Globaalisti kyberrikollisia kiinnostavat terveydenhuollon tiedot suojataan jatkuvalla harjoittelulla
Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (Jamk) järjestettiin 4.–8.11.2024 kansallinen kyberharjoitus (KYHA). Vuoden neljännessä KYHA-harjoituksessa harjoittelivat terveydenhuollon toimijat, joiden tiedot kiinnostavat globaalisti kyberrikollisia.
Yhteiskunnan toiminta nojaa sellaisiin järjestelmiin ja palveluihin, joita on kyettävä suojelemaan erilaisilta kyberuhilta ja -hyökkäyksiltä. Tähän tarpeeseen vastataan kansallisilla kyberharjoituksilla (KYHA), joita järjestetään vuosittain kriittisen infrastruktuurin toimijoille.
- Kansallisen kyberharjoittelun jatkuvuus tullaan jatkossakin turvaamaan, sanoo KYHA-harjoituksen vierailupäivään osallistunut liikenne- ja viestintäministerin sekä sosiaali- ja terveysministerin valtiosihteeri Marjo Lindgren.
Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja liikenne- ja viestintäministeriö sopivat 4.11.2024 toistaiseksi voimassa olevasta kumppanuudesta ja yhteistyöstä asiakirjalla, jonka painotus on vahvasti kyberturvallisuudessa. Asiakirja noudattelee lokakuussa 2024 päivitettyä Suomen kyberturvallisuusstrategiaa.
Terveydenhuollon tiedot kyberrikollisten suosiossa
Marraskuun alussa harjoittelemaan kokoontuneet terveydenhuollon toimijat ovat globaalistikin kiinnostava kyberhyökkäysten kohde.
- Globaalisti terveydenhuollon tiedot ovat sellaisia, jotka ovat ennen kaikkea kyberrikollisten tähtäimessä. Senkin takia on hyvä, että näitä asioita harjoitellaan. Harjoittelun myötä meidän kaikkien tiedot ovat paremmin suojassa, sanoo valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen liikenne- ja viestintäministeriöstä.
Kansallisten kyberharjoitusten erityisyys on yhteistoiminnassa, jota harjoitetaan siinä missä teknisiä taitojakin.
- KYHA-harjoituksissa uhkatilanteet ovat niin lähellä oikeaa tilannetta kuin mahdollista, ja jos hyvin käy, niin tilanne harjoituksessa voi olla jopa pahempi, kertoo aikaisemmin harjoitukseen itsekin osaa ottanut valtiosihteeri Marjo Lindgren.
- Suomi on merkittävä tekijä kyberturvallisuudessa pienestä koostaan huolimatta – mutta aina voi olla parempi, ja se osaaminen tulee harjoittelulla, Lindgren jatkaa.
Vahvuus tulee myös verkostoista
Yhteistoiminnan myötä kansallisten kyberharjoitusten ympärille on kertynyt verkosto, joka kasvaa vuosi vuodelta. Verkoston etu on siinä, että tosi paikan tullen tietää, keneen kannattaa ottaa yhteyttä.
- Toimijoiden yhteistyöllä mahdollistetaan paitsi oman organisaation, myös toimialan yhteisen ja koko yhteiskunnan kyberresilienssin kasvattaminen, kertoo Tero Kokkonen, Jamkin IT-instituutin johtaja.
Kansalliset kyberharjoitukset järjestää Jamkin IT-instituutissa sijaitseva JYVSECTEC (Jyväskylä Security Technology) tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Myös Turvallisuuskomitea osallistuu harjoitusten toteuttamiseen ohjaavalla roolilla.
Lisätietoja:
valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen, [email protected], p. 0295 342 212
IT-instituutin johtaja Tero Kokkonen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, [email protected], p. 050 4385 317