Hyppää sisältöön

Kemin ja Savonlinnan sairaaloissa voidaan jatkaa yhteispäivystystä ilman määräaikaa 

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2022 15.32
Tiedote

Hallitus on antanut esityksen, jolla mahdollistetaan, että Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueet voisivat ylläpitää kahta ympärivuorokautisesti päivystävää yhteispäivystysyksikköä sairaaloidensa yhteydessä. 

Ehdotettu muutos päivystyssääntelyyn mahdollistaisi nykyisenlaisen päivystysverkon ylläpidon toistaiseksi voimassa ollen. Voimassa olevassa laissa näillä hyvinvointialueilla on tämä mahdollisuus vuoden 2032 loppuun saakka.

Terveydenhuollon päivystyspalvelut on viimeisen vuosikymmenen aikana keskitetty keskussairaaloiden yhteydessä oleviin yhteispäivystyksiin.

Sote-uudistuksessa sairaanhoitopiirien vastuut siirtyvät hyvinvointialueille. Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueet poikkeavat muista alueista siinä, että niillä yhdistyvät kaksi erillistä sairaanhoitopiiriä, joilla kummallakin on ollut vuosikymmenet oma keskussairaalansa. Ilman säädösmuutoksia hyvinvointialueen toisessa sairaalassa ei voitaisi jatkaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista yhteispäivystystä laissa nyt olevan määräajan jälkeen.

Sote-lainsäädäntöä käsitellessään eduskunta on edellyttänyt, että hallitus turvaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden riittävän palvelutason ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin sen varmistamiseksi.

Täydentävä esitys erillisestä rahoituksesta alkuvuonna 2023

Mahdollisuus ylläpitää kahta ympärivuorokautista yhteispäivystysyksikköä toistaiseksi voimassa olevana ei vaikuta hyvinvointialueiden lakisääteiseen yleiskatteelliseen rahoitukseen. 

Hyvinvointialueiden rahoitus on laskennallista ja määräytyy kaikille alueille samojen tekijöiden perusteella, kuten väestön sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve sekä alueelliset kieli- ja muut olosuhdetekijät. Lisäksi aluekohtaista muutosta porrastetaan vuosina 2023-2029 rahoituslain siirtymätasaussääntelyn perusteella. 

Hallitus kuitenkin katsoo perusteltuna korvata lisäkustannuksia, joita syntyy alueen toisen yhteispäivystysyksikön ylläpidosta, kun otetaan huomioon erityisesti Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden historia päivystävinä sairaaloina. Hallituksen on tarkoitus antaa erillisestä rahoituksesta täydentävä hallituksen esitys alkuvuonna.

Lisätietoja

hallitusneuvos Merituuli Mähkä (hallituksen esitys)
lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä (päivystykseen liittyvät sisällölliset asiat)
[email protected]