Hoppa till innehåll

Minister Ranne deltar i möte för de nordiska transportministrarna

kommunikationsministeriet
Utgivningsdatum 14.8.2024 8.06 | Publicerad på svenska 14.8.2024 kl. 9.42
Pressmeddelande
Kommunikationsminister Lulu Ranne (Bild: Fanni Uusitalo/Statsrådets kansli)

De nordiska transportministrarna träffas vid ett informellt möte i Göteborg den 14 augusti 2024. Kommunikationsminister Lulu Ranne företräder Finland vid mötet.

Teman för mötet är civil beredskap, elflyg, elektrifiering av den tunga trafiken och hållbara sjötransportkorridorer. 

– Det nordiska gränsöverskridande samarbetet för att förbättra den civila beredskapen och den militära rörligheten är ytterst viktigt och det ska fortsätta på många olika sätt. Vårt trafiksystem bör fungera som en helhet och ytterligare stärka samhällets funktion i alla situationer, säger minister Ranne. 

Alternativa drivkrafter ur olika perspektiv står på ministrarnas agenda. Kommunikationsministeriet har berett ett utkast till infrastrukturprogram för distribution av alternativa bränslen. 

– När vi talar om alternativa drivkrafter måste vi ta hänsyn till de nordiska ländernas särdrag. Vi har långa avstånd, kalla väderförhållanden och ett behov av tunga och långa fordon. Det är också viktigt att betona teknikneutralitet när vi övergår till utsläppssnålare drivkrafter. Det är uppenbart att framtida lösningar måste vara renare och bättre, men vi måste också ha råd med dem. Inte heller övergången till elektronisk trafik får leda till kostnadsökningar för medborgarna eller att näringslivets konkurrenskraft försvagas, konstaterar minister Ranne.

– Nordiskt samarbete och informationsutbyte skulle också vara till nytta när det gäller att främja elflyg. Elflyg och stödjandet av det hör dock inte till statens kärnuppgifter och det bör främjas på marknadsvillkor, konstaterar minister Ranne.

– Även när det gäller att minska utsläppen från sjötrafiken kan vi samarbeta i Norden. Nu bör vi i första hand satsa på genomförandet av Internationella sjöfartsorganisationen IMO:s och EU:s lagstiftning. Vi behöver inte mer eller överlappande reglering, utan vi måste se till att den nuvarande regleringen är genomslagskraftig och rättvis och också undanröja eventuella överlappningar i regleringen, fortsätter minister Ranne.

Ytterligare information:

Jani Haapsaari, specialsakkunnig, tfn 0295 342 067, [email protected]