Hyppää sisältöön

Suomi haluaa nostaa hyvinvointitalous-ajattelun Sosiaalihuippukokoukseen 2025

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2024 10.48
Uutinen
Kuva suomen delegaatiosta. Kuva: Suomen pysyvä YK-edustusto, New York

Suomi osallistuu New Yorkissa järjestettävään YK:n Sosiaalisen kehityksen toimikunnan (UN Commission on Social Development, CSocD) 62. istuntoon. Suomen valtuuskuntaa johtaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Istunto pohjustaa vuoden 2025 Sosiaalihuippukokousta (UN Social Summit 2025). Toimikunta keskustelee siitä, miten vauhdittaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden täytäntöönpanoa korostaen sosiaalista ulottuvuutta. Lisäksi käydään keskusteluja digitaalisen murroksen vaikutuksista osallistavaan kasvuun ja kehitykseen.

Ministeri Juuso kertoi kokouksen avajaispäivänä 5.2. pitämässään Suomen kansallisessa puheenvuorossa Suomen sosiaalipoliittisista innovaatioista, kuten kohtuuhintainen päivähoito sekä tasa-arvoisesti jaetut perhevapaat, jotka ovat välttämättömiä naisten työmarkkinoille osallistumisen parantamiseksi. 

Suomi haluaa edistää kokouksessa myös hyvinvointitalous-ajattelua ja nostaa sen vuoden 2025 Sosiaalihuippukokouksen agendalle. Ministeri Juuso nosti puheessaan esille kestävän talouden ja hyvinvoinnin välisen yhteyden. 

”Investoinnit tehokkaisiin hyvinvointipoliittisiin toimenpiteisiin ja -rakenteisiin tukevat talouskasvua ja vähentävät sosiaalisia ja terveysliitännäisiä kustannuksia tulevaisuudessa”, ministeri Juuso sanoo.

Hyvinvointitalous vahvasti esillä myös Suomen sivutapahtumassa

Suomi korostaa aktiivisesti hyvinvointitalousajattelua YK-foorumeilla ja järjestää CSocD:n yhteydessä myös hyvinvointitalous -teemaisen sivutapahtuman. Sivutapahtumassa jaetaan kokemuksia ja hyviä käytänteitä hyvinvointitalouden edistämiseksi. 

Ministeri Juuso totesi sivutapahtumassa, että ihmisten hyvinvointiin liittyviä haasteita voidaan parhaiten lieventää, kun niihin puututaan jo varhaisessa vaiheessa ja läpi elämän. ”Sosiaalinen inkluusio, terveyden edistäminen - mukaan lukien mielenterveys - ja sairauksien ehkäisy ovat tärkeässä roolissa tulevien julkisten menojen vähentämisessä.”

Suomen valtuuskuntaan kuuluu ministeri Juuson lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön, ulkoministeriön ja Suomen YK-edustuston virkamiehiä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja järjestöjen edustajia, kuten Suomen YK-nuorisodelegaatti.

Lisätietoja

sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Nuutti Hyttinen 
kansainvälisten asioiden johtaja Pasi Korhonen, sosiaali- ja terveysministeriö