisina.

Tulosohjaussovelluksen kehitystyötä vetävä Jani Martikainen näkee lowcode-toteutusmallissa käänteentekevän mahdollisuuden uudenlaiselle resurssitehokkaalle yhteiskehittämiselle valtionhallinnossa.

”Ratkaisun käyttöä laajentamalla myös muihin hallinnollisiin prosesseihin voitaisiin merkittävästi vähentää it-hankintojen kustannuksia valtiolla. Toivon tulosohjauksen digitalisaation pioneerityön toimivan rohkaisevana esimerkkinä digitalisaation hyödyntämisestä valtionhallinnossa. Suunnittelemalla ja toteuttamalla uusia työvälineitä niiden käyttäjien kesken voidaan parhaiten varmistua siitä, että lopputulos helpottaa ja tehostaa arjen työtä.”

Valtiovarainministeriö aloitti sovelluksen kehittämisen syksyllä 2023, ja yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sitä testattiin ja kehitettiin, mikä johti toukokuussa 2024 valtioneuvoston M365-digityöympäristössä uuden ratkaisun rakentamiseen tuotantokäytön pilotointia varten. Sovellus on mahdollista saattaa kaikkien ministeriöiden ja virastojen käyttöön vuosien 2025-2026 aikana. 

Lisätiedot:
Controller Jani Martikainen, puh. 029 5530 321, jani.martikainen(at)gov.fi
Finanssineuvos Mikko Saarinen, puh. 0295 530 047, mikko.saarinen(at)gov.fi