Hyppää sisältöön

Ministeri Sandra Bergqvistin avajaispuhe Liikkuvan varhaiskasvatuksen, Liikkuvan koulun, Liikkuvan opiskelun ja Harrastamisen Suomen mallin (HSM) koordinaattoritapaamisessa 12.11.

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2024 13.13
Puhe

Hyvät kuulijat, bästa åhörare, fyysisellä aktiivisuudella, liikkumisella, liikunnalla ja harrastamisella on valtava merkitys lasten ja nuorten kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Liikkuvan varhaiskasvatuksen, Liikkuvan koulun, Liikkuvan opiskelun ja Harrastamisen Suomen mallin toimenpiteillä voidaan vahvistaa lasten ja nuorten osallisuutta, oppimisen edellytyksiä ja koulusta pitämistä tai koulutukseen kiinnittymistä sekä laajasti eri hallinnonalojen tavoitteita.

Valtio on panostanut viime vuosina enemmän kuin koskaan pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden liikkumisen ja harrastamisen edistämiseen. Toiminta on upeasti laajentunut niin Liikkuvan varhaiskasvatuksen, Liikkuvan koulun, Liikkuvan opiskelun parissa ja toiminta on nivottu yhdessä aikuisiin kohdistuvan liikkumisen edistämistyön kanssa yhteiseksi Liikkuvat-kokonaisuudeksi.

Det finns ett stort behov att öka på barn och ungas fysiska aktivitet, i enlighet med rådande rekommendationer. De flesta barn tycker de facto om att röra på sig och det är naturligt för dem. Även då det gäller studerande visar undersökningar att studerande skulle vilja motionera mer än de gör idag och de uppfattar det som positivt att öka på fysisk aktivitet i vardagen. Personal i skolor har också vittnat om att främjande av fysisk aktivitet stött inlärning, trivsel ja arbetsro. Verksamheten har också förstärkt känslan av samhörighet och positiv samverkan i hela skolans gemenskap.

Harrastamisen Suomen mallin toiminta on laajaa. Harrastamisen Suomen malli edistää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lisää yhdenvertaisuutta monella tavalla. Malli huomioi lasten ja nuorten omat toiveet ja kiinnostuksen kohteet, vähentää taloudellisia ja sosiaalisia esteitä harrastamiselle sekä lisää yhteistyötä ja verkostoitumista eri toimijoiden välillä. Malli on saanut kiitosta ja tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Edistysaskeleita on otettu niin Liikkuvissa kuin Harrastamisen Suomen mallissa, mutta samanaikaisesti näemme kuitenkin työtä riittävän vielä runsaasti.

Hyvät kuulijat,

Riittämättömän liikkumisen haaste on tunnistettu yhteiskunnallisella tasolla ja siksi asia on nostettu tärkeäksi osaksi hallitusohjelmaa. Hallituksen tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä, painopisteen ollessa lapsissa ja nuorissa. Kuten te hyvin tiedätte, hallitus on käynnistänyt Suomi liikkeelle -ohjelman, jonka tavoitteena on kääntää liikkuminen kasvuun kaikissa ikäryhmissä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu Suomi liikkeelle -ohjelmalle 16 toimenpidettä, jotka sisältävät yhteensä 35 erillistä toimenpidettä. Näitä jokaista on lähdetty jo suunnittelemaan tai toteuttamaan eri ministeriöissä. Ohjelman tavoitteena on edistää liikkumista ilmiöpohjaisesti, useilla valtionhallinnon poikkihallinnollisilla toimenpiteillä samanaikaisesti. Suomi liikkeelle -ohjelman toimenpiteet toteutetaankin eri ministeriöiden hallinnonaloilla. Liikkumisen lisäämisessä tärkeitä sektoreita ovat varsinaisen liikuntapolitiikan lisäksi muun muassa kasvatus- ja koulutuspolitiikka, liikennepolitiikka, sosiaali- ja terveyspolitiikka, nuorisopolitiikka, maaseutupolitiikka, puolustuspolitiikka, maankäyttö- ja rakentamispolitiikka sekä ympäristöpolitiikka.

Ohjelman toimenpiteistä puolet kohdistuu suoraan lasten ja nuorten kohderyhmään. Myös suurin osa lopuista toimenpiteistä kohdistuu osittain lapsiin ja nuoriin. Ohjelmassa esimerkiksi liikunnallistetaan lasten ja nuorten toimintaympäristöjä ja parannetaan heidän liikkumisolosuhteitaan, lisätään perusopetuslakiin liikunnallisen elämäntavan edistäminen, vahvistetaan liikuntaosaamista eri aloilla, kuten kasvatusalalla, kokeillaan koulupäivän jälkeisen liikunnan harrastamisen erilaisia toteutustapoja, lisätään eri ikäryhmien liikuntaneuvontaa sekä lisätään liikunnan ja toimintakyvyn edistäminen osaksi kutsuntojen sisältöä.

Suomi liikkeelle -ohjelman päämäärät voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen. Ensimmäiseksi päämääränä on se, että yhteiskuntamme rakenteet luovat yhä paremmat edellytykset liikkumiselle. Toiseksi päämääränä on se, että ihmisten ja yhteisöjen käyttäytymisessä saadaan aikaan muutoksia, siten että he tekevät yhä useammin tietoisen tai tiedostamattoman valinnan liikkua - eli hyödyntävät liikkumisen rakenteita.

