Hyppää sisältöön

Valtion korvausvastuuta luonnonsuojelualueelta levinneestä metsätuhosta selvennetään

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.9.2024 13.08
Tiedote
Myrskutuhoja luonnonsuojelualueella

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen metsätuhojen torjunnasta annetun lain muuttamisesta. Valtion korvausvastuuta koskeva pykälä ehdotetaan muutettavaksi siten, että valtion korvausvastuu luonnonsuojelualueelta levinneestä metsätuhosta koskisi myös yksityisiä luonnonsuojelualueita.

Luonnonsuojelulain (9/2023) uudistuksen yhteydessä metsätuhojen torjuntaa koskevan lain 21 §:n 1 momentin viittaukseen luonnonsuojelualueista on virheellisesti lisätty tarkentava sana ”valtion”. Tämän vuoksi valtion korvausvastuu metsätuhoista ei ole koskenut yksityisen omistamalta luonnonsuojelualueelta todennäköisesti levinneiden metsätuhojen aiheuttamia vahinkoja, vaikka lain teknisellä muutoksella ei ollut tarkoitus muuttaa aiemmin vallinnutta tilannetta.

Metsätuhojen torjuntaa koskevan lain muutoksella palautettaisiin oikeustila ennalleen siten, että valtion korvausvastuu koskisi myös yksityiseltä luonnonsuojelualueelta levinneitä metsätuhoja. Muutos parantaa maanomistajan ja yksityisen luonnonsuojelualueen omistajan asemaa.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman mukaan metsien suojelun on perustuttava maanomistajan vapaaehtoisuuteen. Ehdotus parantaa vapaaehtoisuuteen perustuvan metsien suojelun houkuttelevuutta.

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Koska lain virheellinen sanamuoto on tullut voimaan 1.6.2023, muutos ehdotetaan säädettävän takautuvasti koskemaan myös 1.6.2023 ja ehdotetun lain voimaantulon välistä aikaa.

Lisätietoja

 

Vilppu Talvitie
hallitusneuvos, maa- ja metsätalousministeriö
+358 295 162 417
[email protected]

Hallinnonala Hallinto Ilmastonmuutos Lainsäädäntö Luonnonvarat Luonto ja ilmasto Metsät Riista Ääri-ilmiöt