Hyppää sisältöön

Suomi hakee EU-komissiolta rahoitusta eurooppalaisten lompakkosovellusten pilotointiin yhdessä muiden maiden kanssa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2022 9.08
Uutinen
Kuvassa henkilö maksaa ostosta puhelimellaan.

Euroopan komissio käynnisti helmikuussa 2022 Digital Europe Programme (DEP)-rahoitushaun, jonka yhtenä osa-alueena on rahoittaa eIDAS-asetusmuutokseen liittyvien eurooppalaisten lompakkosovellusten rajat ylittävää pilotointia. Suomi hakee rahoitusta osana kolmea eri konsortiota.

Eurooppalaisten lompakkosovellusten kehittäminen kytkeytyy Suomessa kansallisesti osaksi digitaalisen henkilöllisyyden kehittämistä. Valtiovarainministeriön digitaalisen henkilöllisyyden ohjelmassa ja Digi- ja väestöviraston digitaalisen henkilöllisyyden kehittämishankkeessa koordinoidaan digitaalisen henkilöllisyyden kehittämistyötä. DEP-rahoitushaussa Suomi hakee rahoitusta kolmessa eri konsortiossa seuraavasti: 

  • Ranskan ja Saksan vetämässä POTENTIAL-konsortiossa Suomen keskeinen tavoite on mobiiliajokortin pilotointi. Vastuutahot Suomessa ovat valtiovarainministeriö, Digi- ja väestötietovirasto ja Traficom.
  • Ruotsin vetämässä EWC-konsortiossa Suomi keskittyy yritysten digitaalisiin identiteetteihin ja yrityslompakoihin. Suomen puolelta mukana ovat valtiovarainministeriö, Digi- ja väestötietovirasto, Patentti- ja rekisterihallitus ja Verohallinto.
  • Espanjan vetämässä DC4EU-konsortiossa Suomi keskittyy pilotoimaan korkeakoulusektorin tutkintotodistusten hyödyntämistä EUDI-lompakoissa. Vastuutahot Suomessa ovat valtiovarainministeriö, Digi- ja väestötietovirasto ja Opetushallitus.

Hakemusten hakuaika päättyi keskiviikkona 17. elokuuta. EU-komissio julkaisee rahoituspäätökset joulukuussa 2022.


Mikä on eIDAS-asetus? Lompakkosovelluksen kehittäminen EU:ssa perustuu komission kesäkuussa 2021 antamaan lainsäädäntöehdotukseen (COM (2021) 281 final), jolla muutetaan EU:n niin kutsuttua eIDAS-asetusta ((EU) N:o 910/2014). eIDAS-asetuksessa säädetään (henkilöiden) tunnistamisesta valtioiden rajat ylittävässä asioinnissa sekä sähköisen asioinnin luottamuspalveluista. Lainsäädäntömuutoksen myötä asetuksessa säädettäisiin jatkossa myös eurooppalaisista lompakkosovelluksista.

Lisätietoja: 
Erityisasiantuntija Teemu Kääriäinen, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 138, teemu.kaariainen(at)gov.fi
Johtaja Riitta Partala, Digi- ja väestötietovirasto, puh. 0295 535 044, [email protected]