Hyppää sisältöön

Ukrainan ja Suomen välille terveysalan yhteistyösopimus

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.10.2024 15.29
Tiedote

Suomi ja Ukraina allekirjoittivat perjantaina 18.10.2024 Helsingissä sopimuksen kahdenvälisestä terveydenhuoltosektorin yhteistyöstä.

”Ukrainan ja Suomen välinen yhteistyö terveyssektorilla on tärkeää. Vierailimme tänään Ukrainan terveysministeri Viktor Liashkon kanssa Uudessa lastensairaalassa Helsingissä sekä pohjustimme tulevaa asiantuntijayhteistyötä. Myös Suomi voi oppia Ukrainalta paljon esimerkiksi siitä, miten terveyssektori pidetään toimivana kriisioloissa”, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Ukrainan puolesta sopimuksen allekirjoitti terveysministeri Viktor Liashko ja Suomen puolesta sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso. Molempien maiden pääministerit osallistuivat allekirjoitustilaisuuteen.

”Ukraina ja Suomi jatkavat kumppanuussuhteiden vahvistamista. Tänään allekirjoitimme virallisesti teknisen sopimuksen terveysalan yhteistyöstä. Se on osa 3.4.2024 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Suomen presidentti Alexander Stubbin tapaamisessa solmittua turvallisuussopimusta. Demokraattisten maiden yhtenäisyys oikeudenmukaisen rauhan palauttamisessa Ukrainaan on avain koko sivistyneen maailman rauhanomaiseen ja turvalliseen tulevaisuuteen. Jokainen allekirjoitettu turvallisuussopimus ja sen toimeenpano on askel tähän suuntaan”, Ukrainan terveysministeri Viktor Liashko sanoi.

”Suomalaiset ovat sodan alusta lähtien aktiivisesti auttaneet maatamme ja sen terveydenhuoltojärjestelmää. Tämä päivä osoitti jälleen kerran, että Suomen kanta on horjumaton Ukrainan tukemisessa Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen vastaisessa taistelussa ja kansainväliseen oikeuteen perustuvan maailmanjärjestyksen palauttamisessa”, totesi ministeri Liashko. 

Terveydenhuoltosektorin yhteistyön konkreettinen valmistelu käynnistyy sopimuksen solmimisen jälkeen. Myös muita Pohjoismaita ja Baltian maita on sopinut vastaavanlaisia sopimuksia Ukrainan kanssa. 

Kuvamateriaali yhteistyösopimuksen allekirjoitustilaisuudesta tulee saataville valtioneuvoston mediapalveluun.

Ukrainan terveysministeri tapaa myös sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen.

Lisätietoa:

sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Nuutti Hyttinen puh. +358 295 163 073
EU- ja kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen, puh. +358 295 163 175
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]

Tiedotetta päivitetty 18.10.2024 klo 18:05 ministeri Viktor Liashkon sitaateilla.