Sivustoillamme tehdään huoltotöitä perjantaina 7. helmikuuta klo 18 alkaen. Lauantaiaamuna 8.2. voi olla häiriöitä esimerkiksi liitetiedostojen latautumisessa. Pahoittelemme haittaa.
Valtioneuvoston periaatepäätös hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta 2024–2027 hyväksytty
![](/documents/1271139/223782733/VuorovaikutusKotiarki1.jpg/3fbbc017-b615-810b-e21f-eb6ca875df4f?t=1729846989311&width=1200)
Periaatepäätös hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta vuosille 2024–2027 hyväksyttiin valtioneuvoston istunnossa 6.2.2025. Ohjelma sisältää 50 toimenpidettä ja siinä on vahva painotus naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyssä. Ohjelma perustuu pääministeri Orpon hallitusohjelmaan.
Hallituksen tasa-arvo-ohjelman toimenpiteet kohdistuvat laajasti yhteiskuntaan. Toimenpiteitä on kaikkiaan 50 kuudessa eri teemassa: koulutus, työelämä, osallisuus ja päätöksenteko, väkivalta, kansainvälinen yhteistyö sekä tasa-arvopolitiikan institutionaaliset rakenteet.
”Hallitus on vahvasti sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja yhtäläisiä ihmisoikeuksia kaikille. Tasa-arvotyötä on jatkettava määrätietoisesti kaikilla hallinnonaloilla. Erityisenä painopisteenä hallitus on sitoutunut torjumaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, perheissä ja parisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa sekä kunniaväkivaltaa”, tasa-arvoasioista vastaava ministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.
Hallitus kuuli sidosryhmiä valmistelun yhteydessä lokakuussa 2024. Tasa-arvo-ohjelma julkaistaan perinteisesti valtioneuvoston periaatepäätöksenä.
Ohjelmassa korostuu naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy
Ohjelmassa on useita väkivallan torjumiseen liittyviä toimenpiteitä. Lähisuhdeväkivallan sovittelusta luovutaan. Turvakotien perhepaikkoja lisätään. Väkivallan ehkäisyn yhteistyörakenteita kehitetään. Avioliittoon pakottamiseen ja kunniaan liittyvään väkivaltaan puututaan selkeämmin. Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan nykyistä selkeämmin. Seksuaalisen häirinnän torjuntaa kehitetään.
Kansainvälisessä yhteistyössä ja EU-politiikassa Suomi jatkaa vakiintuneesti ja vankasti toimintaansa vahvana sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Hallitus haluaa kitkeä myös työelämän epätasa-arvoa mm. etsimällä uusia vahvempia toimia perhevapaa- ja raskaussyrjinnän ehkäisyyn.
Tasa-arvo-ohjelman toteutumisesta seuranta ja raportti
Tasa-arvo-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden seurata hallituskauden tasa-arvopoliittisia toimia ja sen toteutumisesta tullaan raportoimaan hallituskauden lopussa. Ohjelma on valmisteltu yhteistyössä ministeriöiden kesken ja se kattaa koko valtioneuvoston. Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi ohjelman seurantaa ja kukin ministeriö vastaa toimenpiteistä omalta osaltaan.
Hallitus on ottanut kantaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusteemoihin myös syksyllä 2023 julkaistussa valtioneuvoston yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä koskevassa tiedonannossa. Tiedonannossa painottuvat yhdenvertaisuusteemat ja tasa-arvo-ohjelma keskittyy sukupuolten tasa-arvoon. Tiedonannon toimeenpanoa koordinoi valtioneuvoston kanslia.
Lisätietoja:
Sosiaaliturvaministerin valtiosihteeri Laura Rissanen, p. 0295 163 632
STM:n tasa-arvoyksikön johtaja Terhi Heinilä, p. 0295 163 003
Neuvotteleva virkamies Annamari Asikainen, p. 0295 163 331