Suomalainen maankäyttösektorin ilmastotyö esillä COP27-ilmastokokouksessa
Maa- ja metsätalousministeriö järjestää Egyptin ilmastokokouksessa 10. ja 12.11. kolme sivutapahtumaa yhteistyössä Pohjoismaiden ministerineuvoston kanssa. Tilaisuuksissa kerrotaan Hiilestä kiinni -ilmastokokonaisuudesta ja turvemaiden kasvihuonekaasupäästöjen hillintää koskevasta tutkimuksesta. Keskusteluja voi seurata verkkolähetyksinä.
”Egyptin COP27-ilmastokokouksessa keskitytään Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon. Maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -kokonaisuus on hieno konkreettinen esimerkki valtion tukemasta ilmastotyöstä. Rahoitetuista hankkeista on jo nyt saatu kansainvälisesti kiinnostavia tuloksia ja käytännön kokemusta ratkaisuista, jotka tarjoavat vastauksia turvemaiden kestävää käyttöä koskeviin kysymyksiin”, kertoo Suomen valtuuskunnassa neuvotteluihin osallistuva MMM:n johtava asiantuntija Anna Salminen.
Hiilestä kiinni -kokonaisuuden lisäksi Salminen koordinoi Euroopan unionin maatalouden ja maankäyttösektorin teemaryhmän (IG AFOLU) valmistautumista ja työtä maatalouden ilmastoneuvotteluissa (Koronivia Joint Work on Agriculture).
”Turvemaat ovat suurin maanpinnan päällä oleva hiilivarasto, joten niihin kohdistetuilla päästövähennystoimenpiteillä on suuri vaikutus sekä meille Suomessa että globaalisti. Siksi tuomme sivutapahtumissamme esille erityisesti turvemaihin keskittyviä toimia ja tutkimusta”, Salminen toteaa.
Lauantaina 12.11. kello 16.30-17 Pohjoismaiden paviljongissa neljän Hiilestä kiinni -hankkeen tutkijat keskustelevat ruokajärjestelmien muutoksesta keskittyen turvemaiden ilmastokestävään käyttöön. Turun yliopiston tutkijatohtori Jarno Tuominen esittelee keynote-puheenvuorossaan ilmastotuuppauksen mahdollisuuksia. Paneelissa Luonnonvarakeskuksen tutkijat Hanna Kekkonen ja Hem Raj Bhattarai sekä Ilmatieteen laitoksen apulaisprofessori Annalea Lohila pohtivat ratkaisuja päästöjen hillintään ja hiilinielujen kasvattamiseen turvemailla. Keskustelun jälkeen MMM:n ja Pohjoismaiden ministerineuvoston työpajassa syvennytään tulevaisuuden ilmastoviisaisiin ruokajärjestelmiin.
"Pohjoismaiden ministerineuvosto on Suomelle luontainen yhteistyökumppani ja onkin hienoa, että pääsemme esittelemään suomalaista ilmastotyötä kansainväliselle yhteisölle COP27-ilmastokokouksessa juuri heidän paviljongissaan”, kiittelee MMM:n COP27-ohjelmakokonaisuudesta vastaava erityisasiantuntija Johanna Vanhatalo.
Aiemmin torstaina 10.11. kello 14.30-15.40 MMM järjestää Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCOn kanssa paneelikeskustelun, jossa keskitytään Pohjoismaissa ja Afrikassa maaseutualueilla toteutettuihin uusiin maankäyttösektorin ilmastoratkaisuihin. MMM:stä paneelissa on mukana johtava asiantuntija Lotta Heikkonen.
”Avaan muiden muassa maaseudun huomioimista suomalaisessa maankäyttösektorin ilmastotyössä. Keskustelussa pohditaan, voisiko esimerkistämme olla apua globaalissa etelässä”, Heikkonen sanoo.
Hän seuraa COP27-ilmastokokouksessa myös yleisesti maa- ja metsätalouteen liittyviä keskusteluja.
"Mielenkiinnolla odotan esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen kansainvälisiä markkinamekanismeja koskevan artiklan 6 kehitystä, jolla on suuri merkitys myös kansallisten hiilimarkkinoiden edistämisessä”, Heikkonen jatkaa.
Seuraa MMM:n keskusteluja suorana verkkolähetyksenä Pohjoismaiden ministerineuvoston sivuilla
Maa- ja metsätalousministeriön koordinoiman Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa maankäyttösektorin ilmastotyöhön liittyvää osaamista ja tietopohjaa sekä tukea maataloustuottajia, metsänomistajia ja muita maankäytöstä päättäviä tahoja ilmastokestävien toimintatapojen kehittämisessä ja käyttöönotossa. Lisätietoja kokonaisuudesta sekä tiedot jo rahoitetuista hankkeista löytyvät osoitteessa mmm.fi/maankäyttösektorin-ilmastosuunnitelma
Lisätietoja
Anna Salminen
johtava asiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
+358 29 516 2002
Lotta Heikkonen
johtava asiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
+358 29 516 2074
Johanna Vanhatalo
erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
+358 29 516 2177