Suomi liikkeelle -ohjelma hyödyntää vahvasti olemassa olevaa liikkumisen edistämisen toimintarakennettamme - poikkihallinnollista ja valtakunnallista koko elämänkulun kattavaa Liikkuvat -kokonaisuutta. Monia Suomi liikkeelle -ohjelman toimista toteutetaan jo osana Liikkuvien perustyötä ja joihin on Liikkuvissa luotu hyvä pohja useiden viimeisten hallituskausien aikana. Suomi liikkeelle -ohjelma syventää ja laajentaa Liikkuvat-työtä entisestään sekä tuo mukaan uusia toimenpiteitä ja toimijoita. Aikaisempien hallituskausien panostusten aikaansaama hyöty otetaan täysimääräisesti käyttöön uutta rakennettaessa.

Suomi liikkeelle -ohjelman rahoitukseen on varattu hallituskaudelle 80 miljoonaa euroa (20 miljoonaa/vuosi). Vuonna 2024 rahoitusta kohdistetaan muun muassa Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -toimintaan, liikuntaneuvonnan laajentamiseen, kokeiluihin ja innovaatioihin sekä lähivirkistysalueiden kunnostamiseen ja kehittämiseen, liikunnan ja toimintakyvyn lisäämiseen osaksi kutsuntojen sisältöä ja elintapaohjauksen vahvistamiseen hyvinvointialueilla. On ilo todeta, että ohjelman ministerityöryhmä linjasi alkusyksystä, että Liikkuviin kohdistuville vuoden 2024 rahoituksille seuraa jatkoa myös vuonna 2025.

Hyvä seminaariväki,

Liikuntaneuvonta on yksi keskeisimmistä painopistealueista hallitusohjelman toimeenpanossa. Osana Suomi liikkeelle -ohjelmaa liikuntaneuvontaa laajennetaan kattamaan eri ikäryhmät ja peruskoulun laajojen terveystarkastusten yhteydessä henkilökohtaista liikuntaneuvontaa ja -ohjausta annetaan oppilaan MOVE!-tulosten perusteella.

Mittavien panostusten vuoksi Suomi liikkeelle -toimenpiteiden ja -rahoitusten seurantaan ja arviointiin on nyt kohdistettu entistäkin enemmän voimavaroja. Liikuntaneuvonnassa vaikutusten arvioinnilla pyritään seuraamaan hankkeen toteutumista, todentamaan liikuntaneuvonnan vaikutuksia sekä vakiinnuttamaan toimintaa. Hankkeiden tavoitteiden toteutumista seuraavat pääasiassa hankkeiden ohjausryhmät. Teillä koordinaattoreilla on osaltanne todella tärkeä rooli työn tulosten osoittamisessa. Toivommekin tukeanne ja osallistumistanne valtakunnallisissa tiedonkeruissa, jotta työn vaikuttavuudesta ja kehityksen suunnista saadaan kattavat otokset ja vertailtavaa dataa.

Bästa åhörare,

Det görs ett gott arbete i kommunerna för att främja, förverkliga och bredda Finland i rörelse -programmet och Finlandsmodellen för hobbyverksamhet. Er koordinatorer och kommuner vill jag varmt tacka för ert utmärkta arbete! Jag är också glad över att vi i regeringsprogrammet kan erbjuda ett stöd för att fortsätta det här arbetet. Ni i den här salen idag är de bästa experterna vi har då det gäller att veta hur saker och ting borde ordnas för att så många barn och unga samt så personalen inom småbarnspedagogiken, skolan och utbildningsinstitutionerna har en trivsam hobby. Ni är som sagt experter på att veta hurudant stöd som behövs för att uppnå de ambitiösa målsättningarna vi satt. Ledningens stöd är naturligtvis helt centralt för att driva dessa frågor framåt.

Det är fint att ni har samlats här idag för att dela med er av era erfarenheter, för att lära er av varandra och för att för ert eget jobb och kunnande upprätthålla viktiga samarbetsnätverk. Jag vill uppmuntra er att njuta av er gemensamma utflykt, om vi får kalla det så, och hoppas ni stävar efter att ha ett öppet sinne och stödja varandra.

Liikkumisen lisäämisessä kyse ei ole vain tiedosta ja sen lisäämisestä. Varmastikin me kaikki kyllä tiedämme, että liikunta ja liikkuminen ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä, mutta silti meidän on vaikeaa toimia tietämämme mukaisesti, koska arkemme on muodostunut sellaiseksi, että liikkuminen ei aina ole välttämätöntä. Suurin haaste Suomi liikkeelle -ohjelmassa onkin se, miten pystymme tuuppaamaan ihmisiä tekemään pieniä valintoja arjessa, jotka lisäävät liikkumista.

Erityisesti varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävillä liikkumista edistävillä ja istumista katkaisevilla toimenpiteillä pystytään vaikuttamaan lasten ja nuorten arkeen. Opitaan uusia rutiineja, jotka toistuvat päivästä toiseen ja tuottavat iloa. Keskeisintä on toimintakulttuurin muutos.

Toivotan teille voimaannuttavia kehittämispäiviä ja hyvää syyskauden jatkoa!
Jag önskar er kraft under era utvecklingsdagar och en bra fortsättning på hösten!