Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Riikka Purra:
IMF ei voi normalisoida suhteitaan Venäjään sen jatkaessa hyökkäyssotaansa Ukrainassa - valtiovarainministereiltä yhteinen kirje IMF:lle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2024 14.20
Tiedote

Valtiovarainministeri Riikka Purra ei hyväksy Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n aietta käydä rauhanaikoihin kuuluvia keskustelua Venäjän kanssa. IMF ilmoitti viime viikolla, että se aikoo tehdä ns. Artikla IV -mission Venäjälle. Missio alkaa virtuaalikokouksilla maanantaina 16. syyskuuta ja jatkuu paikan päällä Venäjällä lokakuun alussa.

"Sain viime viikolla tiedon, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF aikoo tehdä ns. Artikla IV –mission Venäjälle ensimmäisen kerran Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa alettua. Uutinen missiosta oli meille ja muille Ukrainaa tukeville maille ikävä yllätys. Tässä nousee väkisinkin mieleen kysymys, minkälaisia neuvoja IMF aikoo Venäjälle antaa. Aikooko se esimerkiksi neuvoa, miten Venäjä rahoittaa sotatalouttaan? Lisäksi on ennenkuulumatonta, että IMF on toiminnallaan normalisoimassa Venäjän aseman kansainvälisessä yhteisössä", valtiovarainministeri toteaa. 

"Olemme yhdessä muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiirin jäsenten sekä Puolan kanssa laatineet kirjeen IMF:n toimitusjohtaja Kristalina Georgievalle. Niin kauan, kun Venäjä jatkaa laitonta hyökkäyssotaansa Ukrainassa, ei IMF:n kaltaisten kansainvälisten instituutioiden tule palauttaa normaalia kanssakäymistä Venäjän kanssa", Purra sanoo.

Kansainvälinen valuuttarahasto (engl. International Monetary Fund, IMF) on Maailmanpankin sisarjärjestö, jonka tehtävänä on edistää jäsenmaidensa talouskehitystä ja rahoitusmarkkinoiden vakautta. IMF seuraa jäsenmaidensa talouskehitystä tekemällä neljännen sopimusartiklan mukaisia konsultaatioita jäsenmaissa yleensä vuosittain. Kahdenvälisen seurannan lisäksi IMF:n toiminnassa keskeisellä sijalla on maailmantalouden kehityksen seuranta.

IMF:llä on 190 jäsenmaata. Suomen osuus pääomasta on 0,5 %.

Valtiovarainministeri Purra osallistuu lokakuussa pidettävään IMF:n vuosikokoukseen Washingtonissa.

Lisätietoja: 
Alivaltiosihteeri Leena Mörttinen, [email protected] 050 521 7269 
Finanssineuvos Minna Nikitin, [email protected], 0295530490