Hyppää sisältöön

Syyskuussa pidettävän YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen valmistelukokous keräsi ennätysmäärän osallistujia

Ulkoasiainministeriömaa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.7.2021 10.37
Uutinen
YK:n ruokajärjestelmähuippukokouksen valmistelukokouksen tunnuskuva (Rooma 26.-28.7.2021)

YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetään syyskuussa valtionpäämiestason huippukokous maailman ruokajärjestelmistä. Roomassa 26.-28.7. pidettyyn huippukokousta edeltävään ministeritason kokoukseen osallistuivat Suomesta maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Huippukokouksen valmistelukokous keräsi ennätyksellisen laajan osanottajajoukon: lähes 20 000 etäosallistujaa ja paikan päälläkin noin 500 osallistujaa. Panoksensa keskusteluihin toi pitkälti toista sataa ministeriä kaikkialta maailmasta pieniä saarivaltioita myöten. Valtioiden edustajien lisäksi mukana oli runsaasti myös kansalaisjärjestöjen, ruuantuottajien, elinkeinoelämän ja tutkimuksen edustajia.

Suomen hallituksen ministerit osallistuivat kokoukseen virtuaalisesti. Ministeri Leppä piti Suomen kansallisen puheenvuoron, jossa hän esitteli Suomen toimia ruokajärjestelmien kestävyyden parantamiseksi, ml. Yhteisen terveyden lähestymistapa, kouluruoka, ravitsemussuositukset, Yhteinen ruokapöytä -keskustelu sekä maaperän hiilensidontaan liittyvä tutkimus ja innovaatiot.  

Ministeri Skinnari piti avauspuheen kouluruokailua käsittelevässä teemaistunnossa. Hän korosti puheenvuorossaan kouluruokailun merkitystä lasten terveydelle ja oppimistuloksille. Maksuton kouluruokailu on hänen mukaansa ollut yksi tekijä Suomen kehittymisessä hyvinvointivaltioksi. Ministeri Skinnari on Maailman Ruokaohjelma WFP:n kouluruokalähettiläs ja johtaa globaalia työtä kouluruokakoalition muodostamiseksi.   

”Kestävän kehityksen tavoitteet voidaan saavuttaa vain ruokajärjestelmien kestävyyttä parantamalla”

YK:n apulaispääsihteeri Amina Mohammed korosti omassa puheenvuorossaan ruokajärjestelmien merkitystä muiden kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiselle. Kestävän kehityksen tavoitteet voidaan hänen mukaansa saavuttaa vain ruokajärjestelmien kestävyyttä parantamalla. Mohammed painotti lisäksi kaikkien osapuolten mukanaoloa työssä.

Naisten, nuorten ja alkuperäiskansojen panosta korostettiin kokouksessa näyttävästi. Osa kansalaisjärjestöistä kritisoi kuitenkin erityisesti suurten yritysten roolia valmistelussa ja protestoi valmistelukokousta järjestämällä samaan aikaan varjokokouksen. Apulaispääsihteeri Mohammed vetosi järjestöihin ja toivoi myös niiden mukanaoloa prosessissa vain mukana olemalla pääsee vaikuttamaan työn sisältöön.

Kokouksessa toistettiin monta kertaa samoja vakavia tosiasioita: koronapandemian seurauksena jo yli 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä ja jopa kolmella miljardilla ei ole varaa ravitsevaan ruokaan. Kestävän kehityksen tavoitteiden määräaika vuosi 2030 – on samaan aikaan vain yhdeksän sadonkorjuun päässä.

Kurssia on siksi muutettava nopeasti ja tehokkaasti, muuten tavoitteet karkaavat käsistä. Sitoumuksia ja toimia ruokajärjestelmien hyväksi tarvitaan nyt heti.

Kokouksen lopuksi esiteltiin seitsemän ruokajärjestelmien kestävyyteen laajasti vaikuttavaa toimintalohkoa: Ravitsemus ja nälän poistaminen, Ruokahävikin vähentäminen, Kouluruoka, Agroekologia, Sininen (veden) ruoka, Toimeentulo ja työolosuhteet sekä Resilienssi. Näiden hyväksi työtä tekeviin koalitioihin toivotaan mahdollisimman monen maan liittyvän.

Lue myös:

Lisätietoja:

  • Maa- ja metsätalousministeriö: Kansainvälisten asioiden johtaja Aulikki Hulmi, p. +358 50 4750066, [email protected]

  • Ulkoministeriö: Kehityspolitiikan neuvonantaja Sanna-Liisa Taivalmaa, p. +358 50 526 5630, [email protected]

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Ruoka ja maatalous Ville Skinnari