Hyppää sisältöön

Kansalliset dialogit: Kansalaisten kokema turvattomuus ja epävarmuus lisääntynyt

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 27.9.2024 10.33
Uutinen
Kansalliset dialogit.

Kansallisissa dialogeissa keskusteltiin keväällä Suomessa asuvien ihmisten turvattomuuden, turvallisuuden ja luottamuksen kokemuksista. Dialogeissa nousi esiin kasvanut turvattomuuden kokemus, mutta myös keinoja vahvistaa turvaa ja luottamusta.

Kansallisia dialogeja järjestettiin eri puolilla Suomea yli 100, ja niihin osallistui 1130 henkilöä erilaisista sosiaalisista ryhmistä, kulttuurisista taustoista ja ammateista. Keskustelijoiden ikä vaihteli viidestä yhdeksäänkymmeneen vuoteen. 

Keskustelujen perusteella kansalaisten turvallisuuden ja luottamuksen kokemuksiin vaikuttavat eniten arjen olosuhteet, kokemus palveluiden saatavuudesta ja toimivuudesta sekä yhteiskunnan ja päätöksenteon oikeudenmukaisuus. 

Tärkeimmät johtopäätökset kevään 2024 dialogeista:

  1. Kansalaisten kokema turvattomuus on lisääntynyt. Tämä näkyy erityisesti heikompana luottamuksena yhteiskunnan turvaverkkoihin ja oman elämän ennakoitavuuteen. Lähipiirin tuki on yhä tärkeämpää, mutta sen puute asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan.  
  2. Turvattomuus ja sen synnyttämä epävarmuus vaikuttavat samanaikaisesti monilla eri elämänalueilla. Esimerkiksi toimeentulon ja työllisyyden, palvelujen saatavuuden sekä fyysisen ja digitaalisen ympäristön ongelmat voivat kasautuessaan vaikuttaa merkittävästi ihmisten kokemaan epävarmuuteen. 
  3. Luottamusta voidaan vahvistaa monella tavalla, kuten tukemalla toisia pärjäämään arjessa, vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja nostamalla esiin myönteisiä kuvia tulevaisuudesta. Päättäjien ja hallinnon tulisi huomioida kansalaisten kokemukset ja arjen olosuhteet päätöksenteossa nykyistä paremmin. 

Nyt julkaistava yhteenveto on kolmas laatuaan. Siinä on hyödynnetty kirjauksia valtioneuvoston ja Erätauko-säätiön järjestämistä tulevaisuusdialogeista, jotka tukevat valtioneuvoston tulevaisuusselonteon valmistelua. Kirjauksista poimittiin turvallisuuteen ja luottamukseen liittyvää sisältöä.

Kansalliset dialogit ovat sarja keskusteluja, joiden järjestäminen ja joihin osallistuminen on kaikille avointa. Dialogit tuottavat kokemustietoa suomalaisen yhteiskunnan muutoksista ja täydentävät erilaisten kyselyjen ja tutkimusten tarjoamaa tietoa. Julkisen hallinnon päättäjät ja kehittäjät hyödyntävät dialogien tietoja omassa työssään.  

Lisätiedot: 
Neuvotteleva virkamies Ira Alanko, valtiovarainministeriö puh. 029 5530 353, ira.alanko(at)gov.fi 
Johtaja Kai Alhanen, Dialogiakatemia, puh. 040 5720 213, kai.alhanen(at)aretai.org