Hyppää sisältöön

Ministeri Ikonen kiittää Suomen ja Ruotsin päätöstä kehittää yhteistyötä väestötietojen vaihdossa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2024 14.22
Tiedote
Suomen ja Ruotsin hallitusten ministerit yhteiskuvassa
Kuva: Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia

Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiskokous järjestettiin Tukholmassa 16. syyskuuta. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen tapasi vierailun aikana Ruotsin hallintoministeri Erik Slottnerin.

Hallitusten yhteiskokouksessa Suomi ja Ruotsi päättivät yhteisenä virkamiestyönä selvittää keinoja syventää ja laajentaa väestötietojen vaihtoa Suomen ja Ruotsin välillä. Selvitys on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2025 aikana.  Väestötietojen vaihdolla tarkoitetaan sitä, että Ruotsin ja Suomen viranomaiset voisivat tarpeen tullen digitaalisesti vaihtaa kansalaisiin liittyviä tietoja. Tämä helpottaisi esimerkiksi muuttamista maasta toiseen.

Ministeri Ikonen muistutti yhteiskokouksessa, että pohjoismainen malli nähdään globaalisti esimerkkinä kehittyneestä digitaalisesta yhteiskunnasta. Suomi ja Ruotsi voivat olla esimerkkejä siirtymisestä digitaaliseen yhteiskuntaan.

"Väestötietojen sujuva vaihto on ratkaisevan tärkeää rajat ylittävien esteiden poistamisessa. Suomi pitää väestötiedon parantuneen vaihdon mahdollisia hyötyjä ja tehokkuusetuja merkittävinä. Olen erittäin tyytyväinen, että otamme myös tämän konkreettisen askeleen eteenpäin Suomen ja Ruotsin välisessä yhteistyössä", ministeri Ikonen sanoo. 

Tulevaisuuden tavoitteena on, että Suomen ja Ruotsin kansalaisten viranomaisasiointi helpottuisi, kun he työskentelevät tai vierailevat toisessa maassa. Suomi tukee myös Pohjoismaiden rajaesteneuvoston aloitetta perustaa työryhmä selvittämään, miten väestötietojen vaihtoa voitaisiin tehostaa ja laajentaa kaikissa Pohjoismaissa.

Tiiviimpää yhteistyötä myös tekoälyasioissa

Vierailun aikana ministeri Ikonen ja ministeri Slottner tutustuivat myös Nackan kuntaan, joka on julkisen hallinnon digitalisaation ja myös tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijä Ruotsissa. Ministerit tapasivat kunnan edustajia ja tutustuivat siihen, miten tekoälyä sovelletaan kunnassa sosiaalipalveluiden muistiinpanokirjauksissa ja yhteenvetojen tekemisessä sekä rakennuslupien automaattiseen hakemiseen.

"Oli erittäin innostavaa nähdä käytännön sovellutuksia, jotka säästävät aikaa ja sekä tukevat eri alojen ammattilaisten työtä, että helpottavat ihmisten asiointia viranomaisten kanssa", ministeri Ikonen sanoo.

Kuluvan syksyn aikana valmistuu Ruotsin hallituksen työryhmän selvitys siitä, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää julkisessa hallinnossa. Ajatuksenvaihtoa aiheesta jatketaan ruotsalaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden kesken.

Lisätietoja: 

Minna Kurki, kunta-ja alueministerin erityisavustaja, minna.kurki(at)gov.fi., puh. 0295 530 383