Maakunnissa on kehitetty julkisia hankintoja kestävämpään suuntaan
Monilla alueilla Suomessa on omaksuttu kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteet osaksi hankintojen tekemistä ja johtamista. Tiedot selviävät Valtiokonttorin tutkihallintoa.fi-palvelun uudesta julkisten hankintojen digitaalisesta palvelusta. Julkisista hankinnoista ei ole Suomessa aiemmin ollut näin kattavasti, kootusti ja avoimesti tietoa tarjolla.
Hankinnoilla on edistetty muun muassa ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tavoitteiden saavuttamista. Alueellisia eroja on kuitenkin esimerkiksi vähähiilisyyden huomioimisessa hankinnoissa, jossa kuusi maakuntaa jää alle kansallisen keskiarvon. Parhaiten vähähiilisyyden huomioineen maakunnan, Pohjanmaan, ja heikoiten huomioineen maakunnan, Kanta-Hämeen, ero on lähes 20 prosenttiyksikköä. Samankaltaisia tuloksia on myös muun muassa luonnon monimuotoisuuden huomioimisessa.
Alueilla on huomioitu hyvin pienten ja keskisuurten yritysten osallistumismahdollisuudet julkisissa hankinnoissa. Tässäkin kuitenkin on vielä kehitettävää, sillä esimerkiksi Kymenlaakso jää 10 prosenttiyksikköä alle kansallisen keskiarvon.
”Julkisten hankintojen tietoja avaamalla voimme parantaa palvelujen laatua ja lisätä hankintojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Yhteistä tietoa kokoamalla ja jakamalla hankintaosaamista voidaan kehittää entistä tehokkaammin ympäri Suomen. Kehittämiskohteita vielä riittää, jotta alueellisia eroja pystytään kaventamaan, mutta suunta on oikea”, kuntaministeri Sirpa Paatero kommentoi.
Palvelu mahdollistaa julkisten hankintojen vaikuttavuuden seurannan
Uudella palvelulla seurataan sitä, miten kansallinen hankintastrategia on onnistunut ja millaisia vaikutuksia sillä on saatu aikaiseksi. Palvelussa on päivittyvää tietoa esimerkiksi hankintojen euromääräisistä volyymeistä, hankintaosaamisesta, pienten ja keskisuurten yritysten sekä ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden huomioinnista hankinnoissa ja innovatiivisista hankinnoista. Tietojen avulla voidaan määritellä uusia hankintojen vaikuttavuutta kehittäviä toimenpiteitä niin kansallisesti kuin organisaatioissa.
Avoin data lisää julkisen hallinnon läpinäkyvyyttä, kun esimerkiksi media, tutkijat ja kansalaiset pääsevät entistä paremmin käsiksi päivittyviin julkisia hankintoja koskeviin tietoihin. Myös hankintoja tekevät tahot, kuten valtio, kunnat ja hyvinvointialueet sekä päätöksentekijät voivat hyödyntää palvelua organisaationsa hankintojen johtamisessa ja kehittämisessä. Näkymää kehitetään tulevien vuosien aikana.
Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton Hankinta-Suomi-ohjelma laati vuonna 2020 kansallisen julkisten hankintojen strategian. Strategia koostuu kahdeksasta kehitettävästä osa-alueista, joita ovat strateginen johtaminen, hankintataitojen kehittäminen, tiedolla johtaminen ja vaikuttavuus, toimivat hankinnat, innovaatiot sekä taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Strategiaan on liitetty myös mittaristo, jolla kehitystä mitataan. Tutkihallintoa.fi-palvelun digitaalinen näkymä julkisista hankinnoista sisältää tätä strategian mittaristolla saatua tietoa.
Lisätietoja:
Finanssineuvos Tarja Sinivuori-Boldt, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 433, tarja.sinivuori-boldt(at)gov.fi
Hankejohtaja Seija Friman, Valtiokonttori, puh. 050 514 3960, seija.friman(at)valtikonttori.fi