Hyppää sisältöön

Avaruustilannekeskuksen perustaminen etenee

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2024 13.20
Tiedote
Satelliitti pilvien yllä avaruudessa.
Satelliitti pilvien yllä. (Kuva: Shutterstock)

Hallitus esittää, että Tasavallan presidentti vahvistaisi 22.11.2024 lait, joilla avaruustilannekeskuksen perustaminen voidaan aloittaa.

Hallitus esitti rahoitusta avaruustilannekeskukselle vuoden 2024 kolmannen lisätalousarvioesityksen yhteydessä vuosille 2024 ja 2025. Esitys annettiin eduskuntaan 10.10.2024. Rahoitusta saavat liikenne- ja viestintäministeriön, puolustusministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalat. Liikenne- ja viestintäministeriön osuus rahoituksesta on 411 000 euroa.

Avaruustilannekeskus tuottaisi avaruustilannekuvaa yhteistyössä Suomen kansainvälisten kumppanimaiden kanssa ja tiiviissä yhteistyössä kansainvälisten avaruusvalvonnasta vastaavien organisaatioiden kanssa. Avaruustilannekeskus tuottaisi ja jakaisi tilannetietoa Puolustusvoimille, muille viranomaisille ja huoltovarmuuden kanssa kriittisille yrityksille sekä yliopistoille ja tutkimuslaitoksille.

Keskus toimisi eri toimipisteisiin hajautettuna

Kansallisen avaruustilannekeskuksen operatiiviset toiminnot rakennettaisiin olemassa olevien organisaatioiden yhteyteen. Siviilijohtokeskus perustettaisiin Ilmatieteen laitoksen ja sotilasjohtokeskus Puolustusvoimien yhteyteen. Maanmittauslaitos tukisi molempien johtokeskusten toimintaa tuottamalla niille kansallista avaruustilannekuvaa hallinnoimillaan lähiavaruuden havainnointijärjestelmillä.

Avaruustilannekeskuksen perustaminen edellyttää Ilmatieteen laitoksesta annetun lain sekä Puolustusvoimista annetun lain muuttamista. Nyt hallitus esittää näitä lakimuutoksia Tasavallan presidentin hyväksyttäväksi. Lainsäädäntömuutosten myötä avaruustilannekeskuksen perustaminen on tarkoitus aloittaa 1.12.2024.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Taruanne Lindevall, taruanne.lindevall(at)gov.fi, p. 0295 342 256

Orpon hallitusohjelma Uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikka