Hyppää sisältöön

Budjettiriihestä päätöksiä opetus- ja kulttuuriministeriöön kohdistuvista säästöistä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2024 19.28
Tiedote

Hallitus kokoontui budjettiriiheen 3. syyskuuta. Riihessä tehtiin päätökset opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kohdistuvista valtionavustussäästöistä. Kulttuuriin, nuorisotyöhön ja liikuntaan kohdistuvat säästöt puolittuivat suhteessa valtiovarainministeriön esitykseen.

Vuonna 2025 opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kohdistuu uusia valtionavustussopeutuksia yhteensä 60 miljoonaa euroa. Budjettiriihessä kokonaissumma pieneni 5 miljoonalla eurolla suhteessa kehysriihessä päätettyyn. 

Ensi vuodelle päätetyt valtionavustusten sopeutukset jakautuvat toisen asteen ammatilliseen koulutukseen (20 miljoonaa euroa), Opetushallituksen jakamiin valtionavustuksiin (5 miljoonaa euroa), taiteen ja kulttuurin rahoitukseen (17,4 miljoonaa euroa), tieteen edistämisen valtionavustuksiin (4 miljoonaa euroa) ja nuorisotyöhön ja liikuntaan (13,7 miljoonaa euroa). 

Toisen asteen ammatilliseen koulutukseen kohdistuu vuonna 2025 yhteensä 120 miljoonan euron sopeutustoimet. Pohjalla on kehysriihessä sovittu 100 miljoonan euron sopeutus, johon budjettiriihen päätöksen myötä lisätään 20 miljoonaa euroa valtionavustussäästöä. Säästö toteutetaan siten, että rahoituksen ja opiskelijapaikkojen vähennyksiä ei kohdenneta perusopetuksen päättävien nuorten tai vailla ammatillista perustutkintoa olevien koulutukseen.

Valtion rahoitus toisen asteen ammatilliseen koulutukseen on säästöjen jälkeen yli kaksi miljardia euroa vuodessa. 

− Opetus- ja kulttuuriministeriö osallistuu myös osaltaan viime keväänä sovittuihin säästötoimiin. Tässä riihessä onnistuimme kohdistamaan ne niin, että vaikutus ei ole kohtuuton kenellekään, opetusministeri Anders Adlercreutz toteaa.

− Tällä hallituskaudella panostamme vahvasti koko opetuspolkuun. Ensi vuoden syksystä lähtien perusopetuksen tuntimäärää lisätään kolmella viikkotunnilla alakoulussa ja syksyllä annettavan oppimisen tuen esityksen myötä vahvistamme oppimisen tukea noin 100 miljoonalla vuositasolla. Nämä ovat merkittäviä panostuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin ja koulupolkuun ja ne kertovat siitä, että olemme hallituksena sitoutuneita koulutuksen vahvistamiseen ja kehittämiseen.

Tieteen, taiteen ja kulttuurin rahoitus

Taiteen ja kulttuurin rahoitukseen kohdistuvat uudet säästöt jakautuvat esittävän taiteen ja museoiden valtionosuuksiin (10,8 miljoonaa euroa) ja taiteen ja kulttuurin edistämisen valtionavustuksiin (6,5 miljoonaa euroa). Tarkemmin sopeutuksista päätetään syksyn aikana siten, että kohteet ovat tiedossa eduskunnan budjettikäsittelyn alkaessa. Säästöt kohdennetaan tavalla, jolla vaikutus taiteen ja kulttuurin tekemiseen on mahdollisimman pieni.

Osana tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitusta luoville aloille osoitetaan yhteensä 9 miljoonan euron uusi rahoitusinstrumentti Business Finlandin myöntövaltuuteen T&K-toiminnan lisäämiseen ja kasvun vahvistamiseen. Tämä rahoitus on kaikkien alan toimijoiden haettavissa ja käytettävissä vaikuttavaan T&K-toimintaan. 

− Valtion taloutta on sopeutettava. Tässä tilanteessa budjettiriihen tulokset ovat huojentavia. Valtion rahoitus taiteeseen ja kulttuuriin on jatkossakin vahvaa. Lisäksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohdennus luoville aloille tarjoaa uusia mahdollisuuksia tieteen, kasvun ja viennin saralla. Toivon, että tähän rahoitukseen tartutaan aktiivisesti ja laajasti, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toteaa. 

Tieteen edistämisen valtionavustuksiin kohdistuu uutta säästöä yhteensä 4 miljoonaa euroa. Säästö kohdistetaan tavalla, joka ei vaaranna T&K-rahoituslain mukaisen rahoitustavoitteen toteutumista tai lakisääteistä tieteenedistämistyötä. Korkeakoulutukseen tai tieteeseen ei kohdisteta leikkauksia. Tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitus kasvaa ensi vuonna yhteensä 280 miljoonalla eurolla.

Nuorisotyö ja liikunta

Nuorisotyöhön ja liikuntaan kohdistetaan sopeutuksista yhteensä 13,7 miljoonaa euroa. Tästä liikunnan osuus on 9,7 miljoonaa ja nuorisotyön 4 miljoonaa euroa. Liikunnan ja urheilun osalta sopeutus kohdistetaan liikuntapaikkarakentamiseen ja nuorisotyön osalta nuorisotyön edistämisen momentille.

− Säästötoimien ohella talousarvioesityksestä löytyy myös valopilkkuja, kuten panostuksia lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja Et ole yksin -toiminnan vakiinnuttamiseen. Olemme kovasti tehneet töitä sen eteen, että säästöt eivät kohdistuisi liikunta- ja nuorisokenttään kohtuuttomasti. Kenttä tarvitsee riittävästi aikaa sopeutua säästötoimiin, siksi säästöt suunnataan mahdollisuuksien mukaan sellaiseen toimintaan, jota ei vielä ole olemassa, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sanoo. 

Lisätietoja:

Mikaela Nylander, opetusministerin valtiosihteeri, p. 0295 330 201 
Emmi Venäläinen, tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja, p. 050 453 2773
Rosanna Blomster, urheilu- ja nuorisoministerin erityisavustaja, p. 0295 330 337

Tiedotetta korjattu 3.9.2024 klo 20.05: Sopeutukset taiteen ja kulttuurin rahoitukseen ovat 17,4 miljoonaa euroa, ei 17,3.

Korkeakoulutus ja tiede Koulutus Kulttuuri Liikunta Nuoriso Tiede Yleissivistävä koulutus valtion budjetti