Hyppää sisältöön

Koronarokotteiden apteekkimyynti mahdollistetaan tulevana syksynä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.7.2024 14.23
Tiedote

Suomen Keskinäiselle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle koronavirusrokotteen vakuuttamiseksi annettua valtiontakuuta täydennetään kattamaan myös muiden kuin EU:n yhteishankintamekanismin kautta hankitut koronarokotteet. Muutoksen tavoitteena on mahdollistaa koronarokotteiden myynti apteekeissa tulevana syksynä.

Suomen Keskinäiselle Lääkevahinkovakuutusyhtiölle annettua valtiontakuuta täydennetään siten, että se kattaa 1.7.2024 alkaen myös muiden kuin Euroopan Unionin yhteishankintamekanismin kautta hankittujen koronavirusrokotteen aiheuttamien henkilövahinkojen korvaukset.

”Koronarokotteiden saaminen apteekkimyyntiin ja työterveyteen parantaa koronarokotteiden saatavuutta ja täydentää hyvinvointialueiden toteuttamaa ikääntyneiden ja riskiryhmien maksutonta rokottamista. Tämä toivottu muutos on yksi täydentävä keino, kun pyrimme sujuvoittamaan ensi syksyn rokotuskierrosta”, ministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Laki valtiontakuusta koronarokotteen vakuuttamiseksi tuli voimaan 1.1.2021. Lain mukaan valtioneuvosto voi myöntää valtiontakuun vakuutusyhtiön antamalle henkilövakuutukselle siltä osin kuin siitä korvataan koronavirusrokotteiden aiheuttamia henkilövahinkoja. Valtio on aiemmin myöntänyt vakuutustakuun vuodelle 2024, joka kattaa vakuutusyhtiön lääkevahinkovakuutuksesta korvattavat koronavirusrokotteiden aiheuttamat henkilövahingot, jotka johtuvat Euroopan Unionin yhteishankintamekanismin kautta hankituista koronavirusrokotteista.

Valtiontakuu parantaa rokotteiden saatavuutta

Takuun muuttaminen mahdollistaa sen, että Lääkevahinkovakuutusyhtiö voi vakuuttaa myös sellaiset henkilövahingot, jotka mahdollisesti aiheutuvat sellaisesta Suomessa laillisesti annetusta koronavirusrokotteesta, jota ei ole hankittu Euroopan Unionin yhteishankintamekanismin kautta. Valtiontakuun muuttaminen mahdollistaa koronavirusrokotteiden apteekkijakelun, jonka myötä koronavirusrokotteet ovat useampien henkilöiden saatavilla.

Valtion takausvastuun rahamäärää ei muuteta vakuutustakuuseen tehtävän täydennyksen yhteydessä. Vakuutusmäärä on omapidätyksen ja vakuutustakuun yhteismäärä, eli 30 miljoonaa euroa.

Vakuutuskorvausten maksamisesta vahinkoa kärsineille vastaa aina vakuutusyhtiö.

Muutos tehdään 1.7.2024 alkaen.

Lisätietoja: 

hallitusneuvos Kirsi Terhemaa p. 029 516 3546, [email protected]
lakimies Esa Lyykorpi p. 029 516 3389, [email protected] 
johtaja Jaana Rissanen p. 029 516 3011, [email protected]
sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Teresa Salminen, p. 0295 163 109, [email protected]