Hyppää sisältöön

Luonnonvaraisissa linnuissa on runsaasti lintuinfluenssaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.7.2023 17.06
Uutinen
Naurulokki

Suomessa on todettu tänä kesänä poikkeuksellisen suuria, lintuinfluenssa A(H5) –viruksen aiheuttamia lintujen joukkokuolemia. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen tai ihmisestä toiseen.

Lintuinfluenssaa on todettu vuonna 2023 luonnonvaraisissa linnuissa runsaasti koko Euroopassa. Erityisen paljon tartuntoja on esiintynyt naurulokeissa. 

THL ohjeistaa, kuinka ihmiset voivat välttää tartunnan

Ihminen voi saada lintuinfluenssatartunnan sairastuneista ja kuolleista linnuista tai muista villieläimistä sekä niiden eritteillä tahriintuneista pinnoista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeistaa, kuinka ihmiset voivat omalla toiminnallaan ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja. 

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat ihmiseen heikosti, ja tartuntatapauksia ilmenee hyvin harvoin. Euroopassa vuodesta 2020 lähtien linnuilla todettu H5-lintuinfluenssavirus on aiheuttanut vain muutamia, oireettomia tartuntoja ihmisillä.

Lintuinfluenssaa on todettu Suomessa myös turkistarhoilla

Heinäkuussa Suomessa todettiin lintuinfluenssaa tarhatuissa turkiseläimissä. Taudinaiheuttajaksi vahvistui erityisesti lokkien keskuudessa kiertävä viruslinja. Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja torjuu taudin leviämistä eläintiloilla.

Myös kansainväliset terveysjärjestöt kuten WHO ja ECDC (Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus) seuraavat tilannetta yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa.

Lisää tietoa Ruokavirastosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta: