Oulusta Euroopan kulttuuripääkaupunki vuodelle 2026
Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -nimityksen saa Oulu. Valintaa suosittaa eurooppalainen raati, joka koostuu yhdeksästä taiteen ja kulttuurin riippumattomasta asiantuntijasta. Raadin suositus julkistettiin ehdokaskaupunkivierailujen ja kaksipäiväisen valintakokouksen päätteeksi Helsingissä keskiviikkona 2.6.
Oulun kaupungin ja pohjoisen Suomen kuntien kulttuuripääkaupunki-hankeen teemana on ”kulttuuri-ilmastonmuutos” (Cultural Climate Change), joka synnyttää uutta vuorovaikutusta. Keskeinen tavoite on luoda kulttuurin ja taiteen keinoin elinvoimaa alueelle ja vastata valtioiden rajat ylittäviin vaatimuksiin yhteistyöllä.
Ohjelmassa on kolme teemaa, jotka ovat Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rohkeasti reunalla. Kulttuuriohjelmassa korostuvat sosiaalinen, kulttuurinen, taloudellinen ja ekologinen kestävyys. Oulu2026 haluaa tuoda kulttuurin osaksi jokaisen elämää ja luoda mahdollisuuksia osallistua.
Euroopan kulttuuripääkaupungin nimitystä Suomessa vuodelle 2026 hakivat Oulun lisäksi Savonlinna ja Tampere. Kaikki kolme kaupunkia läpäisivät esivallinnan viime kesänä ja pääsivät loppukilpailuun.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoi puheessaan toivovansa, että jokainen kaupunki hyödyntää tehtyä työtä ja jatkaa kulttuurielämänsä innovatiivista ja kestävää kehittämistä, joka nyt on hyvässä vauhdissa.
- Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää taide- ja kulttuuritarjontaa, lisätä osallistumista, yhteisiä kokemuksia ja vahvistaa kulttuurin ja luovan alan toimintaedellytyksiä. Se on myös vuoden mittainen kulttuuriohjelma, jolla kaupunki esittäytyy niin Suomen kuin koko Euroopan yleisölle, ministeri Kurvinen sanoi.
- Tapahtumassa hienointa on se, että siitä löytyy kaupungin ja useimmiten myös naapurikuntien kulttuuri, alueen ihmisten identiteetit, tavat, taide, kulttuuriperintö, ruokakulttuuri, juhlat sekä suuret ja pienet tapahtumat. Nämä yhdistyvät eurooppalaisen yhteistyön moniin mahdollisuuksiin.
Vuoden 2026 toinen Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.
Kulttuuripääkaupunki valittiin nyt kolmannen kerran Suomesta
Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on nimetty vuodesta 1985. Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupunkeja ovat aiemmin olleet Helsinki (2000) ja Turku (2011).
Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuma on EU:n tunnetumpia ja menestyneimpiä kulttuurialan toimia. Tapahtumalla halutaan korostaa Euroopan kulttuurien moninaisuutta, lisätä kulttuurivaihtoa ja vahvistaa tunnetta kuulumisesta yhteen kulttuurialueeseen. Lisäksi tapahtuma vahvistaa kulttuurin merkitystä kaupunkien kehittämisessä.
Komissio rahoittaa tapahtumaa myöntämällä kaupungille Melina Mercourin nimeä kantavan palkinnon vuonna 2026. Tapahtuman päärahoittajia ovat valtio, kunnat ja kaupungin lukuisat yhteistyökumppanit.
Valinnan tehneen raadin työ alkoi toukokuussa 2020 ja jatkuu valitun kulttuuripääkaupungin tukena ja neuvonantajana aina vuoteen 2026 asti. Raati julkaisee raportin hakemuksista heinäkuun alussa. Valintaraadin puheenjohtajana toimi Dessy Gavrilova ja varapuheenjohtaja Riitta Vanhatalo.
Tietoa kulttuuripääkaupunki-hankkeesta ja sen valinnasta:
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Iina Berden, p. 0295 330 069