Hyppää sisältöön

Ministeri Ranne Pohjoismaisten liikenneministerien tapaamiseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 14.8.2024 8.06
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne katsoo kameraan
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (Kuva: Fanni Uusitalo/VNK)

Pohjoismaiset liikenneministerit tapaavat epävirallisessa kokouksessa Göteborgissa 14.8.2024. Suomea edustaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Kokouksen aiheina ovat siviilivalmius, sähkölentäminen, raskaan liikenteen sähköistyminen ja kestävät meriliikennekäytävät. 

- Pohjoismainen rajat ylittävä yhteistyö siviilivalmiuden ja sotilaallisen liikkuvuuden parantamiseksi on äärimmäisen tärkeää ja sitä jatketaan monin eri tavoin. Liikennejärjestelmämme tulisi toimia yhtenä kokonaisuutena ja vahvistaa entisestään yhteiskunnan toimivuutta kaikissa tilanteissa, sanoo ministeri Ranne. 

Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat ministerien asialistalla eri näkökulmista. Liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu luonnos vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfraohjelmaksi. 

- Kun puhutaan vaihtoehtoisista käyttövoimista, tulee huomioida Pohjoismaiden erityispiirteet. Meillä on pitkät välimatkat, kylmät sääolosuhteet sekä tarve raskaille ja pitkille ajoneuvoille. On myös tärkeää korostaa teknologianeutraaliutta kun siirrymme päästöttömämpiin käyttövoimiin. On selvää, että tulevaisuuden ratkaisujen on oltava puhtaampia ja parempia, mutta niihin on myös oltava varaa. Myöskään sähköiseen liikenteeseen siirtyminen ei saa johtaa kansalaisten kulujen lisääntymiseen tai elinkeinoelämän kilpailukyvyn heikentymiseen, toteaa ministeri Ranne.

- Pohjoismainen yhteistyö ja tiedonvaihto olisi hyödyllistä myös sähkölentämisen edistämisessä. Sähkölentäminen ja sen tukeminen ei kuitenkaan kuulu valtion ydintehtäviin ja sitä tulekin edistää markkinaehtoisesti, toteaa ministeri Ranne.

- Myös meriliikenteen päästöjen vähentämisessä voimme tehdä pohjoismaista yhteistyötä. Nyt tulee ensisijaisesti panostaa Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMOn ja EU:n sääntelyn toimeenpanoon. Me emme tarvitse lisää tai päällekkäistä sääntelyä vaan meidän on varmistettava, että nykyinen sääntely on vaikuttavaa ja oikeudenmukaista ja purkaa myös sääntelyn mahdollisia päällekkäisyyksiä, jatkaa ministeri Ranne.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Jani Haapsaari, p. 0295 342 067, [email protected]